Фреди Бобич: Работим здраво, без фойерверки

12:46
Фреди Бобич: Работим здраво, без фойерверки
Фреди Бобич може да има балкански корени, но се придържа към немската точност и педантичност. Имаме уговорка за интервю с изпълнителния директор на Черноморец Бургас и той вдига слушалката с молбата да бъдем по-експедитивни заради многото му ангажименти. "Затрупани сме с работа", казва като извинение той, но отделя нужното време, за да се спре на последните събития в клуба.

- Как сте, г-н Бобич?

- Благодаря, добре. Имам повече работа тези дни. Както знаете, когато отборът не играе, ръководството има повече ангажименти. Действаме по селекцията, водим разговори, преговори. До дни трябва да станат ясни и другите нови попълнения в Черноморец.

- Доволните ли сте от селекцията до този момент?

- Разбира се. Подбираме внимателно футболистите, които привличаме. Наблюдаваме ги, водим преговори, опитваме се да изберем най-доброто за Черноморец.

- Бихте ли представили с няколко думи двамата футболисти, които вече официално подписаха договори с клуба?


- Да. Рикардо Андре е познато име в България. Той е играл за Черно море. Опитен халф, какъвто ние търсихме. Много разчитаме на това, че няма да има нужда от адаптация и познава езика. Той трябва да засили конкуренцията в средната линия. Габриел Фернандо Атз е висок и силов футболист. Има богата визитка, която сама говори за него. Играл е с успех в Русия в отборите на Рубин (Казан) и Химки. Много е силен физически, което е безценно в единоборствата. Габриел е точно такъв футболист, от какъвто имахме нужда. Спокойно мога да кажа, че в България няма много защитници от неговата класа.

- Да очакваме ли още попълнения и отново ли ще бъдат чужденци?

- Ще вземем още 2-3 футболисти в близките дни, работим по въпроса. Когато те подпишат, веднага ще бъдат представени пред медиите и феновете и ще знаете всичко за тях. Почти сигурно ще бъдат чужденци.

- Според вас защо е по-лесно да бъдат привлечени чужденци, отколкото български футболисти?

- Добре, кажете ми няколко български футболисти, които са в добра форма.

- Не е тайна, че Черноморец имаше интерес към Даксон и Тодор Паланков, например.

- Така, Даксон е история за нас. Не ни интересуват нито личните му мотиви, нито мнението на мениджъра му. Ние работим за бъдещето на Черноморец. Искаме да имаме яснота и сигурност. Всеки трансфер трябва да е изгоден за клуба, да знаем, че въпросният играч ще ни помогне. Няма нужда да работим на парче. Това обяснява защо се отказахме от Даксон. Що се отнася до Паланков, той ще дойде при нас през лятото. Това е сигурно. Има малка възможност да го докараме в Бургас още сега, но по-вероятно е да стане наш футболист след края на сезона. Иначе повечето играчи в България имат фантастични цени, което не е оправдано. Ние сме се насочили към привличането на млади играчи от страната, които ще имат възможност да трупат опит в Черноморец (Поморие). Това е разумна стратегия.

- Имахте разногласия с ЦСКА за трансфера на Мишел Платини. Получихте ли вече парите за бразилеца?

- Да, всичко е наред, макар и със закъснение. ЦСКА ни се издължи за момента, но при продажба на играча в чужбина те ще трябва да ни дават още пари.

- Ще кажете ли какъв е процентът, който Черноморец ще вземе при продажба на Платини зад граница?

- Това са детайли от договора, които нямам желание да разкривам. Освен това Мишел Платини вече е футболист на ЦСКА, така че е по-добре да ги попитате тях.

- Бихте ли продали друг ваш футболист на ЦСКА заради тези разминавания?

- Ако действат по този начин, със сигурност - не. Много е важно да има коректност и точност. И до мен достигна информация, че от ЦСКА се интересуват от Орлин Старокин, но в клуба не е постъпило официално запитване за футболиста. Затова и не смятам да коментирам.

- Какви са амбициите на Черноморец в краткосрочен план?

- Да продължим да се развиваме, да играем все по-добър футбол и ако можем, да се класираме за евротурнирите. За нас всичко е ново, учим се в движение. Черноморец е мащабен проект, който не включва единствено футболния отбор. Да, той е лицето на клуба, но ние работим още по изграждането на стадион, на база.

- Красимир Балъков не пропуска да каже, че Черноморец още не е готов за евротурнирите...


- И е прав. Липсва ни още опит, постоянство. Това са неща, които идват с времето, с много работа. Поставили сме си задача да подобряваме постепенно нивото на клуба. Работим здраво, без фойерверки. Може би твърде бързо растем, но ние знаем къде отиваме. Балъков и аз сме наясно с нещата, които се случват в един футболен клуб. Виждате, че имахме и проблеми - в края на сезона загубихме серия от мачове. Това е нормално, работим повече, за да изчистим тези грешки. Селекцията ни също е насочена към привличането на класни футболисти, които ще вдигнат нивото на отбора и ще го направят по-зрял и по-силен.

- Следите ли какво се случва в другите отбори, които са ваши преки конкуренти за челото?


- Да, но не сме се фокусирали върху тях. Важното е какво правим ние. Иначе очаквам много интересен пролетен полусезон. Има 5-6 равностойни отбора в България.

- Докъде стигна строежът на базата „Гнездо на акули“?

- Напредва, макар че имаше известно забавяне заради лошите атмосферни условия. Нещата обаче започват да се случват.

- Как върви подготовката на Черноморец, пречи ли ви студът и снегът?

- О, това не може да ни уплаши. Първият етап мина нормално, сега тренираме на базата в Поморие. Скоро ще заминем за Турция, където са предвидени четири сериозни контроли. И сега играем проверки, за да влязат по-бързо футболистите в игрови ритъм. Подготовката ни е насочена така, че да бъдем във форма още на старта на шампионата.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация