За първи път в осемгодишната си история ЦСКА ще играе бараж за класиране в европейските турнири

22:20
За първи път в осемгодишната си история ЦСКА ще играе бараж за класиране в европейските турнири

ЦСКА София загуби с 0:1 домакинството си на Черно море в мач от 34-ия кръг на efbet Лига, а с това и шансовете си за второто място, което щеше да им осигури директна квота за Лига на конференциите.

Единственото попадение вкара Пабло Гарсия в 57-ата минута, с което варненци си гарантираха исторически за клуба сребърни медали и участие в евротурнирите кръг преди края на първенството за сметка на "червените".

Футболистите на Стамен Белчев ще завършат с бронзовите медали, а това значи, че ще се изправят срещу ЦСКА 1948 или Арда в бараж за Европа.

Двубоят на стадион "Васил Левски" предложи много емоции. Бусато бе изгонен в началото на втората част с директен червен картон, а малко по-късно ЦСКА София получи дузпа, която бе отменена след преглед с ВАР.

Наставникът на домакините Стамен Белчев направи само една промяна в сравнение с домакинство на тима срещу Крумовград (1:1) от преди няколко дни. На мястото на Махмутович в центъра на отбраната започна Кордоба.

Впечатление по трибуните направи присъствието в сектор "А" на Димитър Бербатов, който преди известно време бе спряган за шефски пост при "червените", но той отрече информацията.

"Червените" започнаха по-активно и в 7-ата минута Линдест засече с глава центриране на Вион отдясно, но прати топката в ръцете на Дюлгеров.

В 17-ата минута варненци комбинираха бързо през центъра на терена. Жуниор изведе Калкан фронтално срещу Бусато, но притичалият Вион се хвърли на шпагат и блокира изстрела на румънското крило.

Седем минути по-късно Хайнц шутира ефектно от воле след центриране от корнер, но Дюлгеров спаси.

В 44-ата минута "червените" комбинираха добре в наказателното поле на гостите. Последва единоборство между Хайнц и Атанасов, заради което реферът Георги Кабаков отсъди фал в нападание. Но по-скоро сбърка, тъй като можеше да даде дори дузпа за домакините, тъй като защитникът на гостите чукна халфа на ЦСКА в крака. В полза на рефера бе, че норвежецът пък секунди по-рано подпря с ръка в гърба своя съперник.

Секунди по-късно Хайнц повтори изпълнението си от началото на двубоя, засичайки от воле центриране от корнер, а опасният му шут профуча покрай гредата.

Втората част започна кошмарно за "червените". Санянг върна нескопосано топката с глава към Бусато в 50-та минута, Жуниор първи стигна до нея и я чукна покрай вратаря. Бразилецът игра с ръка извън наказателното поле, а и връхлетя върху халфа на гостите, което му костваше директен червен картон.

Заради тежкия удар пък се наложи незабавно влизане на линейка на игрището, която откара Жуниор в болница. Не негово място се появи Атанас Илиев.

След 7-минутно оказване на медицинска помощ играта беше подновена. С изпълнението на фала се нагърби появилият се секунди по-рано Илиев, който стреля силно по земя. Евтимов, който зае мястото на Бусато, изби, но Гарсия бе безпощаден с фронтална добавка от 5-6 метра.

"Червените" можеха бързо да изравнят, защото получиха спорна дузпа в 63-ата минута. В тази ситуация Кабаков видя нарушение на Атанасов срещу Вион и като че ли се опита да компенсира недадения 11-метров наказателен удар в полза на ЦСКА в края на първото полувреме. В крайна сметка решението му бе отменено, тъй като се оказа, че след преглед с ВАР Вион е бил в "тънка" засада.

Останали с човек по-малко домакините продължиха да търсят изравнително попадение, но трудно стигаха до реални голови възможности. В 88-ата минута Юга отправи добър удар от воле, но покрай лявата греда.

Така Черно море удържа победата и дръпна с 5 точки пред ЦСКА в борбата за второто място кръг преди края. Това значи, че "моряците" са сигурни сребърни медалисти, а постижението им еисторическо, тъй като те никога не са завършвали толкова напред в родното първенство.

ЦСКА - ЧЕРНО МОРЕ 0:1

0:1 Пабло Гарсия 57'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация