Британска доминация в квалификацията на "Силвърстоун"

18:20
Британска доминация в квалификацията на "Силвърстоун"

Джордж Ръсел, Люис Хамилтън и Ландо Норис взривиха трибуните на „Силвърстоун“, след като завоюваха първите три места на стартовата решетка за утрешната Гран При на Великобритания във Формула 1.

Ръсел, който преди седмица спечели в Австрия, си осигури втория си полпозишън за сезона с обиколка за 1:25.819, с която той победи с 0.171 своя съотборник Хамилтън, за да донесе двойния успех на Мерцедес. За хилядите по трибуните обаче по-важното беше, че и третият на стартовата решетка утре ще бъде представител на домакините, а именно Норис, който остана на 0.211 зад Ръсел, след като дори не завърши финалния си тур.

По ирония на съдбата до пилота на Макларън на втората редица утре ще се нареди Макс Верстапен, който допусна неточност в четвъртия завой в последната си летяща обиколка и бе с 0.384 по-бавен от Ръсел. Третата редица ще си разделят Оскар Пиастри и Нико Хюлкенберг, а на четвъртата зад тях ще застанат Карлос Сайнц и Ланс Строл. Най-бавни в Q3 бяха Алекс Албон и Фернандо Алонсо, които ще стартират девети и десети в утрешния ден.

След дребна неточност на изхода от „Магътс-Бекетс-Чапъл“ в решителната си обиколка Шарл Леклер стана голямата жертва на Q2 и ще трябва да стартира 11-ти утре. Монегаскът бе с 0.159 по-бавен от Строл в битката за последното място в топ 10 и ще трябва да раздели шестата редица с Логан Сарджънт. Заедно с Леклер и американския пилот на Уилямс участието си в квалификацията след втората ѝ фаза приключиха още Юки Цунода, Гуаню Джоу и Дениъл Рикардо, които ще допълнят топ 15 на старта.

В края на лотарията наречена Q1, в която условията непрестанно се променяха и беше важно пилотите да са в бърза обиколка в правилния момент, големите губещи бяха Валтери Ботас, Кевин Магнусен, Естебан Окон, Серхио Перес и Пиер Гасли. За Гасли тази елиминация няма голямо значение, тъй като той така или иначе щеше да стартира от дъното на колоната заради използването на допълнителни компоненти в своята задвижваща система този уикенд.

Перес пък стана жертва на условията, след като допусна съвсем лека неточност в „Копс“ със сликовете върху все още влажната настилка, завъртя се и затъна в чакъла. Това наложи временното спиране на сесията, а след нейното възобновяване над пистата отново се заоблачи и дори леко преваля, отново в зоната около „Копс“.

Този валеж за малко не коства квалификацията и на Верстапен, който също излетя от трасето, но се опази от затъване в чакъл и продължи. Екскурзии в зоната за сигурност на „Копс“ имаше още за Рикардо и Магнусен, които подобно на Верстапен се върнаха на пистата.

Състезанието за Гран При на Великобритания, 12-ти кръг за сезон 2024 във Формула 1, е предвидено за 17:00 часа българско време утре.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация