Най-шокиращите мачове в историята на ФА Къп

19:50
Най-шокиращите мачове в историята на ФА Къп
Загубата на Манчестър Юнайтед от Лийдс с 0:1 в неделя бе възприета като един от най-шокиращите резултати, които са се получили в тази надпревара. Подвигът на йоркширци обаче, не е единичен случай в най-стария турнир в света.

Представяме ви още няколко случая, в които някой футболен Давид от по-малките дивизии е успявал да надделее над Голиат от Висшата лига.



Нънеантън - Мидълзбро 1:1

По времето на Стив МакКларън начело на клуба, Мидълзбро бере срам като гост на отбор от Конференция- Север или шестия английски ешелон. Боро повежда с гол на Мендиета от фаул. В самия край на мача "пакостникът" Гарет Саутгейт играе с ръка в своето наказателно поле и Джез Мърфи изравнява от дузпа и праща мача в преиграване. На "Ривърсайд" Боро мачка с 5:2.

Манчестър Юнайтед - Екзитър 0:0

През 2005 година "червените дяволи" бяха на крачка да се провалят много жестоко. В "Театъра на мечтите" гостуваше отбор от Конференцията - Екзитър. Предишният сезон този тим бе рекордьор по загуби в четвъртия ешелон на футболната лига и заслужено изпадна при полупрофесионалистите. В двубоя на "Олд Трафорд" обаче, Екзитър имаше два много добри шанса да отбележи, но късметът тогава изневери на момчетата на Алекс Ингълторп и срещата завърши при нулево реми. Юнайтед отиде на преиграването в пълен състав и взе мача с 2:0.


Сътън Юнайтед - Къвънтри 2:1


Този двубой се играе през 1989 година, като предишния сезон Ковънтри е спечелил турнира и е сочен за абсолютен фаворит в сблъсъка. Това се засилва и от факта, че "небесносините" тогава са в английския елит, а домакините от Сътън дори нямат статут на професионален отбор. Въпреки всичко това, с попадения на Тони Рейнс и Матю Ханлън, домакините от Сътън печелят срещата и сътворяват една легенда, която дълго време ще се помни.

Рексъм - Арсенал 2:1

В третия кръг от ФА Къп през 1992 година шампионите на Англия гостуват в Уелс на най-слабия отбор във футболната лига в онзи момент Рексъм. В началото на януари домакините са последни в старата четвърта дивизия и са в серия от няколко поредни загуби. Всичко се развива по план за "топчиите", които откриват резултата с гол на Алън Смит. Десет минути преди края на срещата 37-годишният Мики Томас изравнява с тупалка от почти 30 метра. Всички очакват мачът да отиде към преиграване, когато в последната минута Стив Уопкин вкарва за 2:1 и убива надеждите на Арсенал.

Херефорд - Нюкасъл 2:1

"Биковете" си спечелват правото за този двубой, след като са постигнали абсолютно неочаквано равенство 2:2 като гости на "Сейнт Джеймсис Парк". Херефорд в онзи момент се състезава в шестото ниво на английския футбол и специалистите предричат, че в преигравнето "свраките" ще подходят сериозно към срещата и ще спечелят лесно. На тежкия, наводнен терен Нюкасъл открива резултата, само за да може след това "биковете" да осъществят паметен обрат. Рони Радфорд изравнява с гол от 40 ярда и праща срещата в продължения, в които Рики Джорд се превръща в герой за скромния тим, вкарвайки победното попадение.


Ливърпул - Уимбълдън 0:1

На финала на турнира през 1988 година Ливърпул е изявеният фаворит. Всъщност, никой не е очаквал "Лудата банда" да стигне до финала и заради това специалистите очакват пълния със звезди състав на "червените" да се разправи с Уимбълдън. Истината за този мач е, че мърсисайдци имат превъзходство през целия двубой, но се скъсват да пропускат изгодни положения пред вратата на Дейв Безънт. Изненадващо, след центриране на Денис Уайз, Лори Санчез открива резултата за Уимбълдън. "Червените" продължават натиска си и в последната минута получават право да изпълнят дузпа, която Джон Олдридж пропуска и така в крайна сметка "Лудата банда" от лондонските предградия спечелва ФА Къп.

Шросбъри - Евертън 2:1


През 2003 година слабакът от четвъртия ешелон Шросбъри посреща Евертън, който по това време също не е особено впечатляващ във Висшата лига. В герой за домакините се превръща пълничкият Найджъл Джемсън. В 38-а минута той открива резултата с хубав гол от фаул. Никлас Александърсон изравнява за "карамелите", само за да може Джемсън в 89-а минута да донесе победата за своя тим след гол, отбелязан с глава.


Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Jurka5
05.01.2010 12:26

Не знам да се е играл такъв мач,но ако е вярно излагацията на Юнайтед бледнее пред тази на Пул.

Alcahuete_Chulo
05.01.2010 12:22

ами Ливьрпул-Транмиьр що го няма то си беше голяма сенэация 0 на 3 эа Транмиьр на сред Анфилд *lol*

MB_KrisS
05.01.2010 01:10

От тези мачове съм съгласен с Рексъм-Арсенал и Херефорд-Нюкясъл. Другите или не елиминират противника или елиминират някой от средняците във Висшата лига, което в този турнир е обичайно. А Уимбълдън по онова време мисля, че са били в едно от първите две нива на Англия. Сред тези мачове няма тим, който да отстранява шампиона на собствения му стадион.

Lyuben_007
04.01.2010 21:13

Еми да и да паднем и да бием си влизаме в историята *lol*