Надал показа, че все още е способен да побеждава най-добрите

20:34
Надал показа, че все още е способен да побеждава най-добрите

Рафаел Надал показа, че няма да разочарова в последния си сезон в тениса, особено на клей. Испанецът постигна първа победа над топ играч от година и половина. Той спечели с 7:6 (6), 6:3 срещу 11-ия в света Алекс Де Минор в среща от втория кръг на “Мастърс”-а в Мадрид. Така Рафа си отмъсти за загубата, която допусна от австралиеца миналата седмица в Барселона.

За Надал това бе едва седми мач от началото на сезона и 11-ти от старта на 2023 г. В този период той на два пъти загуби от Де Минор. След колебанията дали ще може да си върне формата и намеците му, че може да пропусне “Ролан Гарос”, ако не е на нужното ниво, днес Надал демонстрира, че е готов за предизвикателството. Той го направи пред краля на Испания Фелипе VI и футболните звезди Зинедин Зидан и Винисиус Жуниор, които бяха на трибуните.

Рафа започна отлично двубоя и след ранен пробив поведе с 2:0. След завръщането си на корта обаче 37-годишният испанец не е толкова убедителен на свой сервис. В третия гейм той спаси две възможности за пробив, но не успя при третата и пробивът бе върнат. Двамата многократно влизаха в дълги разигравания от дъното на корта с разменен успех. Австралиецът бе напълно равностоен при тях, но Надал започна да вкарва някои от традиционните си блестящи удари.

Де Минор вярваше, че е взел решително предимство, след като проби отново в седмия гейм. Носителят на 22 титли от Големия шлем обаче веднага го върна и изравни за 4:4. Последва фантастично разиграване, което Надал спечели и вдигна на крака зрителите в Мадрид. Съперникът му обаче не повлия от атмосферата и се стигна до тайбрек. В него Краля на клея поведе с 6:2, но пропусна четири сетбола преди да успее да затвори сета след 77 минути игра.

Това развитие даде още по-голяма увереност на Рафа и той стартира втората част с пробив. Това се оказа решително, защото испанецът бе убедителен в своите сервис геймове и отлично пазеше аванса си. Той водеше с 5:3, когато стигна до нов пробив и вдигна победоносно ръце.

Надал има отлична възможност да натрупа още игрови опит и да стигне по-далеч в турнира, тъй като следващият му съперник е аржентинецът Педро Качин, който изненадващо отстрани Франсис Тиафо, а на осминафиналите може да срещне Иржи Лехечка или бразилеца Тиаго Монтейро, който изненада шампиона от Монте Карло и поставен под номер 6 Стефанос Циципас.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация