Втори пореден посредствен мач за фаворита Англия, но целта им е постигната

20:55
Втори пореден посредствен мач за фаворита Англия, но целта им е постигната

Англия отново не успя да постигне вечно убягващата на отбора втора поредна победа в групова фаза на европейско първенство, след като завърши 1:1 с Дания във Франкфурт в двубой от втория кръг на битката в група "С" на Евро 2024. След този резултат, както и след равенството между Словения и Сърбия по-рано днес, всеки един от отборите в тази група запазва шансове да продължи напред. Англия все пак остава на първото място. Хари Кейн даде преднина на британците в 18-ата минута, а Мюртен Юлманд изравни в 34-тата. До края двубоят бе доста равностоен, въпреки че "трите лъва" нямаха късмет с един удар в гредата на Фил Фоудън. В крайна сметка крайният изход е съвсем логичен.

Двата отбора се срещнаха на полуфиналите на Евро 2020, когато Англия спечели с 2:1 след продължения на “Уембли”. Голът падна, след като Хари Кейн изпълни дузпа, която бе избита, но след това нападателят направи добавка. Датчаните обаче останаха изключително недоволни от решението да бъде отсъден наказателен удар.

Отборът на Дания загуби само един от последните си 14 мача от март 2023-та досега. Шампионът от 1992 година обаче има само четири победи във вече 22 двубоя с “трите лъва”. Англичаните нямат загуба в групова фаза на европейско първенство от Евро 2004. Оттогава отборът има осем победи и четири равенства.

Каспер Юлманд направи само една промяна от мача със Словения. Йоаким Меле, който направи споменатата дузпа в полуфинала на предишното европейско първенство, започна за сметка на Александер Ба.

Въпреки критиките, които получи, Гарет Саутгейт заложи на същия стартов състав, както и в двубоя със Сърбия. Това означаваше, че Трент Александър-Арнолд отново действаше в халфовата линия до Деклан Райс, а Фил Фоудън бе на лявото крило. Букайо Сака остана отдясно, а Джуд Белингам действаше зад гърба на Хари Кейн. Киърън Трипиър отново бе ляв краен бранител в отсъствието на Люк Шоу, който дори не беше сред резервите.

На стадиона присъстваха кралят на Дания Фредерик Десети и британския принц Уилям, които изгледаха заедно двубоя.

Още в 23-тата секунда Хьойберг нанесе точен удар, но право в ръцете на Пикфорд.

Първата интересна ситуация дойде в 13-ата минута, когато многоходова атака на "трите лъва" завърши с добро подаване по земя на Уокър към Фоудън, който много технично се освободи от Хюлманд, влезе в наказателното поле и потърси горния ъгъл, но стреля много неточно.

Пет минути след това Англия поведе. Кирстиансен действаше тромаво и пасивно в защита и позволи на Уокър да стигне до едно подаване на Белингам, да мине зад гърба на бранителя и да подаде успоредно на голлинията. Получи се лек рикошет, след което топката стигна на далечната греда до Кейн, който нямаше как да сгреши от няколко метра. Така Англия поведе с първия си точен удар, а Кейн отбеляза първото си попадение на Евро 2024 и общо 64-ти гол с екипа на "трите лъва".

В 29-ата минута Пикфорд пък не прецени добре ситуацията при един пробив на Хьойберг и центриране към Ериксен. Халфът на Манчестър Юнайтед продължи към своя клубен съотборник Хойлунд, който обаче не успя да направи добър контакт с топката.

Датчаните обаче изнесоха играта и в 34-тата минута изравниха. Хари Кейн сгреши с едно подаване в половината на "трите лъва", подарявайки топката на Кристиансен, който намери Юлманд. Халфът на Спортинг стреля по земя от над 30 метра, топката чукна основата на гредата и не остави никакъв шанс на Пикфорд да се намеси - 1:1.

Дания завърши по-добре частта, а англичаните трудно изнасяха топката. Пикфорд спаси един удар на Хьойберг от 20-ина метра, но не се стигна до повече сериозни опасности. Тимът на Гарет Саутгейт повтори поведението си от мача със Сърбия, когато поведе рано и след попадението постепенно предаде инициативата на съперника. Точно това се случи и днес.

Англия започна активно второто полувреме, а в 54-тата минута Саутгейт реши да замени Александър-Арнолд с Конър Галахър. Две минути след това Фил Фоудън, получи от Сака, пое си добре и стреля по земя от 20-ина метра, но топката срещна основата на лявата греда на вратата на Шмайхел.

В 68-ата минута Дармсгор опита поредния удар от далечна дистанция, но този път нямаше проблеми за Пикфорд. Минута след това Саутгейт направи тройна промяна, като смени и тримата си атакуващи футболисти. Уоткинс, Боуен и Езе замениха Кейн, Сака и Фоудън.

В 71-вата минута Белингам изведе Уоктинс много добре зад отбраната, но Шмайхел излезе добре и затвори ъгъла. Хаойберг пък нанесе пореден изстрел извън границата на наказателното поле, но Пикфорд изби.

В 83-тата минута Марк Геи изгуби топката пред наказателното поле, но след това се върна и поправи грешката си, избивайки топката от краката на Ба. При последвали корнер Кристенен бе изпуснат пред малкото наказателно поле, но стреля неточно. Малко след това и Хьойберг стреля опасно, но топката профуча встрани.

Дания завърши мача по-добре, но резултатът се запази до края.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация