Бербатов: \"Златната топка\" е една от целите ми

14:20
Бербатов: \"Златната топка\" е една от целите ми
Капитанът на Българския национален отбор по футбол на България и нападател на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов бе избран за "Мъж на годината".

Футболистът събра 5 443 гласа и изпревари Министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, за когото вота си дадоха 4 269 българи. Световният шампион по бокс Детелин Далаклиев е трети с 3 350 гласа. Предлагаме ви интервю на "7 дни спорт" с голмайстора на България за всички времена.


- Наситихте ли се на подобни призове, или този е по-специален?

- Този е различен, тъй като все пак не съм го получавал досега. Щастлив съм и съм горд от това признание. Мъж на годината е награда, към която съм се стремил.

- Сезонът е в разгара си, има много мачове, а Манчестър Юнайтед гони първото място във Висшата лига. Какво ви костваше това извънредно пътуване до София?


- Има неща, които не трябва да се коментират. Какво ми е коствало, само аз си знам. Важното е, че сър Алекс ме пусна и каза, че няма проблеми. Дойдох, получих си наградата и се връщам обратно.

- Какво значи тя за вас? Получавате я през 2009 година, играете с номер 9. Смятате ли, че деветката ви носи късмет?

- Не знам. По принцип не съм много суеверен. Благодаря на хората, които са гласували за мен. Спечелих една хубава награда. Оттук нататък се прицелвам към следващата, докато вече накрая не останат награди за получаване.

- За една от наградите обаче не сте номиниран, а тя е най-ценната във футбола - "Златната топка". Тя остава ли ваша мечта?

- Тя си остава една от целите, които трябва да осъществя. Когато не си номиниран, не означава, че трябва да се предаваш. Идва следващата година, по-следващата... И докато играя футбол, аз винаги ще се стремя да постигна тази амбиция.

- Миналата година станахте част от Червените дяволи, тази година получихте сабя - една агресивна наградата. А на терена какъв сте? Оставате ли си същият артист, който предпочита красивите голове?


- Винаги предпочитам красивите неща - и на терена, и извън терена. Предполагам, че това хората го знаят, доказал съм го и с головете, и с играта си.

- Във футбола какви цели си поставяте за следващата година? Може би Шампионската лига е по-важна от Премиършип?


- Не, не. Мисля, че са еднакво важни. Ако станем шампиони на Англия, това ще ни е за четвърти път поред, което никой друг отбор досега не е правил. Гоним да станем шампиони на Англия, гоним и Шампионската лига, и другите купи, за които се състезаваме. В отбор като Манчестър Юнайтед винаги се играе за абсолютно всичко.

- Спортистите май излязоха най-големите мъже в България? Наградата Мъж на годината и миналата година отиде при спортист, и сега.


- Дано и догодина да е за някой спортист. Не искам да кажа нищо лошо за хората извън спорта, пожелавам успех и на тях. Просто, като печели човек от спорта, винаги се радвам.

- Този път сред номинираните имаше и политик. Вие смятате ли да се пробвате в политиката след време?


- Не. Политиката е далеч от мен, въпреки че никога не казвай никога. Амбициите ми за след футбола обаче са напълно различни. Ще се разберат, когато дойде време.

- Между другото, честита прическа. Изненадахте ни с новатавизия. На какво се дължи промяната?

- На това, че ми пада косата. Пък и така изглеждам по-млад.

- Как се приема това от съотборниците ви в Манчестър Юнайтед? Има ли шеги, майтапи?


- То при нас и при най-малката промяна в поведението или в начина на обличане води до шеги и закачки. В нашия отбор повечето момчета са такива зевзеци, че винаги си правим някакви номера. Но това е нещо съвсем нормално, пък и така се повдига настроението на отбора.

- По-лесно ли се играе с глава при такава подстрижка?

- Или можеш, или не можеш.
 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

FLY_I
09.12.2009 12:31

спомням че златната топка веднъж я дадоха на Канаваро...не съм забелязал де егоист...и не е нужно да е егоист--важното е да с основна заслуга за спечелването на мачовете--дали пасове, дали голове..и тн...иначе е комично да се поставят бербо и златната топка в едно изречение

MeToDueB
09.12.2009 10:44

златната топка могат да я спечелят само футболисти, които в дадени моменти проявяват егоизъм към съотборниците си, и се опитват да изстъкнат своето име .. след като всячески се стараят да отправят удари само те .. да бележат голове .. само те, а съотборниците им и отбора .. "кучета ги яли" .. важното е златната топка .. е не е така .. Бербатов няма да спечели това отличие, защото нито е лаком .. нито мисли само за себе си, а мисли за отбора .. не тичал .. еми 1,88 и аз да съм .. и аз няма да мога през целия мач да тичам като Рууни .. примерно.

DenteMente
08.12.2009 21:14

Ко каза ко ко *lol* Да вкарва повече и да бъде егуист? Че като не вкарва да не би да има много асистенции А Бербо "звяр" на терена? Няма да бъде никога та той като не получи пас се тръшка 15 минути на терена..като изгуби топката не се бори а си се тръшка се 1 някой му е виновен *sick* Извинявайте ама последния мач като титуляр на Бербо има 5 километра протичани ако не сте видяли статистиката....за да придобиете представа Рууни имаше 9!!! Като Бербо играеше зад Рууни и би трябвало да потича повече

dido0o0o
05.12.2009 20:35

Кристиано Роналдо кви успехи с Португалия имаше като взе златната топка ?? А пък и Меси само го критикуват в Аржентина и с хиляди клизми се класираха на СП. Така че е възможно да я вземе , но в следващите 1-2 години , а и трябва да стане егоист и да вкарва повече

FLY_I
05.12.2009 18:35

ПО принцип всичко е възможно...за златна топка...трудно да влезе в топ 3...ама тренира и играе като звяр следващите 2 години има шанс за 5-цата

sasedq
05.12.2009 16:33

Ако ще я взима някой от манчестър скоро това ще е руни.

tedino
05.12.2009 15:54

За Златна топка,трябват успехи с националния-не стига на клубно ниво!!!

theman666
05.12.2009 15:05

АМА ЗА ЗЛАТНАТА ТОПКА СЕ ТИЧА..ПО ВЪЗМОЖНОСТ И В НАЦИОНАЛНИЯ *lol*