Ботев Пловдив се завърна в Европа с победа

22:59
Ботев Пловдив се завърна в Европа с победа

Ботев Пловдив започна ударно европейската си кампания с успех над Марибор. Носителят на Купата на България надви словенския си съперник с 2:1 в среща от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Антъни Уджа (9) изведе домакините напред с хубав изстрел с глава, а Пиус Ширвис (18) изравни след вратарска грешка. Минути след появата си в игра Никола Илиев (74) разтърси "Колежа" с дебютен гол, който се оказа и победен. Мачът на стадион “Христо Ботев” бе първи европейски двубой на “Колежа” от 29 години насам. Срещата се игра пред малко над 14 000 зрители.

Срещата започна мечтано за "канарчетата" и още в 9-ата отборът поведе в резултата с гол на новото попълнение Антъни Уджа. Нападателят дебютира с прекрасен гол с глава след центриране на Ивелин Попов от десния фланг. Ударът на Уджа попадна точно под горната греда, отби се в нея и остави стража безпомощен

В 18-ата минута Марибор отпрати първи точен удар към вратата на Ботев. Судани получи топката от Йосип Иличич, след което шутира с левия крак, а Игонен се намеси. Това обаче не се случи секунди по-късно при нов удар на състезател на гостите. Този път Пиус Ширвис стреля от движение от далечна дистанция, а Матвей Игонен не реагира по най-добрия начин и позволи на топката на пробие плонжа му за 1:1.

В 22-рата минута гостите от Словения стигнаха до втори гол след нова грешка на Марибор. Судани показа техника, навърза двама и прониза Игонен, но страничният съдия вдигна своя флаг за засада. Впоследствие и ВАР потвърди решението, но показа, че ситуацията е доста тънка.

В 29-ата минута късметът покри Марибор след мощен удар на Джеймс Ето'о от границата на наказателното поле. Той намери топката от ждроп и изстреля истински снаряд, който разтресе горната греда.

В 34-ата минута стражът Юг трябваше да се намесва след коварен шут на Самуел Акере по земя.

В края на полувремето Игонен трябваше да поправя своя грешка и да блокира опит за удар на Судани. Второто полувреме започна силно за Марибор и в 53-ата минута влезлият на почивката Едгар Етиен напредна, а никой не понечи да го пресрещне. Нападателят заложи на силата и разтресе страничната греда на вратата зад Игонен.

В 62-рата минута Ботев и Марибор си размениха два неточни удара. Първо Ивелин Попов стреля в аут, а след това същото направи и Ян Репас. Две минути по-късно Игонен блокира удар на Йосип Иличич, който от легнало положение успя да стреля в долния ляв ъгъл на вратата. Стражът реагира и с плонж парира шута.

В 68-ата минута Иличич опита интересен удар към далечния ъгъл на вратата, който нямаше необходимата точност. Минути след появата си в игра Никола Илиев разтърси "Колежа" с дебютен гол. Огромна заслуга за попадението има Самуел Акере, който проби остро по десния фланг, стигна до аутлинията и подаде по земя към втора греда, където Илиев беше оставен напълно свободен. Младокът пое топката и опъна мрежата със силен удар.

В 81-рвата минута Илич качи топката на главата на своя колега Ян Репас след изпълнение на корнер, но ударът на халфа премина над горната греда. До края на двубоя Марибор опитваше да изравни, но без успех.

БОТЕВ ПЛОВДИВ - МАРИБОР 2:1

1:0 Антъни Уджа 9'
1:1 Пиус Ширвис 18'
2:1 Никола Илиев 74'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация