Пламен Марков: Притеснен съм, че Стилиян Петров не играе в Астън Вила

17:51
Пламен Марков: Притеснен съм, че Стилиян Петров не играе в Астън Вила

"Все още нямаме споразумение с БФС за премиите при класиране за световното в ЮАР, в контролата срещу Финландия ще разчитам и на новите и на старите", твърди селекционерът.

Държавният селекционер Пламен Марков отговори на поставените му въпроси преди контролата България – Финландия, сряда от 18.00 часа на ст. "Васил Левски".

 - Г-н Марков, Стилян Петров не играе често за Астън Вила и това не може да не ви притеснява?

 - Наистина този факт не може да не ме тревожи, защото Стилян Петров е един от изявените ни футболисти. Той е от състезателите на които разчитам и аз, и българския футбол. В момента момчето изживява негативен момент в своята кариера, да се надяваме, че с националния отбор ще навакса игровата си подготовка и да покаже още в сряда, че има място сред 11-те на Астън Вила.

 - Постигнахте ли споразумение за премиите при класиране на "трикольорите" за Световното първенство в ЮАР през 2010?

 - Такова споразумение не е осъществено досега. Предполагам, че то ще бъде договорено непосредствено преди старта на настоящите квалификации. Считам, че е твърде рано този въпрос да се поставя на дневен ред. Досега винаги подобни казуси са разрешавани непосредствено преди старта на квалификациите. Убеден съм, че подобно споразумение ще има, но още не му е дошло времето.

 - Каква е разликата намирате между националния отбор, който преди оглавявахте и настоящия?

 - Има разлика и тя е, че тогава бяхме 2002 г., а сега сме 2008 г.

- И все пак?

 - Има голяма промяна в имената на изпълнителите, както и в техните възможности. Някои са станали по-опитни, по-мъдри... Младите футболисти навлизат в своята футболна зрялост и това го показват с качествата си. Други пък, демонстрират, че заслужават да бъдат част от националния състав на една футболна страна, каквато е България. Това са все очевидни промени.

 - Имахме предвид повторнoто ви завръщане в "А"-състава?

 - От повторното ми завръщане, тимът е изиграл само един мач и според мен е рано да се правят анализи и изводи за прилики и разлики с отбора, който водих преди 4 години.

- Имате ли идея, с каква тактика ще излезете в контролата с Финладия в сряда и кои ще са 11-те титуляри?

 - Моите идеи няма как да не са свързани с качествата на момчетата, които съм поканил. В нашия състав има изявени лидери и всички ние много добре знаем техните имена и техния потенциал. Моето желание в националния отбор да показват онова, което демонстрират в клубовете си. Колкото до новите момчета, се надявам да докажат, че поканата ми към тях е била правилна. Иначе е логично да направя някои промени в начина на изява на тима. Виждате, че в момента разчитам на състезатели, които до този момент не са попадали в полезрението на "А"-състава. Тази вечер ще взема окончателно решението около това, кои ще бъдат 11-те играчи, които ще излязат титуляри.

 - И все пак, в началото на опитните ли ще заложите или на новоповиканите?

- Моите идеи са свързани с футболистите, които вече са се изявили в националния отбор и аз разчитам на тях.

- Това означава, че ще пуснете като резерви дебютантите Георги Сърмов (Левски), Георги Какалов (Ботев) и Станислав Генчев (Литекс)?

 - Ще разчитам на новите, които повиках за приятелския двубой. След като има нови хора, логично е да има и промени. Имам възможност да разчитам на състезатели, които до този момент не са били в националния отбор. Надявам се всички те да оправдаят доверието ми. Искам да покажат, че българския футбол и националния тим може да разчитат в бъдеще на тях. Ако се утвърдят, това би било много добре за българския футбол.

 - Говорихте ли с новите по телефона?

 - Не съм говорил нито с Какалов, нито с Бербатов, нито с никой. Сега ще говоря с всички.

 - Каква е целта минимум пред "трикольорите"?

 - Радващото ще е, ако този състав покаже едно израстване. Това би било добре за футбола ни.

 - Живко Миланов ще бъде ли освободен от лагера, заради травмата получена на Левски-Беласица?

 - Лекарят на националния отбор д-р Михаил Илиев ще прегледа контузения от мача с Беласица играч на Левски Живко Миланов и ще прецени неговото състояние. Чак тогава ще взема крайното решение. В зависимост от моментното му състояние ще решим как да процедираме с него.

 - Ще гоните задължителна победа срещу Финладия, с цел повишаване на самочувствието, или ще търсите обиграване на състава?

 - Всяка победа е важна за самочувствието на футболистите и имиджа на една страна. В този контекст от мислите, искам България да победи, да играе добър футбол. Ако не постигнем добър резултат обаче, това няма да бъде разгледано от мен като лошо нещо, тъй като в спорта, в един сблъсък, винаги има победители и победени.

 - Разучихте ли силните и слабите страни на финландския състав?

 - Финландия е силен съперник, по моите наблюдения вече няма слаби противници. Защото силите във футбола се изравниха през последните години. Това е публична тайна. Наблюдавах Финландия в приятелска среща срещу Гърция и се убедих в качествата на техните състезатели, които са много здрави и добре подготвени физически футболисти.

 - Халфът на Черно море Александър Александров предупреди ли ви, че отказва повиквателната ви, или научихте този факт от медиите?

 - Сашо ми се е обади и заяви, че няма да бъде полезен на тима в този момент. Други мотиви не ми е съобщавал. Ако искате повече информация, потърсете я от него. Разговорът бе съвсем добронамерен от двете страни, на мен не ми оставаше друго освен да приема становището му. Аз каквото трябваше, съм направил. Забелязах добрите му изяви и го поканих, защото е в много добра спортна форма, а той отговори така, както е сметнал за необходимо.

 - Как приехте тази новина?

 -Просто приех становището му.

 - Играчът на Фулъм Яри Литманен ще се включи към тима на Финландия. Този факт не може да не го вземете под внимание?

 - Така е. Той е добър футболист и ще го имаме предвид.

 - Има ли причини отборът ни да не бъде готов за старта на световните квалификации?

 - Що се отнася до нашата подготовка, тя е предварително ясна като официални дати за приятелски двубои. Освен 26 март, има като дата за контроли и 20 август. Преди първата ни среща в Черна гора ще имаме една седмица подготовка, а за двойните срещи с Италия и с Грузия, тогава времето ни за подготовка ще бъде по-дълго. Големи възможности за обиграване няма, поради простата причина, че се съобразяваме с изискванията и разпоредбите на ФИФА, относно международния календар.

 - Кажете, има ли официално договорен съперник за спаринга на 20 август?

 - Не. Водят се разговори с държавни тимове, които са подходящи за наши спаринг-противници. За пореден път ще кажа, че моето желание е да играем срещу възможно най-силни съперници, тъй като само в такива двубои моите момчета могат да добият необходимото самочувствие, особенно при постигането на добри резултати. Срещу такива тимове, най-добре ще преценя моментното ниво на отделните ми играчи, на отделните звена, на целия отбор. За мен това е важно и това е част от изискването ми към ръководството на БФС.

 - Назовете някой силен отбор, който искате за противник за 20 август?

 - Бих предпочел тим, който практикува стил на изява, сходен с бъдещите ни противници. Но желанията са едно, а възможностите съвсем друго.

 - С кои е преговаряно за 20 август?

 - Не бих искал да коментирам с кой се е преговаряло, тъй като се получават спекулации. Например ние имахме възможност да срещнем Португалия, оказа се, че не се осъществи, а само се вдигна излишен шум и напрежение.

 - Как се чувствате редом с треньорите на тимовете, които са наши съперници в квалификационната група?

 - Те са доказани имена, които достатъчно ясно говорят за тяхната класа и възможности, Донадони (Италия), Трапатони (Ейре), Топмьолер (Грузия) са гръмки имена, но това далеч не означава, че трябва да се предаваме. В никакъв случай няма да излизаме като обречени, да се самоподценяваме. Ще подходим с ясното намерение и желание да играем добър футбол, да постигнем добри резултати., тоест да направим това, което малко хора очакват. Не бива да се плашим от имена, а трябва да се отнесем с нужното уважение към тях. Не си спомням някога да съм казвал, че се отнасям със страхопочитание към нашите съперници или техните именити наставници. Всички наши противници ще получат необходимото уважение, но от никого няма да се страхуваме или да го подценяваме. В спорта, ако се страхуваш или подценяваш си обречен на негативни резултати. Моята насока в работата е насочена и към психологическата подготовка, касаещи приятелски двубои или официални срещи. Тоест да няма подценяване или надценяване.

 - Какво ще обещаете на футболните почитатели, за да дойдат и да напълнят трибуните на стадион "Васил Левски" в сряда?

 - Трябва да играем добре, да побеждаваме и да имаме взаимно доверие. Вярвам във възможностите на момчетата, вярвам на нашите фенове.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

thedog444
25.03.2008 17:32

По-добре млади имена, които се борят за изява и по този начин са надъхани да имат стимул за игра, защото да не се обиди някой, ама като гледам Бербатов няма сериозна мотивация, както един Мартин Петров или Станислав Ангелов.

kamata
25.03.2008 10:02

Време е нашият национален отбор да разкрие потенциала си, който притежава. С играчи като Димитър Бербатов, Мартин Петров, Стилян Петров и Валери Божинов нашите "трикольори" са длъжни да извървят пътя до световните финали. Пламен Марков е подходящ треньор, с който може да постигнем нашата цел. Пожелавам успех на българските "лъвове"