Атанас Караиванов: ЦСКА е мелница

13:08
Атанас Караиванов: ЦСКА е мелница
Атанас Караиванов изненадващо бе обявен за новия спортно-технически директор на ЦСКА вчера. Той ще има деликатната задача да защитава интересите на клуба в БФС, където беше на работа преди години. Караиванов се ангажира с клуба и даде интервю за "Меридиан Мач", в което сподели приоритетите си.

- Г-н Караиванов, честито назначение в ЦСКА. Как се развиха събитията в последните дни и часове, преди да бъдете официално обявен за новия спортно-технически директор на клуба?

- Конкретната оферта дойде вчера (б. а. - вторник) от собственика на ЦСКА г-н Митко Борисов. Той я отправи директно към г-н Никифор Вангелов по време на разговорите за трансфера на Румен Трифонов. Преди това съм имал само няколко опознавателни разговора с Борисов. Трябва веднага да кажа, че той постъпи изключително коректно и съобщи за решението си да ме привлече в ръководния екип на ЦСКА първо на досегашния ми работодател. Обсъдихме тримата ситуацията. Преценихме всички плюсове и минуси, които неминуемо ще съпътстват тази промяна. Всеки си каза мнението. Едва след като си стиснахме ръцете, проведох по-сериозен разговор с Димитър Борисов.

- Значи ЦСКА направи два удара с вашето привличане и с връщането в отбора на Румен Трифонов.

- Да, нещата наистина станаха успоредно, но по чиста случайност. Искам да уточня обаче, че Румен Трифонов вече е футболист на ЦСКА по изричното желание на Йоан Андоне. Той го е гледал на записи, харесал го е и е пожелал трансфера. Някъде сигурно ще се появи, че преминаването на Трифонов на „Армията“ е свързано с мен, но аз наистина нямам нищо общо с него. Бях на преговорите, но от страната на Миньор.

- При това положение доволен ли сте от неговото привличане?


- Да, всички се радваме за Румен. Той е прекарал 8 години на „Армията“ и на практика сега се връща в дома си. Към този период трябва да прибавим и сезона в Конелиано, който беше сателит на ЦСКА и в тима играха много наши юноши. Трифонов даде много на Миньор, сигурен съм, че ще бъде полезен и на ЦСКА.

- Казахте наши юноши, значи ли това, че вече се отъждествявате с ЦСКА?

- Определено. Аз също се връщам в клуба, където вече съм бил. Наясно съм, че в Борисовата градина се работи изключително трудно. Всички са подложени на страхотен обществен и медиен натиск. ЦСКА е страхотна мелница. От предишния ми престой обаче съм извадил някои изводи, които се надявам да ми помогнат в сегашната ми работа.

- Докъде ще се простират правомощията ви в ЦСКА? Говори се, че в клуба се надяват да заздравите позициите му в БФС...

- Всичко ще го уточним в детайли в близките дни. Аз мога само да благодаря на ръководството на ЦСКА, че ми направиха толкова сериозно предложение и ме натовариха с такава отговорност, което е твърде задължаващо. На първо време всички в спортно-техническото ръководство трябва да знаят, че ще се опитам да им осигуря нужната подкрепа и спокойствие. Нямам никакво намерение да се бъркам в работата им, като те ще имат пълна свобода да реализират идеите си, а от мен ще срещат само съдействие и подкрепа. На мнение съм, че трябва да осигурим най-добрата обстановка за работа на целия щаб и на футболистите.

- Познавате ли се лично с Йоан Андоне?

- Не, както и с 99% от футболистите в отбора. Ще се запозная лично с тях на място, веднага след пристигането ми в Анталия. Мисля, че на Андоне и на екипа му бързо ще им стане ясно, че стоя твърдо зад тях и ще защитават интересите им. Аз бях в течение на назначаването на всички в щаба.

- Досега бяхте генерален секретар на Миньор, сега вече сте спортно-технически директор на ЦСКА. Разликата само в клубовете ли е?

- Не само в клубовете. Определено в спортно-технически аспект властта в Миньор е съсредоточена основно в ръцете на треньор и на изпълнителния директор. Моят предишен пост изискваше най-вече чисто организационна работа. Това не ми пречеше да имам позиция и да се ангажирам с отстояването на интересите на клуба. Пак казвам, че за мен е изключително важно пазенето на треньора. В Миньор това го постигнахме дори с цената на някои жертви. Ясно е обаче, че в Миньор постигнахме голям напредък за година и половина.

- Под жертви разбирате спортния директор на Миньор Георги Славчев?

- Примерно. Това показва, че понякога трябва да има раздели и промени, без които няма как клубът да върви напред.

- По време на миналия ви престой в ЦСКА имаше сериозен конфликт между Миодраг Йешич и Стефан Орманджиев. Как оценявате противопоставянето им години по-късно?

- Това е един от най-големите ми уроци. Видях отблизо как се случиха нещата и смятам, че не бих позволил отново да се стигна до такъв разнобой. Тогава осъзнах колко безнадеждни са нещата, когато един до друг се наредят много съветници, а в същото време се загуби диалогът. Между другото по-късно аз за първи път събрах Йешич и Орманджиев на официалната трибуни на стадион „Берое“. Те седнаха един до друг и от този ден си говорят отново. Сега са лични приятели. Събрах ги отново на рождения си ден миналото лято в София.

- Давате ли си сметка, че очакванията към ЦСКА винаги са огромни?

- Разбира се. ЦСКА е равностоен и дори леко превъзхожда Левски с изключителното влияние на феновете и ветераните. Това е нормално, тъй като историята на клуба е славна и всички са се пристрастили към успехите. Привържениците ни пък са най-многобройните у нас и са много взискателни. Много разчитаме на безрезервната им подкрепа. Давам си сметка, че всичко зависи от резултатите и можем да се надяваме на голям комфорт, само ако побеждаваме наред. Истината е, че в България лесно се самозабравяме при успехите, но сме готови и да се отречем от всичко при първите грешни стъпки.

- Титлата е задължителна в ЦСКА този сезон, а Андоне е забранил да се говори за второто място. Как ви се струва това?

- Аз също съм си поставил само една цел - спечелване на титлата. В друг период и в друго време щях да настоявам за по-дългосрочна перспектива, но сега няма време за губене. Никой няма търпение и толерантост. Българският футбол е гладен за успехи. Хората искат да гледат любимия си отбор в евротурнирите и той да стои достойно на терена и да не се представи по начина, по който го направиха ЦСКА и Левски в групите на Лига Европа тази есен. Ще търсим бързи успехи и стабилизиране на отбора. Няма как да обещая „План 2015“ и да си търся чадър и спокойствие. В същото време преднината на Литекс е 4 точки и съперникът ни трябва да сбърка два пъти. Ако загуби само от нас и вземе всичките си други мачове, няма как да стане чудо. Аз обаче съм спокоен, защото първенството ни е много по-честно и по-оспорвано от други години.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

svetlio_vn
28.01.2010 14:37

Пак му намерипа работа на този нереализирал се коментатор *thumb_down*