Трифон Попов: Конкуренцията не ни интересува

16:00
Трифон Попов: Конкуренцията не ни интересува
През последните шест месеца президентът Трифон Попов е човекът от ръководството на Литекс, който е най-близо до тима. Попов пътува на всеки лагер с футболистите и отбизо следи процесите в тима. Пет дни преди края на подготовката в турския курорт Белек разговаряме с президента на ловчанлии по актуални въпроси.

- Г-н Попов, доволен ли сте от развоя на подготовката до момента?

- Да, може да се каже. Гледаме да спазваме плана на подготовката. Както знаете, в Свиленград условията бяха тежки. Наложи се да се местим спешно в Сандански. Там изпълнихме задачите, които си бяхме поставили като цел.

- Как намирате условията в Белек?


- Прекрасни са. Както за тренировъчния процес, така и за живеене. Терените са супер. Всичко е на високо ниво.

- И в Турция беше лошо времето?


- Да, но терените са в идеално състояние.

- Какво е състоянието на тима 17 дни преди началото на пролетния дял?

- Тимът се намира на нужното ниво спрямо етапа от подготовката, в който се намираме. Обстановката е отлична. Слаба Богу, няма контузени футболисти. Смятам, че до началото на първенството ще сме в нужната форма. Както в тактическо, така и във физическо отношение.

- Как си обяснявате загубата от Партизан и не добрата игра на Литекс?

- Има обективни и субективни причини. Отборът на Партизан е в Белек от 20 дни и е изиграл четири контроли преди нас. Много по-напред са с подготовката. Съставът им е вече избистрен. Не направиха толкова смени, колкото ние. Разбира се, нашият отбор също не се представи на нужното ниво. Имаше доста грешни отигравания. Като цяло това не беше отборът на Литекс. Друго искам да виждам.

- Срещу Тимишоара обаче Литекс се представи много по-добре?

- Показахме другото си лице. Имаше много динамика в играта ни. И красиви отигравания. Трябваше да го спечелим този мач. Но за да спазим клишето, ще ви кажа, че резултатът не е най-важното нещо в контролите.

- Какви са впечатленията ви от единственото ново попълнение - вратарят Родриго Галато?

- Вижда се, че е класен вратар. Но времето ще покаже как ще се сработи с отбора. Колективът го приема много добре. Надяваме се, че ще помогне и ще свърши работата, за която е взет.

- Примирихте ли се, че вече всички сочат Литекс като претендент №1 за титлата?

- Според мястото, което заемаме в момента, е нормално да сме един от претендентите за титлата. Остават обаче 15 кръга, в които трябва да продължим да се движим по възходяща линия, за да запазим мястото, на което се намираме. Но за пореден път ще ви кажа, че титлата не е самоцел. Предстои интересна пролет, в която се надявам всичко да се реши на терена.

- Основният конкурент на Литекс - ЦСКА направи шумна селекция?

- Избягвам да коментирам другите отбори. Щом така са преценили, може би не са били доволни от футболистите, които играха през пролетния дял.

- Наскоро Небойша Йеленкович обяви, че не само ЦСКА е основен конкурент на Литекс. Съгласен ли сте с неговото мнение?


- Разбира се. Освен ЦСКА виждам като конкуренти Локо (Сф), Левски, а дори и Черноморец.

- Появиха се слухове, че Йордан Тодоров от ЦСКА е пред трасфер в Литекс?

- Използвате правилната дума във въпроса - слухове. Това просто е един слух, който не отговаря на истината. Многократно сме казвали, че няма да правим селекция по време на зимната пауза. Разполагаме с хомогенен и балансиран състав.

- Ангел Червенков вече шести месец е треньор на Литекс. Как ръководството оценява неговата работа?

- В този период той показа, че нашият избор е правилен. Червенков и асистентите му вършат своята работа перфектно. Просто няма от какво да сме недоволни.

- Давате ли си сметка, че лятото Литекс ще има последен шанс да запази приличния си коефициент в УЕФА, който досега е гарантирал преодолими съперници в първите кръгове?

- Знаем добре за какво става въпрос. Първо обаче трябва да завърши шампионата. Тогава ще мислим за представянето ни в евротурнирите.

- Как ще коментирате жребия на България в европейските квалификации за финалите в Полша и Украйна?

- Смятам, че имаме шансове да се класираме поне на бараж. Най-неприятното е, че от урната на т.нар. аутсайдери ни се падна Черна гора, който е един изключително стойностен отбор. Нямаме да имаме нито един лек мач. Това се отнася и за нашите съперници, които също могат да загубят точки от Уелс и в Подгорица. Хубаво ще е да играем с Англия или Швейцария веднага след световното първенстнво в Южна Африка през лятото. Вярвам, че в БФС вече са си направили сметката и ще изготвят една добра програма.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация