В УЕФА са готови да дадат "Златната обувка" на поне шестима играчи от Евро 2024

17:10
В УЕФА са готови да дадат "Златната обувка" на поне шестима играчи от Евро 2024

В УЕФА са намерили решение на казуса, свързан с наградата “Златна обувка” за голмайстор номер 1 на Евро 2024, съобщават британските медии.

Както е известно, преди финала на турнира цели шестима играчи са на първо място в реализаторската класация на Европейското първенство в Германия. Това са Дани Олмо (Испания), Хари Кейн (Англия), Коди Гакпо (Нидерландия), Джамал Мусиала (Германия), Жорж Микаутадзе (Грузия) и Иван Шранц (Словакия). Всички те са отбелязали три гола, но няма нито един футболист с четири гола на Евро 2024. Затова от УЕФА са потвърдили, че ако след неделния финал между Испания и Англия няма нито един играч с поне четири попадения в турнира, “Златната обувка” ще бъде поделена между всички футболисти с три гола.

Измежду шестимата играчи с три попадения в турнира единствено Олмо и Кейн имат шанс да завършат с повече голове, ако се разпишат във финала на “Олимпиащадион”. От друга страна, има възможност още англичани или испанци да стигнат бройката от три гола, като например Джуд Белингам и Фабиан Руис са с по две попадения на Евро 2024. Досега при равенство в головете УЕФА даваше “Златната обувка” на играча с повече асистенции, а при равенство и в това отношение - на този с по-малко игрови минути.

Така на миналото Европейско първенство наградата отиде при Кристиано Роналдо, който вкара пет гола, колкото имаше и чехът Патрик Шик, но португалецът се отчете и с една асистенция. По тази логика сега предимство пред останалите има Дани Олмо заради двете си асистенции, но според новото правило на УЕФА това няма значение и испанецът ще трябва да си раздели приза с поне още петима играчи, ако нито той, нито Кейн вкарат гол във финала.

За последно футболист с три гола на Европейско първенство взе “Златната обувка” през 2012 година, когато призьорът беше Фернандо Торес. Тогава германецът Марио Гомес и руснакът Алан Дзагоев също отбелязаха три попадения, но испанецът беше с най-малко игрови минути измежду тримата.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация