Най-добрите в Европа прибрали по 50 млн евро от Шампионска лига

11:24
Най-добрите в Европа прибрали по 50 млн евро от Шампионска лига
Най-добрите футболни клубове в Европа са спечелили средно по 50 милиона евро с достигане до елиминационната фаза на Шампионската лига, според ново проучване, поръчано от официалния спонсор MasterCard.

Финансовите награди са под формата на приходи от участие в УЕФА и награден фонд (средно €14 милиона); дял от търговските приходи на УЕФА от турнира (маркетингови плащания, около €12 милиона); продажба на билети (приблизително €10 милиона); търговски и маркетингови приходи, в т.ч. спонсорства и продажба на стоки, храни и напитки (около €8 милиона) и увеличена пазарна стойност на отборите (около €6 милиона). Проучването, проведено от проф. Саймън Чадуик – един от водещите спортни бизнес експерти в света, установи, че най-много е спечелил Бордо, който е получил 11.5 милиона евро награден фонд от груповата фаза на Шампионска лига 2009 плюс допълнителни 3 милиона евро за достигане до елиминационната фаза.

Според изчисленията клубовете, които са се състезавали в груповата фаза и не са се квалифицирали за финалната фаза на турнира, са спечелили средно по 32 милиона евро от своето участие.

Англия, Италия и Испания са се възползвали от най-големите икономически печалби през тази календарна година. Англия – с финалист за 2009 г. Манчестър Юнайтед и четири отбора с участие в груповата фаза през 2009 г., е спечелила €129.5 милиона (€129,476,000) награден фонд за своите клубове. Клубовете в Италия, три от които са се квалифицирали за последния сезон на елиминационната фаза и четири отбора в груповата фаза, са спечелили €104 милиона (€104,007,000). За същия период испанските клубове са генерирали €96.9 милиона (€96,947,000) с миналогодишния трофей на Барселона и четири отбора, състезаващи се в груповата фаза през 2009 г.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация