Паолини е първата финалистка на "Уимбълдън"

19:20
Паолини е първата финалистка на "Уимбълдън"

Жасмин Паолини е на втори пореден и изобщо втори в кариерата си финал в “Големия шлем”, след като спечели изключително оспорван и драматичен полуфинален двубой с Дона Векич на “Уимбълдън”, продължил 2 часа и 54 минути.

Векич спечели доста убедително първия сет, който продължи само 36 минути и единствено първия гейм беше дълъг, преминал през шест дюса. Хърватката направи два пробива за 3:2 и 5:2 и нямаше проблеми при своите подавания.

Втората и третата част бяха истинска гладиаторска битка и оставиха зрителите без дъх. Драмата беше изключителна още при 4:4 и 15-15 във втория сет, когато Векич направи грешка от смач и привидно допусна срив в играта си. Паолини успя да спечели сета с пробив за 6:4 и изглеждаше сякаш дори е поела инициативата от психологическа гледна точка.

Очакванията за продължаване на спада на Векич обаче не се оправдаха, защото тя започна с брейк третия сет, но загуби предимството си за 3:3. Двете размениха по още един пробив, а при 4:5 хвъратката спаси мачбол. След това тя пропусна два брейк-бола, а Паолини някак спечели подаването си след пет дюса. Векич се разплака в паузата между геймовете, а отрази още един мачбол, след което двете не спираха да се борят и в тайбрека.

Там италианката стигна до трети мачбол, и то пак на посрещане. Този път Векич не можа да го неутрализира, като я предаде иначе едно от силните ѝ оръжия - форхендът.

57-мата непредизвикана грешка се оказа фатална за хърватката, която реализира 42 уинъра. Паолини беше доста по-обраната с 26 печеливши удара и 32 сбъркани топки, като демонстрира отново отлична защита.

Италианката очаква Елена Рибакина или Барбора Крейчикова в събота.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация