Блестяща Ига Швьонтек спечели "Ролан Гарос" за четвърти път

17:43
Блестяща Ига Швьонтек спечели "Ролан Гарос" за четвърти път

Ига Швьонтек напълно оправда статута си на фаворит и за трети пореден и общо четвърти път спечели титлата на “Ролан Гарос” с една от най-убедителните победи във финалите в Париж - 6:2, 6:1 за 59 минути игра срещу изненадващата финалистка от Италия Джазмин Паолини.

Полякинята убедително се справи с всичките си (без една) опонентки в Париж и изглежда, че ще триумфира по безкомпромисен начин, но италианската изненада не е за подценяване. Швьонтек задмина Щефи Граф по брой победи на “Ролан Гарос” с 21. Единствено срещу Наоми Осака в трети кръг Ига изглеждаше, че може да отпадне (спаси мачбол), но след това тя записа потресаващи победи над Анастасия Потапова (6:0, 6:0), Маркета Вондроушова (6:0, 6:2) и сега на финала. 

Рекордът за най-кратък финал на "Шлем" изобщо в Откритата ера е в Париж през 1988 година, когато Щефи Граф побеждава с 6:0, 6:0 Наташа Зверева за 34 минути, но само 32 от тях са себили игрови, заради кратко прекъсване поради дъжд.

“Ига, ти си най-голямото предизвикателство в нашия спорт. Световна номер 1 и с толкова много титли от “Шлема”, няма какво да добавя, освен да те поздравя. Тези дни в Париж бяха най-хубавите в живота ми, поне ми остава финалът на двойки утре”, каза Паолини, която ще се бори за титлата при дуетите със Сара Ерани.

Това беше е петият финал в “Големия шлем” за Швьонтек, като тя заслужи пета “мейджър” титла (тя спечели US Open през 2022-ра). 23-годишната световна номер 1 е спечелила 22 от последните си 25 финала, включително всичките четири такива през тази година от категория WTA 1000 - Доха, Индиън Уелс, Мадрид и Рим.

Швьонтек стана третата жена след Втората световна война, която печели “Ролан Гарос” три поредни пъти след Моника Селеш (1990-92) и Жустин Енен (2005-07).

Паолини изживя ролята на Пепеляшка в Париж, а забележителното е, че стигна до финала и на двойки със Сара Ерани. Тя не беше минавала втори кръг на “Шлем” до януари тази година, а вече е финалистка, въпреки че може да се похвали със само две WTA титли. 

Тя е петата италианка в топ 10 (ще бъде номер 7 в понеделник) и третата финалистка в Париж след Франческа Скиавоне, която спечели титлата през 2010-а, а я загуби през 2011-та и Сара Ерани (финалистка през 2012-та).

Първи сет

Швьонтек спечели сервис-гейма си, макар да направи две грешки, след което постави под напрежение с два уинъра подаването на опонентката си и от 40-0 стигна до дюс. Страхотен бекхенд по къс диагонал осигури на полякинята шанс за уинър и тя се възползва за брейк-бол. Намеса на мрежата обаче се притече на помощ на Паолини и тя се спаси в ситуацията. Италианката показа характер и си измъкна гейма за 1:1.

Паолини се облагодетелства от неспиращите непредизвикани грешки на Швьонтек и се добра до два шанса за пробив, а тежък аут от форхенд на световната номер 1 означаваше брейк за аутсайдерката - 1:2.

Швьонтек обаче намери начин да се прегрупира моментално и с постоянна агресия пред основната линия водеше разиграванията още с ретура си. С ретур-уинър именно тя осъществи рибрейк на нула и изравни резултата 2:2. Ига спечели седма поредни точки и взе убедително подаването си за 3:2.

Паолини не издържа на безкрайната агресия на съперницата и допусна брейк-бол след непредизвикана грешка от бекхенд. Първият сервис този път не можеше да бъде сериозно оръжие за италианката и тя с двойна грешка допусна пробив за 4:2. Швьонтек затвърди по категоричен начин и дръпна комфортно с 5:2.

Швьонтек отново доминираше с бекхенд и форхенд, а и излизаше напред при добра възможност, за да се доближи при 0-30 на две точки от спечелване на първия сет. Веднага след това се стигна и до брейк-бол при 0-40, а още от първата възможност Швьонтек се възползва - 6:2 за 34 минути.

Втори сет

Швьонтек продължи с поредицата спечелени геймове и с шестия такъв поведе с 1:0. За Паолини беше жизненоважно да си вземе подаването, но световната номер 1 не ѝ даваше да диша на корта, стигайки до двоен брейк-бол. Първият беше отразен с първия ас на италианката в мача, а вторият - с невърнат начален удар. Две последователни непредизвикани грешки на Паолини означаваха нов шанс за пробив за съперницата ѝ, а третата вече значеше 2:0.

Гейм на нула за Швьонтек направи резултата 3:0 след 11 минути игра във втория сет. Паолини не можеше да се измъкне от дупката и набързо се получи така, че трябваше да защитава два брейк-бола. Полякинята сбърка от бекхенд при първия, но за втория направи ретур-уинър от бекхенд и поведе с 4:0.

Въпреки че Паолини внесе интрига, Швьонтек спечели подаването си без да се стига до дюс за 5:0. За първи път от третия гейм в мача италианката се добра някак си с доста усилия до гейм-бол след сгрешено воле на опонектата ѝ, а с форхенд-уинър най-после се отчете в резултата - 5:1.

Паолини се добра и до 30-30, с което заслужи още аплодисменти от публиката, но след това направи непредизвикана грешка за мачбол. Невърнат сервис свърши работа за категоричната победа на хегемона от Полша - 6:2, 6:1 за Швьонтек за по-малко от час игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация