Шотландия се съвзе и съхрани шансовете си за излизане от групата с равенство срещу Швейцария

23:58
Шотландия се съвзе и съхрани шансовете си за излизане от групата с равенство срещу Швейцария

Шотландия зарадва феновете си с далеч по-добро представяне, отколкото на старта срещу Германия. "Гайдарите" стигнаха до равенство 1:1 срещу Швейцария и запазиха надежди за продължаване напред след първата си спечелена точка.

Автогол на Фабиан Шер след удар на Скот Мактоминей даде преднина на тима на Стив Кларк в 13-ата минута. Блестящо изпълнение на Джердан Шакири в 26-ата минута донесе равенството. Двубоят като цяло бе равностоен. Две попадения на "кръстоносците" бяха отменени поради засада, а шотландците удариха греда чрез Ханли в средата на второто полувреме.

Швейцарците вече имат четири точки и почти сигурно ще се класират за осминафиналите. В последния си мач от група "А" те се изправят срещу домакина Германия, който е лидер в групата, след като по-рано днес записа втора победа след 2:0 срещу Унгария.

Шотландците започнаха мача много активно, сякаш искаха да покажат, че няма да си тръгнат безславно от Европейското. Тимът на Стив Кларк изглеждаше различно от срещата с Германия, бореше се за всяка педя терен и действаше с огромно желание. В началото британците стигнаха до няколко ъглови удари, но те не доведоха до опасност. След това начало Швейцария започна да играе повече с топката и да контролира темпото.

Изглеждаше, че тимът на Мурат Якин започва да има предимство, но точно тогава Шотландия поведе. След ъглов удар пред Гън "гайдарите" организираха великолепна бърза атака. В нейния край Макгрегър, който имаше затруднения с овладяването, насочи топката към Мактоминей. Ударът на халфа на Манчестър Юнайтед бе доста слаб и топката отиваше в ръцете на Зомер, но Шер реши да се намеси, отклони кълбото и то се озова в мрежата.

Швейцарците направиха опит да отговорят, но стигнаха до поредица от корнери без да създадат реална опасност. Шотландия обаче реши да направи подарък на съперника и резултатът бе изравнен в 26-ата минута. Тогава бранителите на британците разиграха в опасна зона, а Ралстън направи фаталната грешка. Той насочи топката към Шакири на границата на наказателното поле. Ветеранът не се замисли и веднага стреля, а великолепният му удар прати топката в горния десен ъгъл на Гън.

Попадението притесни Шотландия, в тима се усещаше нервност, а пролуките в защита ставаха все по-големи. Удар на Видмер мина над вратата, но опасностите пред вратаря на "гайдарите" не бяха рядкост. Малко по-късно стражът направи великолепно спасяване след удар на Ндойе. Нападателят прати топката в мрежата при следващата си възможност, но попадението не бе зачетено поради засада.

До почивката шотландците стигнаха до една възможност след ъглов удар. Топката стигна до Че Адамс, той стреля от малък ъгъл и Зомер се справи. Второто полувреме започна с предимство на Швейцария. Тимът на Мурат Якин започна да владее топката в дълги периоди и търпеливо да чака възможности. Такава се откри в 59-ата, когато Ндойе великолепно овладя извеждащо подаване и преодоля Тиърни. Неговият удар обаче бе отклонен от Гън, който спаси Шотландия. Веднага след това Тиърни напусна терена на носилка.

От един момент в средата на втората част тимът на Стив Кларк стана доста по-активен и имаше силен период. Центриране на Робъртсън от фал бе засечено с глава от Ханли, а топката се удари в гредата. Малко по-късно имаше нова опасна ситуация пред Зомер, но топката не попадна във вратата. Два поредни опита на Мактоминей от добра позиция бяха блокирани. В 83-ата минута попадение на резервата Емболо не бе зачетено поради засада.

Двата отбора търсеха победата до края и създадоха по още една добра възможност. Резервата Амдуни бе много близо до това да донесе успех на Швейцария, но ударът му с глава мина покрай вратата. След това топката стигна до Робъртсън в наказателното поле. Той опита да намери Мактоминей, но блестяща намеса на Аканжи предотврати попадение.

ШОТЛАНДИЯ - ШВЕЙЦАРИЯ 1:1
1:0 - Шер (13-авт)
1:1 - Шакири (26)

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация