Националният по ръгби надви Сърбия в София

20:13
Националният по ръгби надви Сърбия в София

Националният отбор на България по ръгби постигна разгромна победа срещу Сърбия с 30:7 в предпоследния трети кръг на група С на Конференция  Ръгби Европа - трето ниво на европейския ръгби шампионат.

Пред около пет хиляди зрители на националния стадион “Васил Левски” “лъвовете” осъществиха разгрома още през първото полувреме, като резултатът беше 27:0. Втората част, донякъде нормално, умората и комфортният аванс на нашите момчета допринесе за по-ниска резултатност.

“Ще работим и ще анализираме защо през второто полувреме отбелязахме само три точки. Тримата ни дебютанти се справиха добре, а играха под напрежение. Говорихме с треньора на нашите сръбски приятели и ще анализираме мача с Молдова както всеки отделен. Ще сме максимално подготвени”, каза пред БНТ 3 треньорът на българите Ромен Балмис.

Мачът започна по емоционален начин с есе на Ивайло Иванов, за когото това е последен домакински мач с националния отбор като играч. Неговите ангажименти с представителния ни тим обаче не са приключили, като той ще стане национален треньор по Ръгби 7.

Изразителният успех на България над Сърбия е повод за гордост за българското ръгби, защото срещу бивша Югославия статистиката ни не е особено приятна - само 1 победа в 6 мача, постигната на Турнира на мира в Стара Загора през 1986 година. Все пак, на 16 октомври 2021-ва в предишния ни мач със Сърбия отново записахме успех с 14:11.

България се изравни на първото място с Молдова с по две победи и по девет точки преди директния двубой помежду им в началото на месец май, като родните национали имат предимство по критерий. Именно това е последният мач в програмата на конференцията и от неговия изход ще се реши кой отбор ще прогресира в по-горното ниво от йерархията на европейския ръгби шампионат.

Гостуването на Молдова е на 4 май, а предишният ни мач с този противник завърши 41:20 в наша полза, макар това да се случи на 11 май 2019 година.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация