Австрия изнесе лекция на Полша, след която гледа уверено към елиминациите

20:55
Австрия изнесе лекция на Полша, след която гледа уверено към елиминациите

Австрия победи Полша с 3:1 на “Олимпиащадион” в Берлин във втория си мач от група D на Евро 2024. Гол за Вундертима отбеляза Гернот Траунер в 9-ата минута, а Кшищоф Пьонтек изравни в 30-ата минута. Кристоф Баумгартнер в 67-ата минута обаче отново изведе австрийците напред, а Марко Арнаутович реши всичко в 78-ата минута от дузпа. Момчетата на Ралф Рангник изиграха много силен мач и с изключение на кратки интервали от първата част, бяха по-добрият отбор и напълно заслужено спечели. Така те запазват всички шансове да продължат в елиминациите. Голямата звезда на Полша Роберт Левандовски пък се появи през втората част, но на практика с нищо не успя да помогне на тима си да избегне втората загуба. Поляците на практика имат почти нулеви шансове да продължат напред, като още днес могат да отпаднат и математически при равенство между Франция и Нидерландия.

Двубоят е от голямо значение за двата тима след болезнените им загуби в първите им мачове на Европейското първенство в Германия. Поляците претърпяха обрат и отстъпиха с 1:2 на Нидерландия след късно попадение на Ваут Вегхорст, докато австрийците загубиха минимално с 0:1 от Франция, и то след автогол на Максимилиан Вьобер. Очертава се именно Полша и Австрия да се борят за третото място в групата, което може да гарантира участие на елиминациите, така че победата в днешния мач е много важна и за двата отбора.

През този век те са се изправяли един срещу друг пет пъти, като “Дружина полска” няма нито една загуба в тези мачове. Тимът има две победи в квалификациите за Мондиал 2006 с 3:1 като гост и 3:2 на своя терен. В мача на Евро 2008 пък се стига до равенство 1:1 помежду им. Последните две срещи са от евроквалификациите през 2019 година, когато поляците побеждават с 1:0 в своята визита, а след това правят нулево реми като домакини на австрийците.

Полският селекционер Михал Пробиеж прави няколко промени в състава си. Като титуляр днес започва халфът на Лудогорец Якуб Пьотровски, както и полузащитникът Бартош Слиж, които в средата на терена заменят Себастиан Шимански и Тарас Романчук. Кшищоф Пьонтек пък стартира в атака вместо Каспер Урбански и ще партнира на Адам Букса. Павел Давидович заменя Бартош Саламон в защитата на "дружина полска". Голямата звезда Роберт Левандовски отново започва от пейката, след като очевидно не е възстановен на 100 % от контузията си.

Селекционерът на Австрия Ралф Рангник също прави някои промени в състава си. Марко Арнаутович запова като титуляр на върха на атаката на мястото на Михаел Грегорич. Зад него ще действат Кристоф Баумгартнер, Конрад Лаймер и Флориан Грилич. Треньорът променя и двамата си централни защитници, като днес стартират Гернот Траунер и Филип Лийнхарт на местата на Кевин Дансо и вкаралия си автогол срещу Франция Максимилиан Вьобер.

Австрийците запоанаха много по-силно срещата, като веднага пренесоха играта пред Войчех Шчесни. Те изпълниха няколко статични положения, предизвикали разбърквания. Така се стигна до 9-ата минута, когато Вундертимът откри резултата. След изпълнение на странично хвърляне Филип Мвене центрира остро, а Гернот Траунер засече с глава и изведе тима си напред - 0:1 за Австрия.

Попадението сякаш посъбуди поляците, които се активизираха. В 16-ата минута Пьотър Жиелински стреля опасно, а шутът му бе блокиран, като имаше сериозни полски претенции за дузпа, но реферът остана безмълвен. Минута по-късно и Никола Залевски стреля от удобна позиция, но топката мина над вратата. Последваха още добри минути за Полща и закономерно тимът успя да възстанови равенството. В 30-ата минута Жиелински центрира опасно, а топката попадна в Ян Беднарек, който веднага шутира. Голмайсторът Гернот Траунер успя да блокира удара, но коженото кълбо отиде в Кшищоф Пьонек, който отблизо простреля Патрик Пентц за 1:1.

Девет минути след полученото попадение, Австрия можеше отново можеше да поведе след добра контраатака, но шутът на Марсел Забитцер бе блокиран от Ян Беднарек. В 41-вата минута пак халфът на Борусия (Дортмунд) пробва далечен изстрел, профучал покрай вратата на Шчесни. В самия край на първата част пък Жиелински отправи изключително опасен шут от пряк свободен удар, избит в корнер от австрийския страж.

На почивката и двамата селекционери предприеха смени, като Якуб Пьотровски напусна за сметка на Якуб Модер, а в Австрия Патрик Вимер влезе вместо Флориан Грилич. Първите петнадесет минути на второто полувреме бяха сравнително спокойни, като за отбелязване бе удар с глава на Щефан Пош в 51-вата минута, спасен от Шчесни. Девет минути по-късно в игра се появи голямата звезда на Полша Роберт Левандовски, който влезе заедно с Карол Швидерски вместо двамата нападатели Букса и голмайстора Пьонтек. В 67-ата минута австрийците нанесоха своя втори удар в мача. Резервата Александер Прас намери отлично Кристоф Баумгартнер, който с десния крак простреля Шчесни - 1:2 за Австрия.

Малко след това резервата на Полша Швидерски пробва далечен шут, но Пентц успя да избие. В 75-ата минута пък голмайсторът Баумгартнер комбинира с Вимер, който стреля опасно, но Шчесни бе на висота. Две минути по-късно обаче интригата в мача на практика приключи. Марсел Забитцер се откъсна от полската защита и излуга Шчесни, а вратарят го спъна в наказателното си поле. Реферът Халил Мелер веднага посочи бялата точка, а Марко Арнаутович реализира безпроблемно дузпата -1:3 за Австрия. Победата за Вундертима можеше да бъде и по-убедителна, но Шчесни успя да спаси още един опасен удар на Щефан Пош в 84-тата минута, а малко след това и удар на Конрад Лаймер премина на сантиметри от полската врата. В последните секунди на срещата пък Камил Гросицки можеше да направи загубата на Полша по-почетна, но от воле пропусна.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация