Идва ли краят на футбола?

17:37
Идва ли краят на футбола?
Европейският футбол навлиза в нова епоха. Световната финансова криза, която набира скорост, няма как да не започне да оказва силното си влияние върху всички футболни клубове и първенства. Както е известно в последните години цените на трансфери на футболисти, заплатите, рекламите и телевизионните права се покачват драстично, което превърна футбола в един от най-доходоносните бизнеси. От 10-тина години сякаш по-често се говори за сумите, който получават футболистите, а не за техните качества и изявите им на терена.

Известно е, че спонсори, банки, застрахователи, всякакви финансови институции и индустрията са вплели футбола в безмилостната си комерсиална хватка. Изправени пред несигурността на утрешния ден футболните клубове ще трябва да претърпят реформи, ако не искат да изпаднат във финансов колапс. Според изследванията основните пера в приходната част на отборите - медийни права, спонсорството и приходи от привържениците ще бъдат занижени драстично.

Друг сериозен проблем пред футболните клубове в световен мащаб е закупуването от чужди инвеститори, подобно на английският Манчестър Сити през август. Тогава арабският консорциум "Абу Даби Юнайтед Груп", който е оценяван на шокиращите над 500 милиарда евро, стана притежател на основния пакет акции на "гражданите". Тази сделка стана повод за изказването на президентът на УЕФА Мишел Платини, който рязко критикува националните федерации, които с "лека ръка" позволяват на чужди и дори неизвестни инвеститори да взимат собствеността на футболните им клубове.

"Ако има хора от Катар, които искат да инвестират във футбола - нека те да инвестират в Катар, а не в Англия", каза Платини.

Французинът иска да се въведат специални мерки, които да ограничават разпространяващата се тенденция в цяла Европа.

"Ще се опитаме да направим нещо срещу това. Искате ли Ливърпул с арабски шейх за собственик, бразилски треньор и 11 африкански играчи? Разбира се, че не, но затова трябва да се приемат някои сериозни правила", заяви Платини.

"Какво е футболът? Футболът е игра, която е придобила огромна популярност, защото има идентичност. Ако я загубим ще загубим и самата игра", категоричен е президентът на УЕФА.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

ForzaMilan1899
10.10.2008 13:33

Футболът стана голям бизнесплан за всички мулти милярдери.Всичко стана въпрос на пари.Ако не се направи нещо ще стане много лошо.
А svetlio_vn за жалост края на БГ футбол не идва сега......ние отдавна сме стигнали дъното , а сега започваме да дълбаем и в него.

bat_boiko309
10.10.2008 09:35

Вярно е, че всичко е пари и примери, колкото щете. Aко се сещате мачовете Интер- Виляреал от заключителната фаза на Шампионската лига преди 2 години мисля. 14 от футболистите на терена бяха от Южна Америка, но това не пречи на футбола според мен. Някои да харесва стила на Италия? А на англия? или Германия.... става въпрос за преди 5-10 години. Нямаше го красивия футбол, всеки си имаше стериотип на игра било катеначо, центрирания, преса и т.н. сега е малко по-различно, налагат се по-подходящи модели и резултатите са на лице. Спициално за италианския футбол, на който съм фен, е много по-привлекателен от чисто футболна гледна точка. Всеки сезон има все повече голове, в Англия пък спряха с милионите безсмислени центрирания и там каквото стане. Все пак спорта се глобализира, а от това печелим ние зрителите. А губят някои футболисти, които нямат предишната възможност за развитие, но в бг ако нямаш връзки развитие няма  

rokera_henry
10.10.2008 01:24

Парите развалят са казали хората.. А и се вижда ,че и футбола не прави изключение -имаш пари биеш(ако съумееш),нямаш пари мъчиш се и евентуално падаш.Всичко стана пазарна икономика ,а не спорт.Всичко опира до парите.А вижте едно време как се играеше с хъс и желание заради самата игра и зрелище ,а сега се намесиха парите и големите куповачи. Футбола вече не е същия и сигурно ще става и по-зле..

kolokolo
09.10.2008 22:21

Футбола е индустрия т.е.който има пари купува .Всички опити да се върви срущу това е предизвестен провал.Да са мислили на времето.Пък и няма нищо лошо -кой тогава би чул за някякъв си Бербатов или Дрогба или някой друг, който още щеше да блъска в някое забравено от бога място.

stenli111
09.10.2008 21:19

Напълно съм съгласен с мнението на Патини,един отбор като Болтън например ,не се сещам точно в кой мач беше но тогава в титулярният си състав нямаха нито един англичанин ....просто не е редно според мен в титулярния си състав един отбор не трябва да има повече от 3'ма чужденци независимо дали са от европейския съюз или извън него.....като пример давам Атлетик Билбао отбор без нито един чужденец и пак играят равностойно срещу Реал и Барса ,въпрос на време е от школата им да излезе някой младок с качества като Ечеберия например и да поведе отбора ,дават шанс на младите в школата си ....и така тртябва да е това е формулата

GanGSta_R
09.10.2008 21:13

Напълно подкрепям Платини! Футбола последно време губи много от красотата си и причината са парите! Не останаха технични играчи... такива като Кака, Зизу, Ривалдо, Роналдо, Роналдиньо, Дел Пиеро, Раул, Батистута и много други са на изчезване и на мода са английските рендета и манекени като Кристияно Роналдо, който има само 2 финта и защитниците във висшата лига така и не ги научиха! Има само един Роналдо и той е Феномена! К.Роналдо и Бекъм повече се продават отколкото да ритат топката. А до преди 10-15 години отбори като Марсилия, Аякс... бяха наслада за окото. Сега парите ги убиват. Пример - Сенегал 2002ра: Адски технични играчи от едно от най-красивите от към техника първенства - Франция! Направиха фурор, изкупиха ги във англия и ... някой да е чувал за Диоп? Диуф? Даф?

roommen
09.10.2008 20:41

Несъмнено парите развалиха футбола

alex_su
09.10.2008 19:19

Този пък Платини много го е яд че английски клуб има собственик милярдер.Неговите мизерни френски отборчета нямат нищо,и той нищо неможе да направи по тоя вапрос