Манчестър Юнайтед надви Манчестър Сити и триумфира с Купата на Англия

19:07
Манчестър Юнайтед надви Манчестър Сити и триумфира с Купата на Англия

Манчестър Юнайтед надделя над шампиона Манчестър Сити с 2:1 и триумфира в най-стария футболен турнир в света ФА Къп. Головете за “червените дяволи” бяха исторически, след като ги отбелязах тийнейджърите Алехандро Гарначо (30’) и Коби Мейну (39’). Почетното попадение за “гражданите” пък бе дело на Жереми Доку (87’) едва в края на двубоя и се оказа недостатъчно. По този начин 20-кратните шампиони успяха да опровергаят всички негативни прогнози по свой адрес и след рекордния в негативен аспект сезон в Премиър лийг все пак стигнаха до 13-и успех в този турнир. Всичко това пък се случи пред погледа на новите съсобственици от “Инеос”. Това отличие в турнира ги доближи само на едно от рекордьора по купи до момента Арсенал.

Още преди изминаването на една минута игра двата отбора си размениха по една интересна ситуация. Първо Маркъс Рашфорд изглеждаше, че може да се измъкне зад гърба на отбраната на символичните домакини, но бързо бе застигнат от Джон Стоунс. Секунди по-късно пък отлично центриране на Фил Фоудън летеше опасно към Ерлинг Холанд, който се строполи на полето след побутване в гръб от страна на Лисандро Мартинес. Ситуацията бе разгледана от ВАР, но решението бе, че съприкосновението не е достатъчно, за да бъде отсъден наказателен удар.

Първият точен изстрел в срещата дойде в деветата минута, когато добро и продължително разиграване на играчите на “червени дяволи” даде възможност на Бруно Фернандеш да стреля, но Щефан Ортега спаси без особени усилия. След десетата минута футболистите на Манчестър Сити овладяха топката и постепенно наложиха своята доминация около наказателното поле на Андре Онана. Поредица от грешки при разиграването на “гражданите” около и в тяхното наказателно поле доведоха до сериозно напрежение в 22-ата минута. В една от тези мини ситуации капитанът на 20-кратните шампиони падна на тревата, но повторенията показаха, че основания за дузпа няма.

Футболистите на Манчестър Сити отговориха с опасно влизане на Фил Фоудън в наказателното поле след хубав пас на Бернардо Силва от десния фланг, но успоредната топка не успя да достигне до играч в синьо и бе пресечена от Коби Мейно. Резултатът в двубоя бе открит след половин час игра, когато едно доста дълго подаване на Диого Далот към Алехандро Гарначо доведе до неразбирателство в отбраната на “гражданите”. Йошко Гвардиол изпревари аржентинеца, но той прехвърли своя собствен вратар, а крилото просто стигна до топката и я прати в мрежата за 0:1.

Футболистите на Ерик тен Хаг стигнаха до второ попадение в 38-ата минута, когато отново Гарначо бе открит с дълъг пас зад гърба на отбраната, той напредна на скорост и намери напълно непокрития Маркъс Рашфорд, който отблизо реализира втори гол. Той обаче бе веднага отменен, тъй като аржентинският тийнейджър е бил засада. Именно това се случи само минутка по-късно след пореден дълъг пас на фланга към Гарначо, той намери свободния капитан на тима Фернандеш, който пък на свой ред само с едно докосване даде възможност на Коби Мейно да реализира за 0:2.

Джосеп Гуардиола реагира още на почивката, когато пусна на терена Жереми Доку и Мануел Аканжи. Футболистите на Манчестър Юнайтед започнаха по-добре втората част и демонстрираха спокойствие при разиграването и на няколко пъти успяха да изградят доста опасни атаки на скорост, но без да стигнат до завършващ удар.

Играчите на Манчестър Сити се посъбудиха след десетата минута на втората част, когато в рамките на няколко минути стигнах до опасно влизане на Доку към Фил Фоудън, в което крилото не успя да намери топката, а малко след това пък Холанд нацели напречния стълб със силен удар. Малко преди изминаването на час игра Кайл Уокър отправи много опасен изстрел, но Андре Онана успя да спаси. “Гражданите” отново се настаниха трайно пред наказателното поле, а техният градски съперник основно се бранеше и чистеше топката.

Пропуските започнаха да се натрупат на сметката на шампионите на Премиър лийг, като в 64-ата минута Хулиан Алварес бе изведен във великолепна позиция зад гърба на отбраната, но стреля неточно с левия си крак покрай гредата. В 74-ата минута Лисандро Мартинес получи поредната си травма през тази кампания и заедно с Маркъс Рашфорд бяха заменени от Джони Еванс и Расмус Хойлунд. Минутка по-късно Коби Мейно задържа в пеналта Холанд, но съдията Андрю Мадли даде знак, че съприкосновението не е достатъчно, за да бъде отсъдена дузпа.

Четвърт час преди края Андре Онана трябваше да прави спасяване с една ръка след нов силен удар на Кайл Уокър, за да запази преднината на своя тим. В 79-ата минута “гражданите” получиха добра възможност от пряк свободен удар на метър пред пеналта на “червените дяволи”, но Фил Фоудън стреля в стената. Само минутка по-късно от почти идентична позиция от другата страна на полето Бруно Фернандеш пък прати кълбото право в ръцете на Ортега.

Футболистите на Манчестър Сити все пак върнаха надеждата в своя лагер в 87-ата минута, когато поредният заход от левия фланг към вътрешността на терена завърши с плътен изстрел, който влетя в мрежата след неумела намеса на Андре Онана.

В последните минути на двубоя играчите на Ерик Тен Хаг съумяха да запазят концентрацията си в отбрана и не допуснаха нови по-сериозни положения пред вратата на камерунеца, като по този начин стигнаха до трофея в ФА Къп в 143-ото издание на турнира.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация