Ливърпул и Юрген Клоп си взеха "довиждане"

20:14
Ливърпул и Юрген Клоп си взеха "довиждане"

Ливърпул победи с 2:0 Уулвърхямптън на “Анфийлд” в последния двубой на отбора в ерата “Юрген Клоп”. Алексис Мак Алистър даде преднина на домакините в 34-тата минута, а Джаръл Куанса удвои в 40-ата. Мърсисайдци бяха улеснени от факта, че още в 28-ата минута останаха с човек повече след червен картон на Семедо. Играчите на Юрген Клоп и днес пропуснаха доста ситуации, но това нямаше значение, защото акцентът бе съвсем друг - изпращането на самия германец, който си тръгва след девет изключително успешни сезона на "Анфийлд". Двубоят бе последен и за членовете на щаба на Клоп - Пеп Линдерс, Витор Матош и Петер Кравиец. Феновете направиха всичко възможно, за да покажат в хода на целия мач любовта си към германеца, който на няколко пъти едва сдържаше сълзите си. Някои от играчите и феновете обаче не успяха да го направят. Това бе 491-ви мач и 299-та победа за Клоп като мениджър на Ливърпул.

За последния си двубой Клоп направи само една промяна в сравнение с равенството с Астън Вила в началото на седмицата. Андрю Робъртсън се завърна за сметка на Джо Гомес. Диого Жота бе възстановен от своята контузия, но остана на пейката за началото.

Гари О’Нийл предприе три корекции. Жозе Са се завърна на вратата. Сантиаго Буено и Жан-Рикне Белгард също започнаха като титуляри

Преди началото на двубоя фенове “Анфийлд” поздрави Клоп с хореография, изписвайки "DANKE JURGEN YNWA". Самият Клоп със сълзи в очите и с ръка на сърцето изслуша изпълнението на You'll Never Walk Alone, посветено изцяло на него.

Ливърпул налагаше систематично натиск от началото, но темпото не бе особено високо. Удари на Александър-Арнолд и Гакпо бяха блокирани, а Са спаси изстрели на Ван Дайк и Диас. В 18-ата минута гостите организираха добра атака, която завърши с удар от малък ъгъл на Хий-Чан Хуан, преминал на сантиметри встрани.

В 28-ата минута "вълците" останаха с човек по-малко, след като Семедо много опасно влезе с бутоните напред в крака на Мак Алистър. Първоначално Крис Кавана му показа само жълт картон, но след намесата на ВАР главният рефер правилно промени решението си и изгони португалеца.

В 34-ата минута Ливърпул най-сетне взе аванс. Това се случи, след като Харви Елиът центрира перфектно отдясно към Мак Алистър, който засече с глава, пращайки топката в далечния ъгъл.

Пет минути преди почивката Ендо стреля много опасно от границата на наказателното поле към долния ляв ъгъл, но Са успя да избие. След последвалия корнер Гакпо засече с глава, топката стигна до Салах, който стреля към вратата, а непосредствено пред голлиния Куанса успя да изпревари Гомеш и да довкара за 2:0.

В добавеното време на първата част Салах можеше да отбележи трети гол за Ливърпул, но Са се намеси много добре и спаси удара на египтянина.

В самото начало на втората част Мак Алистър отново прати топката във вратата на гостите, но попадението бе отменено, тъй като преди това кълбото бе излязло от игра преди центрирането на Диас. Самият колумбиец бе много близо до това да направи 3:0 в 50-ата минута. Гакпо изпревари Са и центрира успоредно. Диас засече, но топката срещна напречната греда, след което тупна на самата голлиния, но явно без да я премине с пълния си обем, защото гол нямаше.

Последваха нови пропуски на Гакпо и Мак Алистър, а Куня пропиля най-добрия шанс за Уулвърхямптън в 68-ата минута. Малко след това Са за пореден път се намеси блестящо, за да изби удар на Салах.

В 86-ата минута Дохърти се разписа с глава, но попадението бе отменено заради засада. Последните минути бяха посветени на това Юрген Клоп да поздрави по отделно всеки един от членовете на своя щаб, а след последния съдийски сигнал германецът направи това и с всеки играч на мърсисайдци.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация