Мъри: Предпочитам Германия за водач на група, Берба може да играе и в защита

11:13
Мъри: Предпочитам Германия за водач на група, Берба може да играе и в защита
Със Станимир Стоилов, селекционер на националния отбор по футбол, разговаря Георги Банов. Интервюто с наставника на България е поместено във вестник "24 часа". Ето и какво казва Мъри за нещата около "трикольорите".

- Димитър Бербатов е пред операция. Стилиян Петров е с болки в ахилеса. Не съжалявате ли, че сте национален селекционер в този момент?

- Не. Това са единствено причини за притеснение, не за съжаление. Не съм от хората, които лесно се предават. Мен лично повече ме притеснява двойката централни защитници. По субективни причини се разпадна тази от Илиян Стоянов и Игор Томашич и сега положението е доста неприятно. Срещу Ирландия и Кипър, когато те бяха на терена получихме два гола от статични положения, което е колективна грешка. След това дойдоха наистина сериозни разминавания и логични загуби.

- Има ли решение този проблем?

- В момента се лутам, признавам си. Илиян дълго време бе контузен, не знам в каква форма е. Младите играят на приливи и отливи. По един начин в клубния си отбор, по съвсем друг - в националния. Заради това се принудих дори в последните мачове да върна назад Станислав Ангелов и така се получи пък проблем в най-силната ни двойка в средата на терена. Двамата със Стилиян си партнират отлично. Дори по време на предния лагер, се шегувах с Бербатов, че е по-добре него да го сложа отзад. В края на тренировката винаги правим дерби между два отбора и той играе в защита. И класният футболист си личи на всяко едно място на терена.

- А левия защитник?

- Там няма проблеми. Живко Миланов и Минев се представиха доста добре на този пост. Там и в нападението проблеми нямаме.

- Но Живко играе на десния фланг.

- В юношите той играеше вляво. Славолюб Муслин го взе в мъжкия състав като ляв защитник. Аз го поставих вдясно. Имам късмета да съм работил доста време с Живко и да знам какво може да се очаква от него. От другата страна Станислав Манолев е в страхотна форма, играе всеки мач. Заради това не се притеснявам от тези постове.

- А не виждате ли някой нов, който може да се появи?

- В момента следим всичко. Цанко Цветанов и Красимир Безински са в Анталия, където са 10 български отбора. Плюс Терек на Вальо Илиев и Благо Георгиев, японците на Илиян са там. Аз лично, като в събота приключи жребия ще пътувам за Кипър, където е Левски. Преди Нова година гледах дори и Асен Караславов на живо. Но в момента няма нито един, който да се е откроил при централните защитници.

- Ходихте на стаж в Хофенхайм и Барселона. Как мина там?

- Честно да си призная, вече май ще спирам с тези стажове, защото повече се ядосвам от това, което виждам. В Германия мина всичко перфектно. Хората работят по план и нещата се получават. Новата им база бе готова, но твърдо си бяха решили два влязат в нея на 1 януари и нито ден предварително.

В Барселона бях за втори път, първият бе по времето на Рийкард. И сега видях какво е станало само за някакви 7 години от предното ми ходене. Направили са и те нова база с 11 игрища. Преди те тренираха около стадиона си. Приличаше малко като “Левски”. Продължават да утвърждават начина и стила на игра. Защото там е един и същ от 25 години насам Всичко е заради Каталуня. Те се имат за отделна държава. И традицията повелява да се играе качествено и естетически. Да бъдат горди и значими. Резултатите са на второ място. Заради това се смея, когато някой започне да обяснява как ги е разузнал успешно. Там няма какво да се разузнава. Единствено може да се размести тактически някой футболист, както например се прави с Меси. Но стилът е един и същ. В съвременния футбол това е най-важното. Всичко да се доведе до автоматизъм. И така става още по-трудно за противника. Защото той знае къде да се пази, но в крайна сметка се предава.

- Къде са ни изпреварили най-много?

- В много отношения. Но най-вече в стадионите и базите. След това идват анализите, разузнаването, възстановяването. В момента те разполагат с програми, които могат да разделят мача на фрагменти, да проследят всяка една секунда на терена на даден играч. А ние още тъпчем на едно място. Скоро и националния стадион няма да става за мачовете по изискванията на УЕФА. В Ангола се води гражданска война, убиват се футболисти, но имат четири стадиона, които са перфектни. В Белград направиха уникална зала, каквато няма в Европа само няколко месеца след приключването на боевете. А ние тук се оправдаваме постоянно с някаква криза. 20 години не можем да излезем от нея.

- Само в това ли е причината?

- Не. Има различни причини. Другото, което ми направи невероятно впечатление и в двете страни е положителното отношение към футбола. Аз съм бил в Барселона и когато отборът е бил на 12-о място. И такава трагедия, както в България няма. Тук всичко се оплюва, дори и малкото добро, което имаме. А така се гонят хората, които искат да инвестират. Никой не желае да си даде парите в нещо отрицателно. А само вижте с какво се продават някои медии. То не са пиянски скандали, но те са изнасилвания, травестити. Все едно това се показва на терена. Резултът не интересува никого, важен е скандалът. Така бе и с националния отбор.То не бяха бойкоти, то не бяха напускания. Бягства, ултиматуми. Никой не го интересува неговия отбор, а да коментира противника.

Ще дам един пример с Тайгър Уудс. Беше най-скъпоплатеният състезател в света. Най-богатият спортист. И веднага като стана скандала първо си тръгнаха спонсорите му. Тогава как да развием футбола? Просто няма да се получи в тази обстановка. Ако се намери позитивното, то със сигурност ще тръгнем напред.

- Виждате ли някъде в България да има проект, който да даде реални плодове?

