Сензационен победител за голмайсторския приз в груповата фаза на Евро 2024

19:02
Сензационен победител за голмайсторския приз в груповата фаза на Евро 2024

Преди началото на Евро 2024 суперзвезди като Килиан Мбапе, Хари Кейн и Кристиано Роналдо бяха сочени като фаворити за голмайсторския приз на турнира в Германия.

Досега обаче французинът и англичанинът имат само по един гол, а португалецът дори няма нито едно попадение на сметката си. Това даде шанс на изненадващ футболист да поведе в голмайсторската класация на Европейското първенство след края на груповата фаза. Става въпрос за нападателя на Грузия Жорж Микаутадзе, който единствен има три гола в това издание на турнира до момента. Роденият в Лион играч се разписа във всеки един от трите мача на “кръстоносците” в групите. Той стана автор на първия грузински гол на еврофинали при загубата с 1:3 от Турция, след което беше точен от дузпа както при ремито 1:1 с Чехия, така и при историческия успех с 2:0 над Португалия.

Микаутадзе дори беше близо до това да изравни рекорда на българската легенда Христо Стоичков и великия германец Герд Мюлер, които са единствените футболисти, които са отбелязали първите три гола на своите страни на Европейско първенство. Попадението на Хвича Кварацхелия още във втората минута на “мореплавателите” обаче спря 23-годишния футболист от това постижение. Нападателят направи и силен полусезон с клубния си тим Метц, за който през пролетта записа 14 попадения и 5 асистенции в 22 мача.

Класация на голмайсторите след груповата фаза на Евро 2024:

3 гола: Жорж Микаутадзе (Грузия)
2 гола: Коди Гакпо (Нидерландия), Джамал Мусиала (Германия), Разван Марин (Румъния), Никлас Фюлкруг (Германия), Иван Шранц (Словакия)
1 гол: 44 футболисти

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация