Шок: Килиан Мбапе премина в Реал Мадрид

20:57
Шок: Килиан Мбапе премина в Реал Мадрид

Реал Мадрид обяви официално, че суперзвездата на Пари Сен Жермен и Франция Килиан Мбапе ще бъде футболист на 15-кратните европейски шампиони до 2029 г. 25-годишният капитан на френския национален отбор пристига със свободен трансфер, след като не пожела да продължи контракта си с парижани, който изтича в края на месеца. През годините Мбапе многократно бе свързван с испанския гранд, но по една или друга причина трансферът се отлагаше до днес, когато стана факт и сагата приключи. Със сигурност голямата звезда на френския футбол става един от най-значимите свободни агенти, привличани някога - не само във футбола, но и в спорта въобще. Според информациите Мбапе ще получава чисто около 15 млн. евро на година (без възможните допълнителни бонуси), като ще прибере и бонус за подписването в размер на 100 млн. евро, който ще се изплаща през петте му години в новия му клуб.

Краткото и официално първоначално изявление на Реал Мадрид гласи: " Реал Мадрид и Килиан Мбапе постигнаха споразумение, според което той ще бъде играч на Реал Мадрид през следващите пет сезона". Впоследствие от "лос бланкос" публикуваха и видео с головете на френската суперзвезда.

Самият Мбапе написа в социалните мрежи: "Eдна мечта се сбъдна. Толкова съм щастлив и горд да се присъединя към клуба на моите мечти Реал Мадрид. Никой не може да разбере колко развълнуван съм в момента. Нямам търпение да ви видя, мадридисти, и ви благодаря за невероятната подкрепа. Hala Madrid!". Публикацията му бе придружена и със снимки на самия Мбапе като малък с анцуг на Реал Мадрид, както и фотос със самия Кристиано Роналдо.

Официалното съобщение на Кралския клуб бе предшествано от истинска предстартова треска и подгряване в спортните медии в Испания и по света, както и в социалните мрежи. В момента на обявяването на трансфера официалният сайт на Реал Мадрид буквално се срина и известно време до него нямаше достъп. Според информациите суперзвездата на френския футбол първоначално ще носи в първия си сезон фланелката с номер 9, а по-нататък ще получи любимата си 10-ка, носена в момента от легендата Лука Модрич.

Мбапе проби в големия футбол със състава на Монако, с който стана шампион през сезон 2016/2017. През 2017 г. премина в ПСЖ под наем със задължителна клауза за закупуване в размер на рекордната тогава сума от 180 млн. евро, която бе платена на следващата година.

Мбапе спечели с ПСЖ шест титли и четири Купи на Франция, два пъти Купата на лигата, три пъти Суперкупата на Франция, като има и един загубен финал в Шампионската лига през пандемичната 2020 г. от Байерн (Мюнхен). Той спечели дубъл с парижани през изминалия сезон. С националния отбор на Франция звездата стана световен шампион през 2018 г. в Русия и достигна финала на Мондиала в Катар четири години по-късно, като спечели и Лигата на нациите през 2021 г. В момента именно Мбапе е капитан на Франция, като дотук има за националния отбор 77 мача и 46 гола.

Мбапе е включван четири пъти в Световната единадесеторка на ФИФА (2018, 2019, 2022 и 2023 г.) и четири пъти в отбора на сезона в Шампионската лига на УЕФА (2016/17, 2019/20, 2020/21 и 2021/22). През 2017 г. печели и наградата "Golden Boy“ за най-добър играч до 21 години.

Мбапе е избиран многократно за футболист на годината във Франция (три пъти), както и за най-добър играч в Лига 1 (пет пъти). В последните шест години той бе неизменно голмайстор номер 1 на френското елитно първенство. Мбапе стана голмайстор и на Мондиал 2022 в Катар с 8 попадения, като реализира хеттрик във финала с Аржентина (3:3), а после вкара и дузпа при загубата на "петлите" след 11-метрови наказателни удари. Той е и играчът с най-много голове в историята на Пари Сен Жермен със своите 256 попадения.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация