Порточанов: Футболът се вмириса откъм главата

10:32
Порточанов: Футболът се вмириса откъм главата
Христо Порточанов е бивш член на Изпълкома на БФС, един от малкото, който настояваше в ръководството на централата да няма шефове на клубове. Той ръководеше съдийската комисия през пролетта на 2006 и есента на 2008 г. Порточанов, който навремето създаде силния отбор на Нефтохимик, коментира пред "7 дни спорт" последните съдийски скандали във футбола ни.
   
- Г-н Порточанов, какво мислите за решението на УЕФА да суспендира временно Антон Генов?

- Крайно неприятна история, а ще бъде още по-неприятно, ако подозренията на УЕФА вземат, че се докажат. Около Генов често е имало скандали за този или онзи мач. Не искам да вярвам, че той като съдия може да е участвал в манипулиране на футболна среща. Иначе за всички е ясно, че в Европа се нагласяват мачове, у нас - също.

- БФС обаче трети ден мълчи за случая с Генов?

- Ама кой в България се съобразява с БФС и кой от БФС е с положение в обществото? Изключвам неколцината бизнесмени в изпълкома. Боби и компания обаче мълчат. Може би са гузни от това, което става във футбола. Боби го е страх да отиде на мач дори. Никой му няма доверие. Всички са наясно, че футболът ни се вмирисва откъм главата.

- В началото на седмицата разпуснаха съдийската комисия?


- От това няма нищо да излезе. Проблемът е в ръководството на БФС. Когато аз ръководех съдиите, нещата стояха съвсем по друг начин. Наистина допускаха грешки и тогава. Само че аз първо провеждах разговори с тях, и в повечето случаи се оказваше, че грешките не са нарочни. Най-лесното беше да сменя повечето от тях, но не го направих. И тогава нещата вървяха много по-добре. На Момиров му казах, че така не се управлява. Сега, като има хора от клубовете в изпълкома, е налице конфликт на интереси. И оттам тръгнаха скандалите със съдийството. На няколко отбора се правят реверанси.

- Кои са тези отбори?


- Добре, ще ги кажа - става въпрос за Локо София, Черно море, Сливен и Литекс. Затова казвам - не може президенти и собственици на клубове да бъдат в изпълкома. Беше ясно, че ще стане така още в случая с изваждането от "А" група на съдията Цветан Георгиев заради мача Литекс - Славия. Тогава беше защитен интересът на Гриша Ганчев. Моите уважения към Гришата, прави много за спорта, но не му е мястото в изпълкома. Има конфликт на интереси. Това обаче не е странно, тъй като при регистрирането на изпълкома в съда през ноември бяха вписани Андрей Икономов и Камен Михов. А те нямат право да бъдат там именно заради закона за конфликт на интереси. Голяма излагация. Има обаче една подадена жалба, след която ситуацията ще се промени. Това ръководство на БФС повече няма място във футбола и затова Боби Михайлов трябва да си подаде оставката.

- Какво мислите за това, че БФС пусна декларация срещу Левски?

- Гнусна работа. Една спортна федерация не може да си напада членовете по такъв начин. Друг е въпросът, че и на Левски доскоро се помагаше от съдиите. Сега обаче Левски пострадаха във Варна. Аз, още като видях назначението на Станислав Ставров, и ми стана ясно, че са го хвърлили на кучетата. Иначе е кадърно момче за разлика от други съдии в "А" група, които са вкарани в ранглистите, за да участват в разни схеми. Питам - защо в Бургас има само двама съдии от "А" група, като Мартин Богдев е свирил само един мач? Ясно защо е така - защото отказва да участва в схемите. Богдев и Ангел Ангелов не се поддават на натиск. Сега ми е много интересно да видя кого ще сложат начело на съдийската комисия. Според мен нито Коцето Гергинов, нито друг от останалите от старата комисия имат право да бъдат в новата. Нали и те са ръководели? Следователно нямат място там.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация