Нидерландия ликува след мача с Румъния

20:59
Нидерландия ликува след мача с Румъния

Нидерландия изигра най-добрия си мач от началото на Европейското първенство. Отборът на Роналд Куман показа различно лице от груповата фаза и победи Румъния с 3:0 на осминафиналите. “Лалетата” имаха сериозно предимство почти през целия мач и създадоха множество положения. Коди Гакпо откри резултата в 20-ата минута, а влезлият на почивката Донийл Мален се разписа в 83-ата минута и в добавеното време.

“Оранжевите” можеха да спечелят и с по-голяма разлика. Те направиха поредица от пропуски, Мемфис Депай отново не успя да се разпише, Ван Дайк удари греда, а попадение на Гакпо бе отменено поради засада. На четвъртфиналите нидерландците ще се изправят срещу победителя от двубоя между Австрия и Турция.

Румънците стартираха агресивно двубоя и с висока преса създаваха проблеми на съперника. Тимът на Едуард Йорданеску успя да накара “лалетата” на няколко пъти да допускат грешки при опитите си да изнесат топката. При една от тези ситуации се стигна до центриране, с което Дъмфрис се справи, изпреварвайки Янис Хаджи. Синът на легендата Георге Хаджи получи удар и трябваше да получава медицинска помощ, но нямаше нещо сериозно и той продължи мача. Първият удар на нидерландците бе дело на Чави Симонс, който стреля от дистанция и не затрудни вратаря.

В 14-ата минута северните ни съседи стигнаха до първата си реална възможност. Денис Ман проби отдясно и стреля, но ударът не бе достатъчно точен. След силното начало на Румъния в един момент “лалетата” започнаха да играят повече с топката. Те стигнаха до няколко поредни ъглови удари, а в 20-ата минута поведоха в резултата. Гакпо получи топката отляво, навлезе в наказателното поле и стреля силно в близкия ъгъл на Ница, а вратарят не успя да реагира по възможно най-добрия начин.

Тимът на Йорданеску стигна до опасна ситуация пред вратата на съперника в 24-ата минута, но до точен удар не се стигна. “Оранжевите” обаче вече имаха предимство и атаките им ставаха все по-опасни. Де Фрай пропусна великолепен шанс да удвои аванса им. След ъглов удар Бурка не прецени добре летежа на топката и бранителят на Нидерландия остана непокрит. Той отправи удар с глава, а топката отиде във външната страна на мрежата.

“Лалетата” пропиляха още един прекрасен шанс в 31-ата минута. Тогава Райндерс с великолепно подаване изведе Дъмфрис зад защитата. Играчът на Интер обаче не успя да намери Депай, който беше срещу опразнената врата. Другата гледна точка беше, че Драгушин направи блестяща намеса в защита и пресече подаването. Румънците трябваше да извършват принудителна смяна след тежък сблъсък между Дъмфрис и Могош, който бе заменен

Към края на полувремето нидерландците пропуснаха две отлични възможности. Чави Симонс завърши със слаб удар една добра атака, която го изведе на великолепна позиция в наказателното. Халфът отправи неточен изстрел и при следващия си шанс малко преди почивката. Грешка на Ван Дайк пък създаде ситуация за Румъния, но Драгуш стреля право във вратаря.

Куман направи една смяна на почивката. Той извади Бергвайн, който изненадващо бе в стартовия състав, но не се запомни с нещо през първото полувреме, а на негово място се появи Донийл Мален. Тимът на Йорданеску опита да стартира агресивно и втората част, но съперникът им вече играеше много по-уверено. В 50-ата минута отлична пробив на Райндерс го доведе до наказателното поле. Неговият удар бе блокиран от решителна намеса на Раковитан, който се хвърли, за да спре топката с тяло.

Поредният пропуск пред вратата на Румъния дойде в 54-ата минута, когато като по чудо топката не се озова в мрежата. Мален не успя да отправи добър удар, а след това кълбото се озова в Депай, който бе много близо до вратата, но и той не уцели добре топката и защитата на съперника изчисти. Следващият удар на Райндерс също не намери целта, а в 58-ата минута Ван Дайк нацели гредата, след като засече с глава центриране от ъглов удар. Секунди по-късно Гакпо имаше добра възможност, но и той не бе достатъчно точен.

Коди Гакпо, който вече имаше три гола на Евро 2024, в рамките на минута на два пъти се размина с ново попадение. Първо след негов индивидуален пробив през центъра ударът му бе спасен от Ница. След това той прати топката в мрежата, но голът бе отменен поради засада.

След кратък по-спокоен период последваха поредните пропуски на “оранжевите”. Резервата Джоуи Феерман завърши с неточен удар добра атака. Йорданеску направи тройна смяна, но след нея нищо особено не се промени на терена. Доминацията на Нидерландия продължи и в 83-ата минута тимът на Куман най-накрая стигна до втори гол. Той падна след отлична работа на Гакпо. Въпреки че бе блокиран с тяло от Драгушин той запази баланс и успя да отклони топката преди тя да излезе от терена, като намери Мален пред опразнената врата и “лалетата” вече можеха да доиграят спокойно мача.

В добавеното време играчът на Борусия Дортмунд стигна до втори гол, след като изнесените напред румънци оставиха много пространство и нямаше как да спрат бързата атака на съперника.

РУМЪНИЯ - НИДЕРЛАНДИЯ 0:3

0:1 - Гакпо 20'
0:2 - Мален 83'
0:3 - Мален 90'+3

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация