Лучано Спалети: В Рома си оставих сърцето и парите

10:55
Лучано Спалети: В Рома си оставих сърцето и парите
За Спалети и Зенит се говори от няколко месеца, но едва през декември слуховете бяха потвърдени официално. Италианецът е новият треньор на тима от Санкт Петербург, с който сключи договор за 3 г. (и заплата от 4 млн. евро на сезон). Спалети вече работи по попълването на своя технически екип. Пред италианските медии 50-годишният специалист коментира новото си предизвикателство и амбициите си, а интервюто е поместено в "7 дни спорт".
   
- Как се чувствате в Зенит?


- Зенит е млад отбор, който знае как да се организира и да се труди. Екипът му е с цветовете на Емполи (отборa, от който почва треньорската му кариера) - синьо и бяло. Което ще е предимство за мен, защото ще се чувствам като у дома си. Досега имах и късмет, надявам се така да бъде и през следващите 3 години.

- Как се чувствахте през месеците, в които не работихте?

- Никога не съм искал да прекъсвам треньорската cи кариера. Понякога обаче се налага да направиш онова, което никога не си желал и дори не ти е минавало през ума. Това е моята работа и моят живот. Ще се гмурна отново във футбола с огромно желание.

- С какво точно ви убеди Зенит?


- Те показаха невероятен интерес към мен и освен това ми предоставиха достатъчно време да обмисля на спокойствие предложението. Дадоха ми възможност да опозная средата и структурите, с които ще работя занапред. Впечатлиха ме също младите и благоразположени ръководители на клуба, които действат като добри професионалисти. Това е много важно, когато трябва да се вземат такива решения.

- Много хора твърдят, че сте отишли в Русия само заради парите.

- Някои веднага избързаха да кажат, че съм избрал офертата от Русия заради хубавата заплата, която ми предлагаха. Това са дежурните критици. И докато бях в Рома, финансовият въпрос непрекъснато ми се натякваше. Фактите обаче говорят, че аз оставих доброволно парите си на масата в Тригория, което с други треньори не се случва често. Не отричам, че финансовата страна е важна, но не и най-важната. Идвам в Санкт Петербург с цялото cи семейство, за да живея в един прекрасен град и искам да се насладя на всичко, както съм свикнал. Не идвам само заради хубавия договор, а за да работя за доброто на отбора ми и да достигнем позициите, които прилягат на Зенит - както в Русия, така и в евротурнирите.

- Как реагира семейството ви?


- За да се постигне всичко това, трябва да има хармония в личен план. Аз имам нужда моята съпруга Тамара да е до мен - тя и децата ми приеха със затворени очи предложението ми да се преместим в Русия. Моите деца обаче ще си останат завинаги южни момчета.

- Ако бяхте изчакали още малко време, може би щяхте да седнете на треньорската скамейка на някой италиански отбор?

- Една от целите, които си бях поставил, е да натрупам опит в чужбина. Искам да приложа в Зенит най-доброто от италианския футбол, който е наистина много качествен. Страстта на хората в Русия е уникална. Ако успеем веднъж завинаги да изкореним прехласването и преувеличаването, ще си помогнем много по време на работа.

- Не сте решили все още дали ще вземете в Зенит асистентите, с които работихте в Рома.

- Когато се преместваш в чужда страна с различна култура и други традиции, трябва да си даваш сметка за техническия щаб, който трябва да е съобразен с интересите и навиците на отбора. Със сигурност сърцето ми остава в столицата на Италия и любовта ми е преди всичко за хората, за града и за Рома.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация