Стоичков: Тези, дето злобеят срещу мен, ги шамарят, уволняват ги, закриват ги

10:49
Стоичков: Тези, дето злобеят срещу мен, ги шамарят, уволняват ги, закриват ги
Диамантена Коледа в 30-градусова жега преживя Христо Стоичков в Южното полукълбо. Българският треньор на южноафриканския клуб Мамелъди Съндаунс получил скъпоценен дар от своя шеф Патрис Мотсепе - един от най-богатите мъже в ЮАР.

"Имахме среща, преди да отпътувам за България - довери Стоичков пред "Труд". - Познайте защо мистър Мотсепе ми заприлича на Дядо Коледа? Въпреки че подаръкът не тежеше нищо - диамант..."

Най-известният българин се прибра в родината и директно от летището се отправи към едно от най-любимите си места в страната - ловното стопанство "Елен" край Етрополе.

"Ще изключа телефоните, ще отида на лов, ще дишам дълбоко балкански въздух и ще се веселя с приятели", мотивира избора си Камата.

Директно от летището Стоичков "хвана гората" за празниците, но преди това даде интервю за "Труд".

- Не сте давали интервю за "Труд" от лятото, г-н Стоичков. Как е положението?

- Тежко, много тежко (б. а. - маха си якето и позира като манекен на "Армани"). Отслабнах 15 килограма за шест месеца. Бъхтя се на най-тежката от деветте мини на клубния ми президент. Моята е номер 8. От сутрин до вечер сме на стадиона с екипа ми, с който работихме и в Селта. От два месеца берем вече само добри резултати - всички в клуба говорят за шампионска титла. А преди сезона подобно нещо бе смело дори и като мечта.

- В началото на първенството през септември дадохте шанс на враговете ви да се усмихнат. С възможно най-големите букви у нас се публикуваха информации, че местни фенове искат да ви линчуват. Едва ли не сте били във врящ казан, а край вас са танцували зулуси с копия и е било въпрос на часове да ви сварят...

- Да, ама не! Жив е той, жив е! Наистина първите шест-седем кръга имахме колебания. Трудно наложих промените, които трябваше да се направят. И след една загуба фенове ни освиркаха пред съблекалните, преди да се качим в автобуса. И мен, и играчите. И за да не стане инцидент, ченгетата изместиха до ултрасите полицейския джип, който се движи пред автобуса след всеки мач. Това беше историята. Другото са едни голи мечти на враговете ми.

- Сега отборът ви бие наред, много ви хвалят, ама английският ви бил смешен, коментират у нас.

- Много важно! Не си гледат голите задници, а се правят на полиглоти. След всеки мач давам интервюта в ефир и никой в ЮАР не се е заяждал с мен. Мога да говоря на испански и да използвам преводач за английски, но предпочитам да се справям сам. И с грешки или без грешки се справям, докато други цял живот ще гният в калта от завист и злоба. А, щях да забравя - ако искат, могат да дойдат и на перфектен английски да им тегля една майна.

- Вече сте го направили пред варненски журналист. Казали сте "Да го лапат българите" или нещо такова. Така писаха поне някои медии.

- Пред кой варненски журналист? Кой? Покажете го! Веско Варненчето от Пловдив ли? Тъпотия до шия. Познавам само един варненски журналист - Стефан Янев, когото, да е жив и здрав, не съм виждал или чувал поне три години. Моя южноафрикански номер на телефона го знаят малко хора. И представяте ли си как ми се обаждат от Варненско, от Трънско и аз вдигам и почвам да приказвам, да псувам и други подобни. И казвам точно думите, с които Марадона се изцепи. Толкова ли не мога някаква друга псувня да измисля. Да не съм умрял (б. а. - смее се силно)? Ама какво се обяснявам! И на кого? В България за пет лева пишат как някой рекъл, че онзи чул как друг казал... Жалка работа, малко сериозни медии останаха. Докато няма закон за клевети в печата и не съдят тези гадове, аз си има свой закон.

- Какъв?


- Юмруци!

- Е, празници са все пак.

- Да, затова съм си дошъл - да празнувам с хора, дето не завиждат, не злобеят, не крадат. Да изкараме хубаво. Да дишаме балкански въздух. А знаете ли в Етрополе какъв оркестър има? Страхотни песни пеем.

- Какви?


- Различни са. Има обаче и такива: "Христо Стоичков хапва печено прасе..."

- И по-нататък?

- Е, народно творчество. Ще дойдете и ще чуете. Има и политически песни даже, всичко пеем. Но няма да ви ги издам, защото уважавам авторските права.

- Политически щом има, не може да не изкарате някоя за НДСВ?

- Не някоя. Няколко има! А и каква стана тя, май познах за НДСВ. Преди 4 години още казах, че няма да ги има в парламента? И още, че хората ще напъдят този мошеник попа към Мадрид и ще трябва да връща и горите, и планините? А ето сега държавата иска и хотела на Миленчо. Дано го вземат и там срещу 1 лев на ден да пращат пенсионери да си почиват в него на морето.

- Нещо им гоните гарез на "царската свита"?


- Не аз, оня, началникът там горе! Аз какво? Набедиха ме за неплатени данъци и ги осъдих. Да ми връщат пари ги осъдих. Но после обаче им тръгна на още по-лошо. Народът го е казал: "Който нож вади - от нож умира!". Мръсно не съм направил на никого през живота ми. И затова, който ме е заял, добро не е видял. Тези, дето злобеят срещу мен, ги шамарят, уволняват ги, закриват ги. Кой каквито гадости е надробил, си ги сърба. Казах ви - началникът там горе всичко вижда.

- Вие да не искате да говорят само хубаво за вас? Не сте ли наясно, че в България да сте прав като Господ, пак ще има хора срещу вас. А и колкото и да сте грешен, ще има и такива, които ви обичат...

- Никога не съм искал да се харесвам на всички. Напротив - понякога нарочно провокирам злобата. Това ми вдига адреналина. А понякога така се забавлявам, да става интересно. Искам обаче честна битка. Да кажат - от него нищо няма да излезе! Но ги е страх мишоците и измислят истории с варненски журналисти. А защо е така, знаете ли?

- Защо?

- Навремето предричаха, че ще се проваля в Барселона, а аз спечелих всичко! После ме охулиха след първия мач на световното, а отборът стана четвърти. А аз благодарение на момчетата - голмайстор! И сега мушмороците ги е страх вече да кажат - ще пробия ли като треньор, или ще се проваля. Яли са ми попарата и затова мишкуват и съчиняват тъпотии. Но и аз измислих номер да ги шашкам. Разреших на журналисти да ми публикуват и заплатата, и неустойката. И като разбраха в България цифрите, не знаеха кое е по-лошо за тях - да побеждава Стоичков и да взема много пари или да го изгонят и да вземе още повече? Системата е ужасна - отпред змия, а отзад да не казвам какво.

- Какви изпитания ви е изпращал Господ?

- Много и винаги. Последните са, откакто съм треньор. Например в Селта можеше и аз да поискам от президента да извади пари за последния кръг. Да дадем бонус на тези, дето не играеха за нищо, за да направят равен с наш конкурент. А не да падат. Можеше да вляза в комбинация и така да останем. Избрах да играем честно. И пострадах - изпаднахме след 4 победи и 5 загуби при мен. А можеше и да съм спасител. Да стана фалшив герой. Не, благодаря. Не пожелах да си сложа на сърцето подобна измама. И знам - все някога Господ ще ми помогне, че не се поддадох на изкушението.

- За този последен кръг вървя разследване в Испания? Разкри ли се нещо?

- Не знам, не се интересувам. Минало. Аз никога не гледам назад. Знам само, че при мен отборът беше седми-осми в Сегунда, а сега са 17-18-и. Въпреки че се изредиха осем треньори, положението не става по-добро. Жалко, защото хората в този град заслужават футбол от елита.

- Как е животът в ЮАР?

- Страната е прекрасна, невероятна красота. Що се отнася до стандарта, има един лаф:"Южна Африка не е... Африка". В Йоханесбург има силна престъпност и е опасно, но главно за тези, които не са запознати с рисковите места. Условията за мен са супер. Имам най-много приятели българи от всички места в чужбина, където съм живял. Начело с посланик Володя Нейков идват с трибагреници на стадиона, подкрепят мен и отбора. Братята Симо и Васко Калоянови дори правят барбекю за отбора преди мачовете за късмет. И както върви само на победи, ще им фалирам месарницата. Семейството ми често е при мен, но не за дълги периоди, защото се съобразяваме с учебната програма на децата в Барселона.

- Чувства ли се в ЮАР пулсът на световното?


- Яко тупти вече. Ще бъде невероятно световно. Аз ще подкрепям Аржентина заради моя приятел Марадона и Сърбия като съседи. Очаквам Англия с треньор като Капело да е на финал, но кой може да прогнозира футбола днес?

- Какъв подарък ви донесе Дядо Коледа?

- Голям диамант и три оферти за договор догодина. На тръгване бях при президента и той ме пита: "Как ги преобрази да бият наред?". Казах му, че плаша играчите, че слизаме в мината да работим, ако не бием. Той се смя много и хоп - Дядо Коледа дойде за мен с голям диамант и оферта за нов контракт.

- Какво ще пожелаете на читателите на "Труд"?


- Да са живи, здрави, да си носят новите дрехи и да не им пука от душманите!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

thinker
27.01.2010 05:09

Браво Ице, ти си най-великият български футболист на всички времена!
Въпреки, че е прост футболист, човека си знае и испански, и немски, и английски(може да не са перфектни, но всички го разбират какво иска да каже)
А всички нещастници, които го оплюват като този crissttiano и тем подобни олигофренчета могат само да го духат - те надали могат да навържат и едно изречение на някой от тези езици, той като го гледам момчето на български още не може да пише(не се пише "хилат", а хилят" и да не говорим, че нищо не знаеш за препинателните знаци, главните букви и т.н.) ама простено му е - в България е пълно с подобни нещастници и както казва Ицето - всеки рано или късно си го получава!!!

plamo_85
28.12.2009 19:10

Селянин ли? Едно време всички му се възхищавахте нали??? А сега всичко живо го плюе, и плюе, и плюе и ще продължава да го плюе, но това сме ние Българите... Успех Ицо дано повториш треньорската кариерата като тази на футболист!!! *thumb_up*

drvara
28.12.2009 15:04

Браво ИЦО нестига че беше велик играч,ами си и голям човек!!Много точно си го казал:Тези, дето злобеят срещу мен, ги шамарят, уволняват ги, закриват ги.Ти си най-успелият българин и затова леят помия срещу теб.Но нека не забравят че България това е:Христо Стоичков и всичко останало!!Браво и за отношението ти към НДСВ и Мадридския поп,щото ти не си откраднал от държавата,а той дойде да граби!!Народът го е казал: "Който нож вади - от нож умира!". Много точно.Да си жив и здрав и само успехи в ЮАР,и много здраве на Марадона!!! *beer* *party*

denso_90_vn
28.12.2009 14:20

crissttiano ти може и по умен да си ама успехите на Ицата няма да ги имаш нокога! Бай-Ганьо ще си цял живот и вместо да се радваш на успеха на някой по успял ти ще намираш най малкия гаф за да кажеш колко си велик но НЕ СИ !!! Думи като "хилАт" не мисля че са много правилни ама явно за теб е по добре развален майчин език!!!

arsenov
28.12.2009 14:13

crissttiano ми точно ти си примера че се злобее срещу него а нямаш и 20г сигурно!

Notlike
28.12.2009 13:44

Колкото и да злобетее, едва ли ще успеете да стигнете неговия голям *wink* Радвайте се, защото той го е казал - аз съм българин и обичам България *thumb_up* Няма друг такъв българин, прославил ни в целия свят. Евала, Ице! Без срам го каза, това ме кефи в теб. Не ти пука на кого го казваш и как го казваш !

crissttiano
28.12.2009 12:30

ice_arsen що да злобеем бе *angry* той като каза че България нищо не му е дала как да го харесваме тоя простак *wink* Tyrion може Ицо да е бил по-голям играч от Бербатов по игра но Бербатов е много повече от него като отношение към родината си и уважение към бившите си отбори

tonialex
28.12.2009 12:20

там е работата че забрави от къде е тръгнал

Tyrion
28.12.2009 11:28

поклон пред стоичков...най-великият български футболист на всички времена.. за жалост, берба само може да му диша прахта

ice_arsen
28.12.2009 11:15

според мен в бг наистина много се злобее на г1рба на адаша това е човек който е постигнал много.тр1гнал от едно малко пловдивско селце през марица, цска и натат1к сички знаят историята пожелавам му успех *thumb_up*

crissttiano
28.12.2009 11:10

ти може да си бил невероятен футболист но си един от най-простите и тъпи хора Ице *wink* и хората не злобеят срещу теб а ти се хилат на "Английския" ако може да го наречем така