Испания беше прекалено голяма хапка за Грузия

23:57
Испания беше прекалено голяма хапка за Грузия

Испания разгроми с 4:1 Грузия и продължи победния си ход на Евро 2024. Следващият съперник на отбора на Луис де ла Фуенте ще е домакинът Германия. "Ла Роха" направи обрат, след като автогол на Робин Льо Норман даде изненадваща преднина на грузинците в 18-ата минута. В края на полувремето Родриго Ернандес изравни, а в 51-ата минута Фабиан Руис изведе напред испанците. Третото попадение във вратата на Гиорги Мамардашвили отбеляза Нико Уилямс в 75-ата минута, а точка на спора сложи резервата Дани Олмо (83').

"Ла Роха" е единственият отбор, който събра пълен актив от 9 точки в груповата фаза, а днес записа четвърта поредна победа. Мнозина вече определят състава на Луис де ла Фуенте за фаворит за титлата, а днешният мач беше поредното доказателство, че "фуриите" разполагат с всичко необходимо, за да извървят пътя до финала в Берлин.

Грузия се очерта като най-приятната изненада на шампионата. Хвича Кварацхелия и компания стигнаха до фазата на елиминациите още в дебютното си участие на голям форум след паметна победа над Португалия. Сега грузинците бяха изцяло освободени от напрежението и се опитаха да затруднят максимално Испания. В немалки периоди от двубоя това се получи, но в крайна сметка значително по-високата класа на испанците им помогна да си осигурят място на четвъртфиналите.

Испанците започнаха с 10 от футболистите, които победиха Хърватия на старта (3:0), като единствената промяна беше включването в центъра на защитата на Робин Льо Норман на мястото на Начо Фернандес. Останалите бранители пред Унай Симон бяха Даниел Карвахал, Аймерик Лапорт и Марк Кукурея. Фабиан Руис, Родриго Ернандес и Педри си партнираха в халфовата линия, а в предни позиции Де ла Фуенте гласува доверие на Нико Уилямс, Алваро Мората и Ламин Ямал.

В състава на Грузия също нямаше изненади. Атаката водеха Хвича Кварацхелия и Жорж Микаутадзе, който отбеляза три от четирите гола на тима в групата и подаде за попадението на Кварацхелия. Гиорги Чакветадзе, Отар Китеишвили и Гиорги Кочорашвили трябваше да се противопоставят на халфовете на Испания, а Отар Какабадзе и Лука Лочошвили играеха по фланговете. На вратата отново беше една от звездите на Евро 2024 - Гиорги Мамардашвили.

Испанците стартираха агресивно и положиха усилия да стигнат до ранен гол, който да им даде допълнително спокойствие. Първата опасност пред Мамардашвили дойде в 5-ата минута, когато Педри засече ниско центриране на Карвахал, но грузинският страж внимаваше. Отборът на Вили Саньол действаше много компактно и не оставяше никакви свободни пространства за бързоногите Нико Уилямс и Ламин Ямал, но заплахата идваше от всички посоки.

В 11-ата минута Дани Карвахал беше близо до гол с глава, подобен на този, който вкара за Реал Мадрид във финала на Шампионската лига срещу Борусия (Дортмунд). Мамардашвили обаче се намеси перфектно и съхрани нулевото равенство. Малко по-късно Лапорт също имаше възможност да се разпише след центриране от корнер, но прати топката встрани от вратата. При една от малкото си контри до почивката Грузия сензационно поведе. Кахабадзе се отскубна отдясно и центрира към Кварацхелия, а Льо Норман не можа да прецени добре ситуацията и отклони топката в собствената си врата.

Последва мощен натиск на Испания и удар на Фабиан Руис, отразен от Мамардашвили. В 27-ата минута Педри шутира от границата на наказателното поле, но кълбото прелетя над напречната греда. Следващият, който пробва късмета си, беше Лапорт, но неговият изстрел от далечна дистанция мина далеч от целта. В 30-ата минута нова контра на грузинците изненада испанската защита, но ударът на Кочорашвили беше блокиран. В този период от двубоя Грузия на няколко пъти създаде напрежение пред Унай Симон, но не се стигна до нещо по-опасно.

В 35-ата минута Кукурея шутира мощно по тревата, но Мамардашвили и този път беше безпогрешен. В 39-ата усилията на испанците дадоха резултат. Нико Уилямс подаде на Родри, а неговият мощен шут направи Мамардашвили безпомощен. Попадението беше проверено с ВАР, защото Мората се намираше в положение на засада, но нападателят на "Ла Роха" не пречеше на грузинския страж и голът остана. Другата лоша новина за Грузия беше контузията ан Китеишвили, който отстъпи мястото си на Сандро Алтунашвили.

В началото на втората част Кварацхелия видя, че Унай Симон е излязъл напред и опита да го прехвърли от собствената половина, но топката мина встрани от вратата. Отговорът на Испания дойде секунди по-късно. Нико Уилямс намери Фабиан Руис непокрит на далечната греда и халфът беше точен с глава - 2:1. Веднага след гола Де ла Фуенте реши да замени Педри и вместо него в игра се появи Дани Олмо. Испания ведче контролираше изцяло случващото се на терена и търсеше трети гол, с който да пречупи съперника.

В средата на втората част Микел Оярсабал и Алехандро Грималдо замениха Алваро Мората и Марк Кукурея. Вили Саньол пък освежи състава на Грузия с пускането на Зурико Давиташвили и Лука Лочошвили. Испания продължаваше да играе уверено и за грузинците беше много трудно да се доберат до топката. В 74-ата минута Ямал центрира остро и футболист на Грузия отклони топката във вратата на Мамардашвили, но попадението правилно беше отменено заарди засада на младока.

Интригата в мача изчезна четвърт час преди края. Мълниеносна контра на Испания завърши с гол на Нико Уилямс, който окончателно реши нещата в полза на "Ла Роха". Фабиан Руис даде великолепен извеждащ пас към крилото на Атлетик Билбао, той преодоля на скорост противников бранител и заби топката под гредата за 3:1. Де ла Фуенте смени Фабиан Руис с Микел Мерино, а Дани Карвахал отстъпи мястото си на ветерана Хесус Навас.

Наказателната акция на Испания не спря дотук. В 83-ата минута комбинация между резервите Оярсабал и Олмо доведе до попадение на футболиста на РБ Лайпциг. Той елиминира защитник на Грузия още с поемането на топката, а след това технично я насочи в долния десен ъгъл на вратата за крайното 4:1.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация