Какъв финал! Панатинайкос свали Реал от трона след голям обрат

23:26
Какъв финал! Панатинайкос свали Реал от трона след голям обрат

Отборът на Панатинайкос се завърна триумфално на европейския баскетболен връх. Гръцкият гранд спечели седмата в историята си титла от Евролигата, след като детронира Реал Мадрид с крайното 95:80 (25:36, 24:18, 15:7, 31:16) в големия финал, проведен в “Юбер Арена” в Берлин. По този начин старши треньорът на “детелините” Ергин Атаман изпълни обещанието си, което даде в четвъртък, а именно - че ще донесе седми трофей на ПАО от най-силния клубен европейски турнир.

По този начин "зелените" си заслужиха първи европейски трофей от 2011-а насам, когато и за последно играха финал в Евролигата. През последните години Панатинайкос потъна в забвение и в нито един сезон не можа да си осигури място поне във Финалната четворка, но благодарение на финансовите средства, които бяха инвестирани в клуба през миналото лято, отборът се сдоби с класни попълнения и закономерно стигна до върха в Европа.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Отборът на Реал Мадрид постари ударно начало на срещата, след като младокът Ели Ндиайе се превърна в героят на откриващите минути от срещата. "Лос бланкос" поведоха с 8:3, благодарение на осем поредни точки от страна на крилото. Марио Хезоня увеличи серията на символичните домакини, след което обаче Йоанис Папапетру сложи край на пропадането на своя тим с тройка за 10:6. Испанският тим обаче го закъса още в началото заради второто лично нарушение на Валтер Таварес, като титулярният център на мадридчани бе заменен от Венсан Поарие. На Чус Матео пък му бе отсъдено техническо нарушение и Кендрик Нън доближи ПАО на точка зад своя съперник при 10:9. Джанан Муса обаче започна да доминира и собственоръчно възстанови предварително натрупаната преднина на своя тим, след което Нън и Кампацо си размениха по една тройка и така резултатът стана 22:16 в средата на първата четвърт. 11-кратните шампиони в Евролигата продължаваха да диктуват събитията в откриващата част, като преднината им бе увеличена до девет при 26:17. И двата тима поддържаха високи проценти при стрелбата, като в последните събития на паркета Ябуселе и Слукас си размениха по една тройка за 30:22. Ветеранът в редиците на Реал Серхио Родригес направи дистанцията двуцифрена при 34:24, след като влезе от пейката с четири поредни точки. Разликата се задържа над десетте точки при 36:25 в полза на Реал Мадрид.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Устремът на мадридчани се пренесе и в началото на втората четвърт, когато Реал Мадрид стигна до 14-точкова преднина при 41:27. Хуанчо Ернангомес и Костас Слукас се намесиха във важен момент, за да помогнат на гръцкия гранд да съкрати изоставането си до десет при 41:31. Матиа Лесор най-сетне пък се събуди, като той реализира четири поредни точки, за да може дистанцията между двата тима да бъде намалена до шест точки при 41:35. Междувременно пък звездата на "детелините" Кендрик Нън също закъса с фаловете и извърши третото си лично нарушение, като така той най-вероятно трябваше да изгледа от пейката развитието на последните минути от първото полувреме. Разпадането в играта на символичните домакини продължи с неспортсменско нарушение на Джанан Муса срещу Джериан Грант, като гардът вкара веднъж за 43:39. Изненадващо Ергин Атаман върна Нън на игрището въпреки трите му фала. Впоследствие Грант и Лука Вилдоса вдигнаха пълната с гръцки фенове "Юбер Арена" на крака с две поредни тройки, за да може Панатинайкос да се добере на точка от опонента си при 46:45. Първото полувреме приключи по вълнуващ начин с тройка на Факундо Кампацо и кош от средно на Костас Слукас, като така двата тима се оттеглиха на 15-минутна почивка при 54:49.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Напрежението вече започваше да си казва думата и двата отбора драстично понижиха резултатността в началото на третата четвърт. Панатинайкос продължаваше да диша във врата на "лос бланкос", като дистанцията две минути и половина след старта на периода бе три точки при 56:53. Момчетата на Атаман си спечелиха водачеството за първи път от началото на мача, след като Хуанчо Ернангомес и Кендрик Нън поведоха тима си към преднина при 56:58. Защитата бе определяща в следващите няколко минути от двубоя, в които се стигна до затишие в офанзивен план от страна и на двата отбора. Таварес успя да изкара трети фал на Лесор и да реализира един от двата си наказателни, като разликата се запази в рамките на само точка при 59:60 с оставащи около три минути до края на третата четвърт. Центърът на Реал Венсан Поарие си изпусна нервите и след като извърши третия си фал, му бе отсъдено и техническо, като Слукас и Панайотис Калайцакис изведоха Панатинайкос с пет точки напред при 59:64. Реал се нуждаеше от майсторството на Серхио Родригес и той отвърна на удара за 61:64 след края на последната четвърт. След това пък Лесор пропусна, а Таварес бе намерен под коша и заби за 76:79.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Финалният период започна доста интересно. Първо Кендрик Нън вкара за 61:66, а след това Таварес изкара четвъртия фал на Лесор и го прати на пейката - 63:66. Възпитаниците на Чус Матео поддържаха дистанция от само точка, преди Панатинайкос да изригне с точен шут на Кендрик Нън и страхотна тройка на Динос Митоглу за 65:71 след две минути в последната четвърт. Кампацо не можа да отговори и пропусна отворената си тройка, докато от другата страна Грант показа хладнокръвие и наниза стрелба за 65:73. Марио Хезоня излезе на сцената с кош и фал за 68:73, а легендарният Серхио Люл върна разликата до две точки с маркова тройка за 71:73. Гърците обаче имаха отговор и на това действие на съперника, след като жокерът им в лицето на Костас Слукас реализира шут от тройката за 71:76. Зрелището продължи - 4/4 за Слукас от тройката и 22 точки за него, но веднага след това Люл контрира с нова тройка за 74:79. Валтер Таварес пък бе намерен сам под коша и отбеляза за 76:79, а след последвалия таймаут от страна на гостите Кендрик Нън превключи на звезден режим и вкара четири поредни за 76:83 с оставащи около две минути и половина. Именно в този момент Реал загуби своя генерал на паркета Факундо Кампацо заради пет лични нарушения. При подновяването на играта защитата на мадридчани отново забрави Митоглу на тройката и той отново не им прости - 76:86. Всичко приключи триумфално за отбора на Панатинайкос, който спечели мача с 80:95.

Костас Слукас се превърна в големия герой за победата на Панатинайкос със своите 24 точки. Кендрик Нън допринесе с 21 точки, Матиа Лесор се разписа със 17 и 6 борби, а Джериан Грант прибави 11 точки, 6 борби и 5 асистенции.

Джанан Муса бе най-резултатен за Реал с 15 точки. Факундо Кампацо приключи с 12, а Серхио Родригес добави 11 точки.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация