Тошко Янчев: Лошото е зад нас, гоним титла и купа

09:40
Тошко Янчев: Лошото е зад нас, гоним титла и купа
Капитанът на ЦСКА Тодор Янчев има голям авторитет в съблекалнята. Той е от опитните играчи в отбора. "7 дни спорт" потърси халфа след победата над Литекс, за да говори за трудната есен, представянето на отбора и амбициите на червените.

- Г-н Янчев, продължавате напред в турнира за Купата на България. Няма как да не сте доволни от победата над пряк конкурент за отличието като Литекс.


- Щастливи сме. Освен че се класирахме на 1/4-финалите, го направихме с добра игра. Много хора определяха Литекс за фаворит, но ние сме ЦСКА и показахме на какво сме способни. Всеки един в отбора осъзнава какво значи да носиш червената фланелка, да играеш за най-големия български отбор е задължаващо и отговорно. Раздадохме се и заслужено стигнахме до успеха срещу Литекс.

- Гостите се оплакаха от съдията. Справи ли се Александър Костадинов?

- Само един път съм коментирал реферите и съжалявам, че го направих. Тогава бях под въздейстието на емоциите. През есента много отбори бяха недоволни. ЦСКА също беше ощетен нееднократно, но ние се стараем да видим първо грешката в себе си
а не да се оправдаем с реферите. Това ни кара да се гордеем със себе си. За разлика от други ние най-малко протестираме от решенията на съдиите. Не виждам от какво са недоволни в Литекс и какви претенции може да имат. Съдията Костадинов се справи с мача и не повлия на резултата.

- ЦСКА се превръща в основен фаворит за спечелване на купата след отпадането на Левски и Литекс. Очаквахте ли сините да загубят с такъв голям резултат - 1:4, от Черно море във Варна?

- Голямата ни цел е да спечелим дубъл. Няма как да не съм доволен, когато наши основни конкуренти отпадат още на осминафинал. Мачовете от тази фаза на турнира се развиха по най-добрия начин за ЦСКА. Очаквах Левски да страда във Варна. На тях им се натрупаха много тежки мачове в последно време, но бяха отложили мача с Литекс и трябваше все някога да го изиграят. Черно море е много стойностен отбор и трудно губи пред собствена публика.

- Вашият приятел и бивш съотборник в ЦСКА Хриcто Янев беше освиркан от феновете по време на мача с Литекс. Как ще коментирате това действие на привържениците?

- Те са фенове на ЦСКА, стремят се да помогнат на отбора по всякакъв начин. Христо Янев е играл дълги години на Армията и е дал много на клуба, но в момента носи екипа на друг отбор. Той беше основна заплаха за нас в мача. Разбирам нашите привърженици и вярвам, че след края на срещата не са си тръгнали с лоши мисли за Христо. Всичко беше в рамките на 90-те минути.

- Каква е вашата оценка за есенния сезон и кой беше най-добрият ви мач?

- Според мен сезонът беше добър. Не изоставаме с много точки от първия в класирането, продължаваме напред за купата и се класирахме в групите на Лига Европа. Съжалявам единствено, че загубихме точки в някои мачове, които трябваше да спечелим задължително. Отдавам това на сгъстената програма заради срещите в евротурнирите. Също така на многото контузии и липсата на късмет пред гола в срещи, в които създадохме много положения. Най-добрите ни двубои бяха тези с Динамо М и дербито с Левски. Отстранихме много класен отбор и надиграхме тотално сините в мач, който е от изключително значение за нашите фенове.

- Имаше и много проблеми в отбора. Как ви повлияха те и всичко наред ли е в момента?

- В едно голямо семейство, каквото е и ЦСКА, няма как постоянно всичко да е идеално
Проблемите ни правят по-силни. Просто всеки от нас е човек с характер, казва своето мнение по даден въпрос. Нормално е понякога да се допускат грешки, но всичко е зад гърба ни. Поговорихме си в съблекалнята, разбрахме се и продължаваме напред. Всички сме обединени около това да вдигнем две купи през пролетта.

- Мислите ли, че имате сили да стопите разликата от Литекс?

- Има още 15 мача до края, всичко може да се случи. Домакин или гост - трябва да печелиш навсякъде, ако искаш да станеш шампион. Аз съм оптимист за титлата, защото имаме най-добрия отбор в България. Ще направим добра зимна подготовка и вярвам, че ще бъдем още по-силни през пролетта.

- Доволен ли сте от завръщането на Флорентин Петре в ЦСКА?

- Разбира се. Играл съм с Петре и мога да кажа само хубави неща за него. Флорентин преди всичко е прекрасен човек. Той е уникален професионалист и ще помогне много на отбора. Очаквам да дойдат още няколко нови футболисти, с които конкуренцията ще стане още по-голяма, което е добре.

- Вие сте трикратен шампион на България с ЦСКА, капитан на отбора и любимец на феновете. Смятате ли един ден да седнете на резервната скамейка и като треньор на този клуб?

- Защо не? Всичко е възможно, времето ще покаже. Сега се фокусирам изцяло върху кариерата ми на футболист. Вярвам, че има още какво да дам на ЦСКА на терена
Ще мисля за бъдещето си, когато окача бутоните на стената. Имам желание да продължа да се занимавам с футбол.

- Отборът имаше подкрепата на фенове както в България, така и в Европа. Какво ще кажете на хората по трибуните?

- Искрено им благодаря както от мое име, така и от името на целия отбор. ЦСКА е велик клуб и тези момчета и момичета, които са навсякъде зад нас, имат голяма заслуга за това. Хубаво е, че ги зарадвахме с победа срещу Литекс. Надявам се да го направим с нов успех срещу Рома. Въпреки че този мач е без значение, съм сигурен, че ще бъдат изключително щастливи и горди, ако победим. Имаме шансове срещу италианците. Дано завършим добре годината. Пожелавам весели празници на нашите привърженици и дано имаме много поводи за радост през новата година.

 
 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация