Обрат за Арсенал срещу Саутхямптън

19:29
Обрат за Арсенал срещу Саутхямптън

Отборът на Арсенал записа четвърта поредна победа във всички турнири, след като осъществи обрат и спечели с 3:1 домакинството си на Саутхямптън от седмия кръг на Премиър лийг. “Светците” поведоха в резултата с гол на Камерън Арчър (55’), но с попадения на Кай Хавертц (58’), Габриел Мартинели (68’) и Букайо Сака (88’) “артилеристите” постигнаха първата си победа над този съперник от декември 2021 година насам.

Микел Артета предприе три промени сред своите титуляри след победата с 2:0 над Пари Сен Жермен в Шампионската лига. Томас Партей беше преквалифициран в десен бек заради контузията на Юриен Тимбер. Така неговото място в средата на терена беше заето от Жоржиньо, а Кай Хавертц също беше върнат в халфовата линия. В атака пък отсъстваше Леандро Тросар и така партньори в нападение на Букайо Сака бяха Габриел Жезус и Рахийм Стърлинг, за когото това беше дебют от първата минута на шампионатен мач с екипа на Арсенал. Бразилецът също за първи път беше титуляр в среща от Висшата лига през този сезон. Гостите пък бяха подредени в 4-2-3-1 с централен нападател Рос Стюарт.

Домакините започнаха настървено и още в първите минути Габриел Магаляеш, Стърлинг и Жезус на два пъти опитаха да се разпишат, но никой от тях не успя да го направи. В 12-ата минута Хавертц също се отчете с пропуск, след като стреля неточно с глава при центриране от корнер. В 16-ата минута Давид Рая се справи с далечен шут на Кайл Уокър-Питърс. В следващите минути "артилеристите" продължиха да владеят инициативата, но без да застрашават противниковата врата. Междувременно, Стюарт се контузи и беше заменен от Арчър.

В 31-вата минута Хавертц пробва изстрел, но той беше блокиран от Джо Арибо. Последваха удари на Сака, Габриел и Жоржиньо, но никой от тях не намери целта. Чак в добавеното време преди почивката лондончани успяха да отправят първия си точен удар в мача. Тогава Аарън Рамсдейл отрази изстрел на Партей, а Стърлинг не успя да направи добавка.

Втората част започна с шут на Жезус от голямо разстояние, но топката мина встрани от вратата. Малко след това Матеуш Фернандеш отговори с удар от въздуха, но така прати топката над вратата. В 55-ата минута именно португалецът отне топката от Стърлинг и пусна дълъг пас към Арчър, който с шут по земя даде аванс на гостите.

Тази преднина обаче не се задържа дълго, тъй като само три минути по-късно Букайо Сака отне топката от противниковия капитан Флин Даунс и веднага я подаде на Хавертц, който с мощния си шут от границата на наказателното поле възстанови равенството. В следващите минути Деклан Райс, Хавертц на два пъти и Партей направиха неуспешни опити за втори гол за домакините.

“Топчиите” все пак стигнаха до пълен обрат, като това стана в 68-ата минута. Тогава Сака центрира към резервата Мартинели, който със своя шут прати топката във вратата за 2:1. Последва проверка с ВАР за засада на бразилеца, но попадението беше потвърдено.

В 73-тата минута Рамсдейл се справи с удар на Сака. В 79-ата минута при центриране от корнер Тейлър Харууд-Белис отклони топката, но тя се отби в напречната греда и така “светците” не съумяха да отбележат изравнително попадение. Хавертц веднага отговори с удар, при който топката профуча покрай вратата. В 88-ата минута Юкинари Сагавара допусна грешка в наказателното си поле, а Сака се възползва от това и с шут по земя увеличи преднината на своя тим.

В 9-минутното добавено време при корнери на домакините удар на Хавертц беше спасен, изстрел на резервата Такехиро Томиясу срещна гредата, а Габриел се отчете с пропуск и така не се стигна до по-убедителна победа за състава на Артета.

Така Арсенал събра 17 пункта в актива си и запази третото си място в класирането само на точка от лидера Ливърпул. Саутхямптън пък остава на предпоследното 19-о място само с една точка от досегашните си седем шампионатни мача през сезона.

АРСЕНАЛ - САУТХЯМПТЪН 3:1

0:1 Арчър 55'
1:1 Хавертц 58'
2:1 Мартинели 68'
3:1 Сака 88'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация