Йоан Андоне: Дошъл съм за титла

11:23
Йоан Андоне: Дошъл съм за титла
Новият старши треньор на ЦСКА Йоан Андона заяви, че е добъл в тима от стадион "Българска армия" с единствената цел да спечели титлата в българското първенство. Предлагаме ви интервю с румънския специалист на вестник \'Труд".

Докато посрещахте Нова година, къде очаквахте да ви отведе футболът?

- Прекарах празниците в Маями. Бях в Щатите от 11 декември до 6 януари. В това време преговарях за нов отбор. Имаше вариант за Саудитска Арабия и Украйна. И двата пропаднаха. И ето че сега съм в ЦСКА.

- С какво ЦСКА е по-атрактивен от Украйна и Саудитска Арабия?

- В Саудитска Арабия първенството е съвсем кратко и вече е към края си. Нямаше да е работа за дълго. В Украйна трябваше да се боря за спасение с отбора, който ме искаше. А за ЦСКА знаех много. Голямо име в европейския футбол и гранд от Източна Европа.

- На първата си пресконференция казахте, че познавате българския манталитет. Какъв е той?

- Същият като румънския. Във футбола има дисциплина, организация в играта, добра техника. Все положителни качества. Може би не ме разбрахте, защото не говорих за манталитет извън футбола. Него още не познавам. Нямам толкова опит от контакти с българи.

- Какво е общо и какво различно между българския и румънския футбол?

- В румънската лига отборите са 18, а в България - 16 (усмихва се). Истината е, че в последните 7-8 години Румъния има редовно участник в Шампионската лига. Само 4-5 български тима са на нивото на първенството. В Анталия гледах Черноморец, Литекс и Славия - добри отбори, харесаха ми. В България трябва да се поработи върху силата и скоростта. Но това за една нощ не става.

- Какво е впечатлението от ЦСКА в контролите?

- Безспорно мачът със Спартак Москва беше най-добрият. Искам ЦСКА да играе на това ниво всеки път - като организация, тактическа дисциплина. Имаме проблеми в защитата. Трябва да работим върху пресата, задържане на топката и вкарване на голове.

- Защо заведохте толкова много футболисти в Анталия?

- Толкова намерих в ЦСКА. Няма как да отсея, без да видя. Ясно е, че ще има преотстъпени. Аз искам да работя с 22-ма играчи и трима вратари. Това е максимумът. Трябва отборът да не страда, когато има наказания или контузии. И трябва да е готов за два мача на седмица.

- В ЦСКА се брои само титлата. Притеснявате ли се за поста си, ако не я постигнете?

- Ако няма титла, треньорът е виновен. Всеки, който идва в ЦСКА, знае, че само първото място се приема. Ако президентът реши да прекрати контракта ми, окей. Негово право е.

- Познавате ли конкурентите?

- Гледах есенния мач срещу Литекс, когато ЦСКА загуби с 0:2. Преди да падне първият гол, Иван Стоянов и Спас Делев изпуснаха чисти положения. Имам представа какво играят конкурентите. До първенството има време да се запозная още по-подробно.

- Колко време ви трябва, за да изглежда ЦСКА, както вие искате?

- Поне една година е необходима. Искам да видя как футболистите реагират на стреса, на мачове през три дни, на шампионат и купа. След това ще трябва да се изкачат на нивото на международните двубои. Мисля, че ЦСКА има отбор и сили да влезе в групите на Шампионската лига. Моя работа е да намеря точно тези 25 футболисти, които ще го постигнат.

- От кой треньор сте научили най-много?

- Безспорно Мирча Луческу. Голям специалист, който спечели и последната Купа на УЕФА с Шахтьор. С него съм работил в Корвино, Динамо Букурещ и националния. Ходих на едноседмични стажове при Фабио Капело в Ювентус, после при Прандели във Фиорентина и след това при Лучано Спалети в Рома. Гледал съм ги как работят в цикъл от една седмица. От всеки треньор има какво да научиш.

- Философията ви?

- Да вкараме един гол повече от противника.

- Познавате ли български треньори?

- Срещал съм се със Станимир Стоилов и ми харесваше работата му в“Левски. В Саудитска Арабия играх срещу Стойчо Младенов. Доказан специалист, който постигна много успехи в Ал Ахли и когото много уважаваха. Иначе знам, че Любко Петрович е постигнал успехи в България. Той е доказана величина, все пак европейски шампион с Цървена звезда.

- Кой е най-големият ви успех досега?

- Като футболист имам две титли и четири купи на Румъния. В треньорската професия съм номер едно по купи - четири. Три пъти спечелих с Динамо и веднъж с Клуж. Имам две титли, когато съм водил тези отбори. Аз съм единственият треньор в Румъния, правил дубъл с два различни клуба - Динамо и Клуж.

- Видяхме, че сте много популярен в Динамо. Вие ли сте най-обичаният човек в този клуб?

- След падането на комунистическия режим през 1989-а съм единственият треньор на Динамо, който е останал на поста си три години поред. Динамо е много за мен. Седем сезона играх там, два пъти стигнах полуфинал в евротурнири. През 1984-та се изправихме срещу Ливърпул за КЕШ, а през 1989-а - срещу Андерлехт за КНК. Като треньор спечелих дубъл. На третата година ме изгониха след 17-я кръг. Бяхме първи, но... може би не бях вече симпатичен.

- Изглеждате емоционален на мач. Имате ли проблеми със съдиите?

- Случва се. Опитвам се да гледам все по-спокойно на събитията.

- Какъв е ключът към успеха на румънския футбол напоследък?

- Инвестираха се много пари. Направиха се стадиони. Клуж даде 18 милиона евро, за да може да играе на свой терен в Шампионската лига. Стяуа също обнови своята арена. Нов стадион направи Чехлаул. Клубовете имат бюджети между 8 и 12 млн. евро. В Клуж купихме уругвайския национал Перейра за 2 милиона и го продадохме на Порто за 4.

- Как провинциалните отбори изместиха грандовете от Букурещ?

- С много пари. В Клуж имах 22-ма легионери и седем румънци, от които Еуген Трика беше единственият титуляр. Играехме с бразилци, португалци, футболисти от Кот д\'Ивоар... Силен отбор.

- Има ли корупция в румънския футбол?

- Говори се, но нищо не е доказано.

- България и Румъния бяха хит на световното първенство в САЩ. Защо тогавашните успехи не бяха продължени?


- Няма ги Стоичков и Хаджи, Балъков и Попеску, Лечков... Трябва да се концентрира повече внимание върху младите. Румъния направи грешка в последните години, като прекалено рано се продаваха футболисти в чужбина. Отиваха и не играеха. Това е пагубно.

- Какво искате феновете на ЦСКА да знаят за вас?


- Че съм дошъл, за да спечелим заедно титлата!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация