Клинсман: Поне 8 отбора имат шанс да спечелят световното

12:35
Клинсман: Поне 8 отбора имат шанс да спечелят световното
За феновете в Германия името на Юрген Клинсман като треньор винаги ще се свързва с лятото на 2006 година, когато Бундестимът стигна до 1/2-финал на световното на родна земя. Домакините бяха изпаднали в еуфория. Тогава немският футбол намери своя нов герой лицето на Клинси, за когото това беше първи ангажимент като старши треньор. През юли 2008 година Клинсман застана начело на Байерн Мюнхен, но престоят му в най-успешния немски клуб беше само десет месеца. В своята футболна кариера Клинсман има 108 мача за Бундестима, печелейки световното първенство през 1990 г. и европейското през 1996 година. Бил е футболист на Щутгарт, Байерн, Интер Монако, Сампдория и Тотнъм. Клинси даде обширно интервю за www.fifa.com, поместено в "Меридиан мач".

 - Жребият за световните финали в ЮАР беше преди няколко седмици. Проследи ли шоуто в Кейптаун и какво мислиш за събитието?


 - Гледах го по телевизията. Това беше чудесен начин да се постави началото на  Мондиал 2010. Подобна стилна церемония по тегленето на жребия означава, че Южна Африка е готова да бъде домакин на такова събитие. Наистина съм впечатлен от работата, която са свършили.

 - Какво е мнението ви за домакина ЮАР? Какво можем да очакваме следващото лято?

 - Очаквам едно фантастично световно първенство. Няма как да бъде сравнено с нито едно досегашно, защото това е първият голям футболен форум, който ще се проведе на Черния континент. Всички трябва да помогнем това да бъде едно наистина запомнящо се световно първенство.

 - Ако трябва да се върнем към тегленето на жребия, каква е твоята преценка за разпределението на групите?


 - Има групи, в които има по три много силни отбора и един аутсайдер. Има и такива групи, в които и четирите отбора са еднакво силни. Но да предвиждаш нещо в този момент е трудно, защото почти всички отбори ще се сблъскат с непознати условия като висока надморска височина, зимата в ЮАР и така нататък. Това ще е едно световно първенство пълно с изненади.

 - Какво е мнението ти за фаворитите -  отбори като Бразилия, Англия, Аржентина и, разбира се, домакините от Южна Африка?


 - Досега едва ли е имало световно първенство с толкова много потенциални фаворити. Поне осем от отборите са достатъчно добри, за да спечелят турнира и всеки от тях има своите аргументи, че е най-добрият. Надпреварата ще бъде доста оспорвана. Да не забравяме, че има още шест месеца до началото на Мондиала, всичко може да случи.

 - Кои са твоите фаворити за трофея?

 - Всичките осем поставени отбори са фаворити, но не трябва да се пренебрегват и част от непоставените отбори като Франция и Португалия. Да не забравяме и отбори като Кот д\'Ивоар и Чили, които бяха блестящи в квалификациите.

 - Кои са футболистите, които ще оставят следа на този Мондиал, или казано по друг начин, кои са способни да го направят?

 - Без подкрепата на отбора си нито една индивидуалност няма да изпъкне. Естествено, футболисти като Меси, Кака, Дрогба или Кристияно Роналдо могат да решат всеки един мач в своя полза. За да стане това обаче, трябва и съотборниците им да са във форма.

- Да се върнем към групата на Германия. Какво мислиш за Австралия, Гана и Сърбия?

 - Можеше и да е по-зле, но пък винаги може и да е по-добре. Сърбия доказа, че не е случаен отбор, а аз съм любопитен да видя как ще се представи Австралия. Много ще ми е интересно да видя как ще се представи и тимът на Гана.

 - Колко далеч може да стигне Йоаким Льов и Бундестима?

 - Нация като Германия винаги отива на световно първенство с
мисълта за победа. Германия стигна до 1/2-финалите в последните си две участие на големи футболни форуми. В края на краищата обаче малките детайли решават нещата. Във футболно отношение Германия подобрява отбора си с футболисти като Месут Юзил.

 - Чувстваше ли съжаление като гледаше жребия, тъй като на предишния ти беше треньор на Бундестима?

 - Съжаление е неправилната дума. Гледам напред към финалите в ЮАР и ангажиментите ми като ТВ коментатор.

 - Имаш ли планове да се занимаваш с това и след края на първенството?

 - Аз се питам същия въпрос. Това е нещо, което освобождава ума. Надявам се наистина да се забавлявам, а за останалото ще видим.

 - Доста често си свързван с работа в различни клубни отбори. Кога може да те видим обратно край тъчлинията?

- Винаги ще има слухове, но няма да приемам предложения до края на Мондиала. След това ще видим.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

rockamring
24.12.2009 19:53

това с "Ганайския национален отбор" наистина звучи смешно *lol*
Франция шампион *thumb_up*

hitrin
24.12.2009 16:39

ЛА ФУРИЯ ЩЕ ОТНЕСАТ ВСИЧКИ ПО ПЪТЯ СИ!
ИСПАНИЯ - БРАЗИЛИЯ ФИНАЛ.

nCuXonaT
24.12.2009 13:34

Съгласен съм с мнението на paunQ,защото това е футбол - почти нищо не е сигурно. Типичен е примера с Гърция...хайде да не са всичките,но почти всички отбори могат да го спечелят.

paunQ
24.12.2009 12:50

Всички отбори на световното имат шанс да го спечелят!

magnezi
24.12.2009 12:47

Скрития фаворит според мен може да звучи смешно,но това ще бъде Ганайския национален отбор успех на Майкал Есиен ! *beer* *party* *thumb_up*