- В момента Черноморец се развива доста добре. Левски също бе напред, но сега е в застой. В Литекс също се правят неща, които ще помогнат да се развие отборът.

- Да се върнем обратно в националния отбор. Какво ще стане ако наистина Бербатов и Стилиян пропуснат старта на евроквалификациите?

- Ще ни падне класата, но смятам, че можем да се оправим. Вижте, нападението ни е добре. Имаме Мартин Петров, Димитър Рангелов, Димитър Макриев, Валери Божинов, Ивелин Попов, който навлиза в страхотна форма. Дори и Мартин Камбуров. Но не можем да направим цял отбор от нападатели. При схема 4-4-2 можем да вземем най-много четирима. Проблемът идва от другите звена. Там трябва да вложим повече усилия.

Но при сегашното положение просто сме на светлинни години. Футболистите идват ненаучени от школите. На тях им се обръща малко внимание. Занижени са критериите към играчите. Ако не се промени мисленето на футболните ръководители, далеч няма да успеем да стигнем. Трябва да се разбере, че да станеш шампион на Българияне е толкова голямо постижение. Важното е да пробиеш и да се задържиш в Европа. Нали всички това искаме, а след това го забравяме доста бързо. Нивото на първенството ни трябва да се вдигне и тогава ще дойдат успехите.

- В неделя е жребият за евроквалификациите. Избрахте ли си идеалната група?

- Идеална група няма да има, защото всички отбори са силни. Смятам, обаче, че имаме сили поне да стигнем до бараж. Стига футболистите да разберат, че всеки мач ще е финален. Ирландия ни изпревари единствено заради това, че победи два пъти Грузия и Кипър и направи равен с Черна гора. От фаворита можеш да спечелиш точка и дори две. Но е по-важно да спечелиш мачовете от останалите отбори. Постигнем ли това, няма да имаме проблеми. А жребият ще го посрещна спокойно, защото просто няма как да му повлияя.

- Поне някой удобен водач на група няма ли?

- Няма удобен водач на група. Заради това предпочитам Германия, защото тогава ще дойдат сериозни приходи от телевизионните права. Или пък Англия. Със сигурност не искам да сме в една група с Испания, защото това е най-силният отбор в Европа в момента.

- А какво очаквате от световното?

- Доста интересни мачове и куп изненади. Не мога да кажа кой ще е фаворит, защото аклиматизацията ще изиграе доста сериозна роля в Южна Африка.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

drummer
03.02.2010 21:11

Ха-ха-ха! "В момента се лутам, признавам си"! Тоя е изперкал нацяло! Предпочитал Германия...?! А не искаш ли и ...Швеция,Унгария,Черна гора и ....тържествено изпращане след Фарьорските острови...?! *lol*

top4o_1994
03.02.2010 14:33

Miny Haipy, кои са тея играчи от другите бг отбори то играчите от левски и цска не са за националния ти ми гожориш фругите бг отбори, играха томашич и и.стоянов в защита справиха се прилично както каза селекционера 2 допуснати гола в 2 мача и от статично положение, пак недовлни хората, дойдоха след това играчите в "форма" И.Иванов и другите там, мача с Кипър 2 смешни грешки дето има играчи не ги прават за цял сезон в силните първенства, е кво е виновен тренйора и да дойде Сър Алекс няма да викне в националнбия Рууни и Месси и Роналдо, така че това е потенциала...

Miny_Haipy
03.02.2010 14:19

с трениор левскар няма как да има силен нац. отбор просто левски с бели или червени екипи... докато не започне да вкарва играчи на други бг. отбори няма как да стане

nIkItyYy_yYy
03.02.2010 14:12

"Берба може да играе и в защита " - този няма ли да спре да плямпа само простотии, а да вземе да направи един силен национален отбор *thumb_up*

krasenco
03.02.2010 12:52

Проблема не е в треньора,а в това,че му диктуват какво да прави.Точно заради това,не искат чужд треньор,не заради заплатата му!

Lucas_Podolski
03.02.2010 12:46

С "тоя" е свързан най-големия успех на Българския футбол от 94-та насам! Ако не той не знам кой (при положение, че пари за чужд наставник не дават). След цялото чорбарско фиаско Тройчо-Марков-Стоичков-Пенев, следва да се доверим и на Мъри. А чорбарите ако искат и за Румънския национален да викат, така или иначе имат повече представители там, отколкото в българския!

krasenco
03.02.2010 12:35

Колкото и да не го харесвам,човека си казва много вярни неща.Може би е добър треньор,но явно нищо не зависи от него.Докато не се разкара Боби Михайлов и хората покрай него,никога няма да се оправи футбола ни.

Dororo
03.02.2010 11:59

Ами не обръщаите голямо значение на заглавието,то е за да ти привлече вниманието.Важно е ,че Мъри казва доста истини и ако има някои които да го прочете и да се опита да напреви нещо от казаното.МИсля ще малко по малко ще се дигне нивото на футбола ни.Ама...

kzl
03.02.2010 11:49

Съгласен съм с Lucas , доста е неподходящо заглавието и е направо като шапка на "Горещо" с Минета Райкова, а не заглавие на интервю с националния селекционер на България (който и да е той) ...Заглавието трябва да синтезира най-важното в едно интервю....едва ли най-важното в думите на Стоилов са ,че Барби играе добре в защита по време на тренировките ....Много по-очно би било например: "Стоилов : Ще експериментирам със защитата, искам Германия за водач на група !"

Lucas_Podolski
03.02.2010 11:29

Как обаче, решихте, че от всичко което каза, това че "Берба може да играе и в защита" е най-важното???
Май, май и вие сте от медиите, за които говори Мъри, а!?