Официално: Един Терзич напусна Борусия (Д)

19:26
Официално: Един Терзич напусна Борусия (Д)

Борусия Дортмунд обяви официално, че се разделя с треньора си Един Терзич, след като по-рано днес журналистът Патрик Бергер от Sky Germany съобщи ексклузивно, че специалистът е подал оставката си снощи.

Новината идва изненадващо, тъй като Терзич класира Борусия на финала в Шампионската лига, загубен от Реал Мадрид с 0:2, макар и тимът да завърши на пето място в Бундеслигата. В последните седмици дори се говореше, че клубът ще предложи нов договор на треньора си, чийто контракт изтичаше в края на юни следващата година. Не липсваха обаче и спекулации, че Терзич е влязъл в конфликт с един от стълбовете в отбора - опитния Матс Хумелс, като дори е имало скандал между двамата преди финала на "Уембли". Предстои да се разбере дали това също не е допринесло за изненадващата треньорска рокада.

41-годишният специалист е начело на клуба от 2020 г. като преди това бе и помощник-треньор. Той спечели Купата на Германия през 2021 г., изпусна драматично титлата в последния кръг през 2023 г. и достигна до финала на Шампионската лига през изминалия сезон.

Самият Един Терзич се обърна в лично съобщение към всички фенове на клуба: "Скъпи борусианци, въпреки че в момента ме боли жестоко, бих искал да ви съобщя, че от днес напускам. За мен беше огромна чест да изведа този велик клуб до спечелването на Купата на Германия, а съвсем наскоро и до финала на Шампионската лига. След финала ни на "Уембли“ помолих отговорните лица за разговор, защото след десет години в Борусия, пет от които като част от треньорския екип и две години и половина като старши треньор, смятам, че предстоящото ново начало трябва да бъде съпроводено от нов човек на тъчлинията.

Всеки, който ме познава, знае, че през последните няколко седмици по време на този процес на вземане на решения в гърдите ми биеха две сърца. Но дори след интензивни дискусии основното ми усещане не се промени. Винаги съм пожелавал на Борусия (Дортмунд) само най-доброто и не казвам сбогом, а довиждане. Heja BVB!“.

Главният изпълнителен директор на Борусия (Дортмунд) Ханс-Йоахим Вацке пък заяви: "Един Терзич свърши изключителна работа по време на престоя си в клуба. Всички ние сме му дълбоко задължени. С Един винаги ще останем приятели". Спортният директор Себастиан Кел добави: "Един е част от семейството на Борусия през цялото време, страхотен, много автентичен човек и винаги е бил отдаден на 100% на клуба. Преживяхме много заедно. Беше много забавно да работим по нашите цели заедно с Един. Успехите ни през последните няколко години винаги ще бъдат свързани с него - и съм сигурен, че ще се срещнем отново. Един ще тръгне по своя път".

Възможно е асистентът и бивш играч на отбора Нури Сахин да бъде временен наследник на поста, като ще му помага друг бивш футболист на "жълто-черните" - Свен Бендер.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация