Сепаратистите заплашиха с нови атаки в Ангола

15:45
Сепаратистите заплашиха с нови атаки в Ангола
Анголските сепаратисти, стреляли по националния отбор на Того заплашиха, че ще има нови атаки в Ангола, ако срещите от Купата на африканските нации в провинция Кабинда не бъдат преместени.

Анголската сепаратистка групировка "Фронт за освобождение на Кабинда" заявиха, че атаките ще продължат, защото шефът на африканския футбол Иса Хаяту не иска да премести мачовете от Кабинда.

"Това ще продължи, тъй като нацията е във война, заради упорството на Хаяту", заяви генералния секретар на групировката Родригес Мингас.

"Оръжията ще продължат да говорят. Това е нашият дом и е време Ангола да разбере това. Два месеца преди началото на турнира писахме на г-н Иса Хаяту, за да го предупредим, че сме във война. Той не прие предупрежденията ни сериозно", допълни Мингас, който живее в изгнание във Франция.

"Те бяха предупредени, знаеха и все пак си затвориха очите. Ако правителството на Ангола държи да остави Купата на нациите в Кабинда, то е защото играят игрички, които да объркат хората, че Кабинда е мирно място, където могат да се инвестират пари" коментира още Мингас.

По повод атаката над Того той заяви: "Имаше контраатака, заради това открихме огън. Не сме се целили в Того. Можеше да е Ангола, Кот Д\'Ивоар, Гана...Всичко е възможно. Ние сме във война и нямаме граници. Винаги съжаляваме за смъртта на човек, но за 35 години има хиляди убити кабинданци", допълни Мингас.

След като Ангола получава независимост от Португалия през 1975 година, сепаратиската групировка на Кабинда се бори от десетилетия за отделяне на анклава от Ангола. В момента провинцията добавя 60% от ресурсите за растежа на икономиката в Ангола.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

nCuXonaT
10.01.2010 19:39

Просто не мога да разбера как може да се позволи такова нещо.То не бяха пирати, то не бяха сепаратисти,то не беше клане във съблекалните...Не ми идва наум какво трябва да стане, за да се осъснае света и така наричаните "велики" държави да се намесят най-после.Това не е нормално!

stasi17
10.01.2010 17:16

Стига с тоя расизъм бе! Африка не трябва да е само от бели! Тм си има местни хора и те трябва да отвоюват територийте си но не по този начин!

Mallorca
10.01.2010 16:16

еми те тия са като баските ЕТА сьщо са терористи и сикат да се отделят от Испания като не искат война и жертви да ги пускат да се отделят от тях *erm*

top4o_1994
10.01.2010 15:47

неможеше ли да се прецени че Ангола не е развита Африканска държава и има такива психари там дет гърмат ей така даже и те незнаят що гърмат, тоя район Кабинда не е ли могло преди да се организира да се прецени че е опасен, или въобще да не се прави в Ангола, например има много по-развити африкански държави за провеждането