Гавалюгов: Чувството е страхотно да подпиша с един от най-добрите колежи в Америка

21:05
Гавалюгов: Чувството е страхотно да подпиша с един от най-добрите колежи в Америка

Юношата на Балкан Ботевград Александър Гавалюгов е последното ново попълнение в елитния университет Виланова. От следващия колежански сезон юношата на Балкан Ботевград ще носи екипа на Уайлдкетс, които са трикратни шампиони на НКАА. Намиращото се в Пенсилвания учебно заведение е изпратило солидна бройка баскетболисти към НБА в историята си, включително Джейлън Брънсън, Микел Бриджис, Донте ДиВинченцо, Джош Харт, Ранди Фой и Кайл Лаури. В специално интервю за Sportal.bg Гавалюгов сподели как се е стигнало до преминаването му в Нова и какви са очакванията за първата му година в колежа.

“Чувството е страхотно да подпиша с един от най-добрите колежи в Америка, състезаващ се в една от трите най-силни конференции в Дивизия I, а именно - Биг Ийст. Виланова има три национални титли в историята си, като две от тях са в последните осем години. От този колеж са излезли много НБА играчи и целта ми е аз да съм следващият.

През сезона имах много оферти и интереси. По едно време в листа имах около 40 университета. Някои бяха доста сериозни, други не толкова и впоследствие отпаднаха. Виланова ме спечелиха, тъй като ми предложиха добра роля като за новобранец, а също така са елитен колеж. Поддържах връзка с мениджъра и старши треньора на отбора и почувствах, че наистина съм желан там и ще разчитат на мен”, сподели Гавалюгов.

През изминалата година 18-годишният талант бе част от Академията на НБА в Австралия, а в края на сезона се прибра в България за финалните мачове на Балкан в ББЛ А група, първенството за юноши и Купата на БФБ. В 14 двубоя той записа средни показатели от 20.2 точки, 3.9 борби и 6.0 асистенции във всички надпревари. В началото на този месец пък Гавалюгов взе участие на силния Adidas Eurocamp в Тревизо, където остави страхотни впечатления с представянето си.

“В НБА Академията успях да поработя повече върху тялото си и индивидуалната игра. Нямахме много мачове и турнири, но за сметка на това имах възможност всеки ден да работя в топ условия по няколко часа с много добри треньори. След силното ми участие на Адидас Юрокамп дойдоха още оферти и запитвания. Виланова ми се обадиха още по време на кампа. Говорих си с няколко треньори от НБА и те ми споделиха позитивни впечатления за моята игра. Също така ми дадоха подробни инструкции върху какво трябва да работя, за да стигна до НБА”, сподели ботевградчанинът.

Виланова спечели титлите на НКАА през 2016-а и 2018-а, но през миналата година тимът не успя да се класира за финалите на колежанското първенство за първи път от сезон 2011/12. Гавалюгов разясни, че отборът си има титулярен играч на неговата позиция, като ролята му в началото на сезона ще е да бъде втори плеймейкър. В историята на Виланова нито един европеец не е успявал да попадне в НБА, но българинът не е притеснен от този факт.

“В отбора вече има стартов пойнт гард, който е в четвъртата си година и има доста опит в колежанския баскетбол. Други гардове няма и съответно аз ще съм втори гард първата година, поне в началото. Ще се боря по време на сезона да си спечеля място и в стартовата петица на отбора. Да, още няма европеец, който да е играл в Нова и да е отишъл в НБА, но мен това не ме притеснява изобщо. Всеки има шанс, вече зависи от това как ще си го използваш. Ще се постарая да си използвам максимално моя шанс и да съм първия европеец, който да влезе в лигата от този колеж”, заяви Гавалюгов.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация