Дидие Дрогба: Не мисля за футбол всяка секунда

12:08
Дидие Дрогба: Не мисля за футбол всяка секунда
Не е обикновеното видео за Дидие Дрогба, в което се виждат головете и успехите му с Олимпик Марсилия, Челси и Кот д\'Ивоар. Никакви сцени и изцепки, както ядовитата му физиономия срещу норвежкия съдия Йовребро на полуфинала с Барселона в Шампионската лига миналия сезон. Това е 5-минутен клип с Дрогба, както малцина го познават. С деца в Абиджан, столицата на Кот д\'Ивоар, които умират всеки ден в мръсна болница и без най-елементарни грижи. Голмайсторът реши да построи клиника в Абиджан и миналата събота "Дрогба Фондейшън" (фондацията на футболиста) обяви публично проекта на галавечер в Лондон. Вижте интервю с нападателя на Джанкарло Галавоти от "Гадзета дело Спорт", поместено в "7 дни спорт".

- Съотборниците в Челси, шоузвездите и богатите фенове събраха над половин милион евро за близо 4 часа!

- Няма гол и трофей, който да ми донесе същата радост. Това беше първата благотворителна вечер, която организирам. Необходими са 2,5 милиона евро за строежа на новата болница и вече 1/5 от сумата е осигурена. Невероятно е.

- Кое ви мотивира толкова да се захванете с тази идея?

- Преди четири години Стефан, брат на моя най-добър приятел, се разболя от левкемия в Абиджан. Направихме всичко възможно, за да го лекуват в Европа. Необходима му беше виза, за която се чака дълго. Стефан почина два дни, след като му издадоха визата. А беше само на 17.

- Колко болници има в Абиджан?

- Една само за милиони жители. Посетих я преди няколко месеца заедно с моя национален отбор и всички останахме поразени. Пациентите са набутани в мръсни кабинети без медицинско обслужване. Каква мизерия само за болните деца от левкемия, които са събрани около стаята за химиотерапия. Оплакванията и съжалението на родителите им. Поне тогава успях да преместя едно от малките да се лекува в Швейцария.

- Кога ще бъде готова вашата болница?

- Искам да я построим за две години. Купих терена от 3000 кв. м с парите от спонсорския договор с "Пепси", защото Челси се отказа от процента за моите рекламни права. В клиниката ще има 200 легла, а европейски и южноафрикански лекари ще помагат на местните специалисти.

- Междувременно продължавате да играете с Челси във Висшата лига и в Шампионската лига, а с Кот д\'Ивоар ще участвате на световното първенство.

- За мен фондацията и бъдещата болница са важни, колкото и футболът. Не съм човек, който мисли за футбол всяка секунда. Мога да бъда ангажиран както на терена, така и извън него. По-лесно е да се дава най-доброто от себе си, когато се разбере смисълът на живота.

- Тоест няма да ви видим повече такъв, както на полуфинала с Барселона - гневен, вбесен??

- Влагам много страст, когато играя и когато виждам, че хората страдат. Все още си мисля за 19-те фенове на Кот д\'Ивоар, които загинаха през март по време на мача ни с Малави. Исаак, най-голямото от трите ми деца, ми каза в очите, че съм сбъркал с Йовребро (норвежкия съдия на Челси-Барселона, б.р.). Исаак е 8-годишен и играе в детската школа на Челси. Нападател като мен е, но е по-спокоен. Попита ме защо реагирах така. "Разбирам, че за теб дузпите ги имаше, но начинът, по който се държа, не беше хубав", ми каза след мача. Никога не е късно за промяна и аз се опитвам.

- Откакто мениджър е Анчелоти, вие вкарвате често и Челси лети.

- Карло има прекрасно излъчване и знае как да достигне до успеха. Амбициозен мениджър е и ни предаде своите качества, без да прави революции. Много треньори пристигат и променят всичко, само и само за да покажат кои са. Докато Карло усъвършенства онова, което досега функционира. Това е белег на величие. От самото начало спечели на своя страна всички в съблекалнята. Винаги е готов за майтапи, по време на мач е много съсредоточен.

- Вие си мечтаехте за Милан, а Милан ви изпрати Анчелоти.

- Всеки играч си мечтае за големите отбори. Още от дете във Франция Милан ми харесваше. Росонерите ми бяха страст като фен. В живота мечти и реалност невинаги съвпадат. Серия А щеше да е прекрасно първенство за мен, но истината е, че съм щастлив в Челси.

- Все пак може ли да се каже, че Милано е легнало на сърцето ви?

- Харесва ми много, защото имам много приятели там. Заедно с Мадрид, Париж и Марсилия, Милано е едно от местата, където се отпускам. Като започна с вечеря при "Джанино" (ресторант в Милано). Ще се върна в Милано и разчитам на помощ за болницата в Абиджан.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари