Задава се ключова промяна в Премиър лийг

19:05
Задава се ключова промяна в Премиър лийг

Ново важно правило в Премиър лийг може да промени настоящия вид на футбола в английския елит. Мнозинството участници в първенството са подкрепили идеята за въвеждане на таван на разходи от всеки клуб. Идеята е клубовете да са ограничени да имат право да харчат до фиксирана сума, която ще се определя по специална формула.

Както е известно, всички отбори получават пари от ТВ права за излъчването на мачовете им от първенството, но сумите са различни. Според “Мирър” за база ще се взимат приходите на този клуб, който е получил най-малко. Въпросната сума на този участник в първенството ще се умножава по 4,5 и резултатът ще е въпросният таван. Ако например клубът с най-малките приходи е получил 100 млн. евро, то таванът за всички в Премиър лийг ще е 450 млн. евро.

Според “Мирър” в тези 450 млн. евро ще трябва да влизат както общата стойност на самите футболисти, така и размерът на заплатите, които им се плащат. “Атлетик” обаче твърди, че в тези примерни 450 млн. евро влизат само разходите.

Всичко това е било обсъждано днес (понеделник) на среща на акционерите на клубовете от Висшата лига. Имало е нужда от 14 от общо 20 гласа и те са били събрани, защото против са били само Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Астън Вила, а от Челси са се въздържали.

Тепърва обаче това правило ще бъде гласувано, като това ще стане на ежегодната среща на клубове от Премиър лийг през юни. Ако тогава отново има поне 14 гласа “За”, въпросното ограничение ще влезе в сила от началото на сезон 2025/26 г.

От Асоциацията на професионалните футболисти бяха категорични, че са против подобен таван.

В испанската Ла Лига също има таван на разходите, но той е различен за всеки клуб въз основа на финансовото му състояние.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация