Димитър Пенев: От скандали забравихме за футбола

11:08
Димитър Пенев: От скандали забравихме за футбола
Легендата на българския футбол Димитър Пенев даде обширно интервю за вестник "24 часа", в което говори за своето предложение за обединение на Левски и ЦСКА, както и за останалите проблеми в родния футболен живот.

- Защо предложихте да се обединят грандовете ЦСКА и Левски?

- Защото ми омръзна през последните години само да се дърпаме и да вдигаме скандали. Батков казал това. Друг му отвърнал. И пълним вестниците с простотии. В същото време забравихме за футбола. И се мъкнем най-отзад в Европа. Така скоро няма да се оправим. Трябват промени. Гледах интервюто на Митко Събев по телевизията и в него имаше доста истини. Трябва да се направят някакви промени. Иначе ще си останем на ниво съдията ни виновен. Батков е зъл, друг е обратен. Така няма да издигнем нивото на футбола. Не се класирахме на световно отново. Така ще се помогне и на националния отбор.

- Наистина ще се спестят доста негативни енергии.

- Първо, ще се обединят парите. Спонсорите. Стадионите. Ще се получи един отбор на европейско ниво. Без дългове, без глупости. Ще може да се направи добра школа с прекрасни деца. Така ще тръгне футболът нагоре. Хората в Европа инвестират точно в това, а ние седим и си чешем езиците. 15 години от 1994 година не сме мръднали нито крачка напред. И си разменяме скандал след скандал. Никой не пише как са играли отборите, а кой кого е наплюл. Така няма оправия. В нито една област. Влязохме в групите на Лига Европа и какво - единият не може да вкара гол, а другият има една точка. Най-слабите отбори в турнира. Значи нещо не върви.

- Как според вас ще го приемат феновете?

- Те ще си викат за своя отбор. И така целият стадион ще го подкрепя. Няма да се бият помежду си. Няма да трошат градския транспорт. Пък и ще сме силни в евротурнирите и ще имат по-големи радости.

- Как се роди идеята?

- В движение. Много журналисти имаше пред залата. И щяха да започнат всичко отначало. За ЦСКА, за Любо. Какво да коментирам. В момента съм далече от отбора и не мога да коментирам. И така дадох идея как да се вдигне нивото на футбола. Да приключим със споровете кой е по-най и да се заемем с работа. Защото футболът е като лозето, не ще приказки, а мотика.

- Вие играл ли сте в обединен отбор? Като този на Славия и Локо?

- Не. Аз вече бях в ЦСКА, когато го направиха. Там наистина сгрешиха. Другите обединения, като нашето със Септември и на Левски със Спартак, бяха за добро. Всъщност нищо не се промени. От тези отбори влязоха по един-двама играчи.

- Какво ви хареса най-много от идеите на Митко Събев?


- Всичко. Той първо даде едно интервю във вашия вестник, което бе доста интересно. Всички трябва да разберат, че трябват промени. От играчите до ръководството на държавата. Иначе скоро ще закрием всичко. И тогава ще се вайкаме защо ни е паднало толкова нивото.

- Трябва ли да се намалят отборите в "А" група?

- Не съм аз човекът, който да решава. Просто трябва да осъзнаем, че е дошло време за промяна. За същото говорят и Гриша Ганчев, и Николай Гигов. Значи трябва да чуем тези хора и да разберем, че трябва нещо да се направи. Какво - има си хора да решават. Аз разбирам само от тренировки. И малко тактика.

- Предстои дерби ЦСКА - Литекс. Какво да очакваме от мача?

- Ще стане хубав мач, защото и двата отбора показаха, че са най-напред в играта през този полусезон. Ще бъде страхотен мач. Дано само футболът да е на ниво и да няма скандали. Защото отново ще се загуби играта. Иначе съм сигурен, че отбор, на който президент е Гриша Ганчев, трудно ще се предаде дори в София. Въпреки че през годините трудно играе на "Българска армия". На другия стадион няма проблеми, но вероятно въздухът е друг в Борисовата градина.

- Вие ще присъствате ли? Отдавна не сте се появявали на "Българска армия".


- Напротив. Идвам почти през ден. Дори сега съм на стадиона, имам среща с Александър Манов да организираме някакво коледно парти за ветераните, че оставаме все по-малко. Не знам дали шефовете ще дадат пари. Иначе по мачове не идвам, защото ми прибраха през септември всички пропуски. Но за събота ще съм на стадиона. Покани ме областният управител, който е наш привърженик. С него ще гледам.

- Обиден ли сте на ЦСКА?

- Няма обиден на ЦСКА. Нито един. Има обиден на даден ръководител, на даден човек. ЦСКА е институция, на която никой няма право да се сърди.

- Очаква се сериозен сблъсък между двама млади треньори, на които ти си им бил наставник - Любослав Пенев и Ангел Червенков.

- Вярно, че навремето и двамата дебютираха при мен. Червенков го взехме някъде от Търновско. Но напипахме таланта. И двамата са много интересни. Червенков постигна някакво спокойствие в отбора и резултатите дойдоха след издънката в евротурнирите. Там много добре работи и Марин Гъдев. Литекс е единственият отбор, който няма спад във физическата форма и може да изкара още пет мача. Така че ни очаква доста интересен мач.

- Значи няма изненади в класирането на полусезона?

- Няма. Напред е този отбор, който претърпя най-малко сривове. Останалите влизаха от криза в криза. Всичко е логично. Изненадаха ме Берое и Миньор, и то доста приятно. Тези момчета са точно като по наше време. Играят не за пари, а за футбола.

- В ЦСКА станаха доста скандали през последните дни. Как ще ги коментирате?

- Никак. Имам си мнение, но то си е за мен.Не съм в позицията, за да коментирам нещо от кухнята на отбора. Има си хора, които трябва да коментират. Аз се интересувам единствено за ветераните.

- Ще работи ли още Димитър Пенев?


- Със сигурност. Чакам сега през януари да се появи някоя оферта. Имах две, когато останах в ЦСКА. Не се чувствам още пенсионер. Със сигурност ще работя още.

- В България или в чужбина?

- Както дойде. Защо да не поработя в някой български отбор?
 
 
 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

DenteMente
12.12.2009 12:56

Абе не съм много сигурен,че сте написали точно това което е казал *lol* Някакси смисленно ми се струва И да найстина през 94-та си беше чист късмет каквото и да си говорим не е станало защото Пената е гений в тази професия...ако е толко добър сега щеше да е в някой кадърен отбор в Европа *wink* Прехвалихме човечеца...БЛАГОДАРИМ МУ за всичко през 94-та но определенно го направихме едва ли не господ *sick*

lozan_kr
12.12.2009 12:08

пената тактика 1994 минало бешело - всичко стана мн случайно и няма да се повтори никога !!! *thumb_up*