Верстапен имал проблеми със зрението след катастрофата на "Силвърстоун" през 2021

17:13
Верстапен имал проблеми със зрението след катастрофата на "Силвърстоун" през 2021

Трикратният световен шампион във Формула 1 Макс Верстапен разкри, че е имал проблеми със зрението си след тежката катастрофа в Гран При на Великобритания през 2021 година.

Инцидентът на „Силвърстоун“ беше един от най-дискусионните моменти в битката между нидерландеца и Люис Хамилтън. Катастрофата настъпи в първата обиколка на Гран При на Великобритания, когато двамата се бореха за първото място в подхода за завоя „Копс“. Тогава се стигна до контакт между двамата, който изправи Верстапен в стената с над 250 км/ч.

Ударът в предпазните заграждения беше със сила от 52G, а след него нидерландецът трябваше да бъде откаран в болница за прегледи. За щастие сериозни наранявания не бяха открити, но вчера Верстапен разкри, че заради този инцидент е имал проблеми със зрението си, които са се проявили в Гран При на САЩ по-късно същата година.

„От катастрофата ми на „Силвърстоун“ имам проблеми със зрението си, особено на писти с по-голяма денивелация или с повече рекламни пана около трасето. В това състезание (Остин 2021) аз не се борих само с Люис, но и със замъгленото ми зрение. Все едно карах моторница с 300 км/ч.

„Никога не съм разкривал това, но в дадени обиколки беше толкова зле, че сериозно обмислях просто да паркирам колата. Единственото нещо, което ми помогна да се концентрирам върху дишането ми беше фактът, че Люис ми дишаше във врата. Беше важно победа, която ми беше много нужна в битката за титлата“, обясни Верстапен пред Red Bulletin, докато определяше кои са неговите топ 10 победи във Формула 1.

Успехът в Остин през 2021 бе поставен на седмата позиция, а на първо място в тази класация Верстапен постави дебютния си успех от Испания през 2016. Той дойде в първото му състезание за Ред Бул след смяната с Даниил Квят, а успехът на „Каталуния“ дойде след катастрофата между Хамилтън и Нико Розберг в първата обиколка.

„Гумите ми бяха силно износени и Кими (Райконен) ме притискаше. Знаех, че трябва да съм перфектен в последния шикан, за да не може той да ме атакува в първия завой. Бях много фокусиран и карах много защитно. Не мислех, че ще спечеля до последния завой, бях фокусиран върху работата ми.

„Нищо не може да надскочи първата ми победа във Формула 1. Беше невероятно, защото дойде толкова неочаквано. Преди състезанието отборът ми каза да се кача в колата и просто да свикна с нея. Да, имахме късмет, защото двете коли на Мерцедес отпаднаха, но винаги трябва да се възползваме от тези шансове“, заяви Верстапен за първия си успех във Формула 1.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация