Много слаба Италия се отърва само с гол пасив от Испания

00:33
Много слаба Италия се отърва само с гол пасив от Испания

Националният отбор на Испания стана вторият напълно сигурен 1/8-финалист на Европейското първенство в Германия. Трикратният първенец в турнира надви действащия шампион Италия с минималното 1:0 в сблъсък от група В. Ключов за успеха на “Ла Фурия” беше автоголът на Рикардо Калафиори в 55-ата минута. Трябва да се отбележи обаче, че испанците тотално надиграха своя неубедителен съперник, който се отърва от по-тежка загуба само благодарение на осемте спасявания на своя вратар Джанлуиджи Донарума.

Луис Де Ла Фуенте направи само една промяна сред титулярите си, които победиха убедително Хърватия с 3:0. Тя беше свързана с центъра на защитата, където Начо Фернандес отстъпи мястото си на Аймерик Лапорт, чийто партньор ще бъде Робин Льо Норман. Триото в атака пък си остана същото с участието на Ламин Ямал отдясно, Алваро Мората в центъра и Нико Уилямс отляво. Междувременно, Лучано Спалети пусна абсолютно същия стартов състав от успеха с 2:1 над Албания. Така на върха на атаката отново беше Джанлука Скамака, по двата фланга действаха Федерико Киеза и Давиде Фратези, а като “десетка” играеше Лоренцо Пелегрини.

Мачът започна с минута мълчания заради смъртта на бившия генерален секретар на УЕФА Герхард Айгнер. Още във втората минута испанците можеха да поведат, след като Педри засече центриране на Уилямс, но Джанлуиджи Донарума успя да избие удара с глава на халфа. В десетата минута "Ла Фурия роха" отново създаде положение след центриране, като този път Уилямс стреля с глава, но го направи неточно.

В 24-тата минута Донарума отрази с крак удар отблизо на Мората, а секунди по-късно се справи и със снаряд отдалече на Фабиан Руис. В 27-ата минута Родри също пробва мерника си, но не намери целта с далечен шут. Десет минути след това Фабиан Руис отправи доста несполучлив изстрел след изпълнение на пряк свободен удар. В 41-вата минута халфът отново стреля, след което Донарума улови топката. След девет изстрела на испанците, точно преди почивката италианците най-после нанесоха удар благодарение на Киеза, който прати топката покрай вратата. Междувременно, Родри си изкара жълт картон, заради който ще пропусне двубоя с Албания.

След слабото първо полувреме Спалети предприе две смени и така Фратези и Жоржиньо отстъпиха местата си на Андреа Камбиазо и Браян Кристанте, който веднага си изпроси жълт картон за груб фал срещу Родри, като испанецът трябваше да получи медицинска помощ. В 52-рата минута Марк Кукурея намери с пас Педри на чудесна позиция, но халфът прати топката покрай вратата. Малко след това младият талант опита нов шут, но не успя да преодолее Донарума.

Три минути по-късно натискът на испанците най-после даде резултат. Тогава Уилямс центрира, а Мората и Донарума успяха само да отклонят топката, която накрая се отби в крака на Калафиори и влезе в мрежата му за 1:0 в полза на "Ла Фурия". Малко след това Мората се пробва да удвои аванса на своя тим, но противниковият вратар отрази опасния му удар от голяма дистанция. При последвалия корнер Льо Норман стреля с глава, но Камбиазо съумя да изчисти топката пред голлинията. В 60-ата минута Ямал нанесе техничен шут, но топката мина покрай вратата.

Следващото положение дойде десет минути след това, когато Уилямс отправи страхотен шут от границата на наказателното поле, но топката разтресе напречната греда. В 74-тата минута Лоренцо Пелегрини изпълни пряк свободен удар, който се оказа несполучлив. В заключителните минути от редовното време Лапорт и Кристанте не успяха да се разпишат след корнери. В добавеното време резервата Айосе Перес имаше две чудесни възможности да вкара втори гол за испанците, но Донарума се намеси и в двата случая. В последните секунди на срещата Калафиори пропусна да се реваншира, след като неговият удар се оказа неточен.

Така Испания събра пълен актив от 6 точки и със сигурност ще завърши на първото място в групата. Въпреки загубата Италия запази втората си позиция със своите 3 пункта, а третата Албания и четвъртата Хърватия са с по 1 точка. В последния кръг от груповата фаза испанците ще играят с албанците, а италианците ще се изправят срещу хърватите.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация