Съдиите ни проведоха семинар в Сливен

12:52
Съдиите ни проведоха семинар в Сливен
Сливен бе домакин на традиционния семинар на българските съдии по футбол, предхождащ началото на всеки състезателен сезон. От 10 до 14 февруари своите знания опресниха всички наши съдии от професионалния футбол, разделени според квалификацията си и групата, в която ръководят.

Семинарът в началото на футболната пролет бе официално открит от Атанас Фурнаджиев в присъствието на президента на ПФЛ Валентин Михов, директора на направление Първенства и турнири на БФС Антон Попов, както и на 52-та наши съдии. Според програмата участниците имаха занимание по физическа подготовка под ръководството на инструктора по фитнес на УЕФА, бившия полски лекоатлет Гжегош Кжосек, после изслушаха лекциите на Кирос Васарас (Единоборства и сериозна груба игра), на Йорн Ларсен (Конвенцията на съдиите - значение и необходимост) и на Детелин Баялцалиев (Неспортсменско поведение).

Семинарът премина при отлична организация, създадена в новопостроения хотел Спорт палас, подсигурен с необходимите технически и методически средства. Новата съдийска комисия получи пълна подкрепа и съдействие от Областния съвет на БФС в Сливен и неговия председател Красимир Кръстев.
 

В първите два дни на семинара участваха 38 ръководещи съдии в "Б" групите и 44 асистент съдии в "А" група. Те бяха запознати с новите изисквания към съдиите по футбол у нас, произтичащи от изискванията към съдиите на УЕФА, и положиха тестове по теоретична и физическа подготовка. Двама от ръководещите в "Б" групите - Недялко Киров от Ямбол и Ибриям Даил от Варна, както и асистентът в "А" група - Александър Николов от Видин, не покриха теста по физическа подготовка. И тримата получиха травми по време на бяганията по пистата на стадион "Хаджи Димитър".

От петък до неделя в семинара се включиха 52 наши съдии: 18 ръководещи в "А" група, 6 международни ръководещи и 10 международни асистент съдии, 10 ръководещи перспективни съдии в "Б" група, както и 8 жени - 4 ръководещи и 4 асистент съдии.

През първия ден участниците в семинара бяха запознати от методиста на БФС Детелин Баялцалиев с новостите в изискванията към съдиите и с уеднаквяването на техните критерии при отсъжданията, след което бе положен и първия теоретичен тест.

В края на втория ден на семинара съдиите бяха подложени на тест по теоретична подготовка (втора част), а в неделя - 14 февруари, реферите държаха изпит и по физическа подготовка.

Двайсет и четирима наши международни съдии по футбол - ръководещи и асистиращи, получиха значките си от ФИФА, които удостоверяват тяхната международна категория. Значките бяха връчени от вицепрезидента на БФС Ат. Фурнаджиев и от двамата лектори на семинара - Кирос Васарис (Гърция), член на Съдийската комисия на УЕФА, и от Йорн Ларсен (Дания), бивш топрефер на Европа и настоящ отговорник за подготвяне и подписване на Конвенцията на футболните съдии.

Сред 24-а значкисти на ФИФА са 6 ръководещи (Антон Генов, Николай Йорданов, Ангел Ангелов, Станислав Тодоров, Александър Костадинов и Георги Йорданов) и 10 асистиращи наши съдии, както и международните съдийки и реферите по футзал и плажен футбол.

Едно денонощие, след като членът на Съдийската комисия на УЕФА Кирос Васарас (Гърция), лектор на съдийския семинар в Сливен, им връчи значките на ФИФА, удостоверяващи че са футболни съдии от международна категория за 2010 година, петима от 10-те асистиращи в "А" група не покриха изискванията за физическа подготовка. На пистата на стадион "Хаджи Димитър" в Сливен не се представиха на ниво Никола Джугански (Самоков), Николай Ангелов (Самоков), Николай Петров (Габрово) и Георги Славов (Плевен), а Венцислав Гаврилов (София) представи медицинско свидетелство, че не е в здравословно състояние да държи теста.

Теста не покриха още и Кольо Данев (Варна), ръководещ в "А" група, и Иван Кирилов (Варна), ръководещ в "Б" група, както и международната реферка Камена Георгиева (Пловдив). Съдийката Донка Желева представи медицинско и не държа теста.


Съдийската комисия ще назначи допълнително дата за поправителен тест на неиздържалите теста, а след поредното си заседание през седмицата (във вторник - 16 февруари) комисията ще обяви имената на всички съдии - ръководещи и асистиращи в "А" и в "Б" групите, които през пролетния дял ще бъдат включвани за нарядите за срещите в отделните шампионатни кръгове.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари