Томова: Понякога не се получава както искаш

13:55
Томова: Понякога не се получава както искаш

Виктория Томова вчера приключи участието си на "Ролан Гарос" след загуба във втория кръг от китайката Синю Уанг. Тя изигра два много оспорвани сета преди да отстъпи в третия, а срещата бе прекъсвана на няколко пъти поради дъжда в Париж.

"Понякога не се получава както искаш. Третият сет, условията бяха малко тежки, появи се един вятър. Тя игра доста по-добре и от двете страни на корта, бързо натрупа преднина. Трудно беше след почивката при 1:5. Разбира се, не е невъзможно, но когато влизаш вече за трети път и си загрял четири пъти. Там имах възможност да си взема гейма и не се знаеше как ще тръгнат нещата, но за съжаление не се получи", сподели Томова след срещата.

"Няма какво да търся оправдания. Просто днес някои неща от играта ми не се получаваха толкова добре колкото исках. Някои топки падаха твърде плитко и тя се възползваше от това. Тя е играч, който обича по-бързите настилки, защото е много агресивна. Защитните топки не ми бяха толкова дълбоки. Едва ли щеше да има по-различен развой, ако условията бяха различни. Тенисът е много психически спорт. Първият сет водех с 5:4 и тя нацели три линии. Тези топки можеше да излезнат и да взема сета с 6:4 и мачът да се развие по друг начин", допълни тя.

Няколко дни по-рано най-добрата българска тенисистка записа първата си победа в основната схема на "Ролан Гарос". Тя спечели срещу 18-ата в световната ранглиста Екатерина Александрова от Русия, която я победи миналата година на старта в Париж.

"Успях да си върна. Имах добра по-добра тактика тази година. Успях да я спазя и това даде резултат. Като цяло съм доволна. Първият мач беше много важен за мен да го спечеля, защото миналата година я изпуснах, играхме 3 сета. На рускинята това не е любимата й настилка. Радвам се, че успях тактически да изпълня това, което ми беше казал треньора. Тази победа беше много важна за мен от психологическа гледна точка, защото досега не бях печелила първи кръг тук. При мен винаги се получават по най-трудния начин нещата. Гледам да съм търпелива и позитивна. Да не се самобичувам след мачове, защото давам всичко от себе си", сподели още Вики.

Тя говори и за това как се справя, когато времето налага прекъсвания на мачовете й, както се случи във френската столица: "Аз обичам да си намеря някакво тихо място, защото малко шумът ме разконцентрира. По принцип обичам да ми е по-спокойно. След първото прекъсване дори не ни казаха предварително. Отвориха корта и казаха: "Влизате". Но каквото е за мен, такова е и за противника. Няма какво да се оправдавам".

Победата на "Ролан Гарос" дойде след отлична минала седмица в Мароко, където Томова стигна до полуфиналите. "Напоследък загубих някои оспорвани мачове. Този двубой от Уанг. В Мадрид загубих от нея, въпреки че имах 10 мачбола. Срещу Стърнс в Мароко загубих, след като водих в третия сет. Много ти се иска да се получат нещата, но не всеки път става така, както искаш", каза Томова.

В първия мач в Париж първата ракета на България игра с превръзка на бедрото, но обясни, че проблемът не е сериозен: "Да, сега нямах проблеми. От Рабат ми се натрупа. Така се получи, че играх всеки ден. Започнах от понеделник и играх всеки ден. Нямах трисетови мачове, но бяха тежки. Серещу Зигемунд, тя играеше с много къси топки и си претоварих си крака, бедрото. На първия мач имах проблеми, но след като два дена не играх и успях да почина малко, съм доста по-добре".

Силното представяне в Мароко и победата в Париж доближават много Вики до рекордното й класиране в световната ранглиста. След като бъдат отчетени резултатите от "Ролан Гарос" тя ще е 67-ата в света, а следващите седмици няма да защитава точки. Томова се надява в този период да успее да стигна до топ 50.

"Много беше тежка програмата ми този сезон. Няма как да прогнозираш къде ще играеш добре, къде няма да успееш. Радвам се, че ми се понатрупаха повече мачове последните две седмици. Другата седмица съм планирала да не участвам в турнир. След това във Валенсия 125-хиляден, след това почват турнирите на трева. Заявила съм 125-хиляден в Италия, в Гайба, и мисля, че Бад Хомбург преди "Уимбълдън". Може и да пропускам някоя седмица, но много неща ми се струпаха на главата, тъй като аз с всичко се занимавам сама. В този период нямам да защитавам точки и силно се надявам, около 100 точки ми трябват, да стигна до топ 50. Мисля, че това е постижимо. Нядавам се да съм здрава и да успея", сподели Томова.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация