Байерн занули сезона на Арсенал

00:00
Байерн занули сезона на Арсенал

Отборът на Байерн Мюнхен надигра тима на Арсенал с минималното 1:0 в мач-реванш от 1/4-финалите на Шампионската лига. Единственият гол отбеляза Йошуа Кимих (64'). Това означава, че "баварците" ще играят в следващата фаза на "турнрира на богатите" след като първият мач в Лондон завърши при равенство 2:2 и се класират сред най-добрите четири отбора на "стария континент" след общ резултат 3:2 в своя полза.

Томас Тухел пусна идентинтичен състав с първия двубой със съвсем леки, козметични промени. Нусаир Мазрауи започна на мястото на Алфонсо Дейвис, а Джамал Мусиала действа вместо Томас Мюлер. Също така има и една новост в преден план, където има втори нападател в лицето на Кай Хавертц вместо Серж Гнабри.

При Артета положението е подобно, като промяната е една-единствена и тя е в зоната на отбраната, където Такехиро Томиясу замени Якуб Кивиор.

Феновете на "Алианц Арена" останаха верни на себе си и макар негативните резултати на Байерн в последно време, те създадоха страхотна атмосфера, а във времето около първия съдийски сигнал направиха красива хореография, съчетана с пирошоу.

То доведе до димна завеса, която затрудни видимостта в първите минути.

Очаквано домакините създадоха първата сируация, като изсипаха топката в наказателното поле, където голямата звезда на отбора Хари Кейн отигра и ударът му мина покрай дясната греда. Малко след това дойде и първият акцент в атакуващ план за гостите малко по-късно в 8-ата минута, когато Мартинели пробва да стреля неточно от средна дистанция.

Ударът не доведе до рязко изменение на ситуацията, като съперниците продължиха да поддържат опознавателно темпо, в което домакините упражняваха териториален натиск, а гостите дебнеха изгоден момент за контранастъпление. Нова опасност пред британската врата настъпи четвърт час след началото, когато Сане опита да създаде суматоха в наказателното поле, но бранителите на "топчиите" изчистиха в корнер.

Малко след това възпитаниците на Микел Артета за първи път опитаха да наложат натиск. Мартинели направи добър пробив в половината на съпеника и малко преди да нанесе опасен удар притежанието му бе отнето. Това доведе до бърза контраатака, която можеше да свърши с попадение във вратата на отбора на Арсенал, но шпаганат на бранител в последния момент застана на пътя на диагоналния удар на Мазрауи.

Отговорът на "артилеристите" не закъсня и в рамките на броени секунди създадоха две ситуации пред вратата на Нойер. Първо, на Нойер му се наложи да плонжира след изстрел на Йодегор, а след това Мартинели отигра бързо подаване, което стигна до него и отново принуди германския страж да се намесва.

В следващите минути двата отбора пренесоха битката в средата на терена, като нито един от съперниците не посмя да опита ново опасно изнасяне, което логично доведе до нулево равенство на почивката и всичко остана да се разреши през втората част.

Второто полувреме започна взривоопасно в пълна противоположност на случващото се до почивката и по-малко от 120 секунди след подновяването на играта Горецка нацели гредата, а при добавката Герейро също разтресе левия страничен стълб и в крайна сметка топката бе избита в корнер. След ъгловия удар гостите подеха контранастъпление, което много скоро бе прекършено и съвсем скоро нападателите на "баварците" отново се озоваха пред съперниковото наказателно поле.

Мощното начало на второто полувреме нажежи страстите по трибуните и събуди феновете, които не бяха много активни през първата част, но качеството на продукцията на терена не се подобри. Съвсем скоро съперниците отново заиграха затворено на малко по-високи обороти без реални голови положения.

Всичко това се оказа затишие пред буря и час след началото "баварците" избухнаха с попадение. Отбраната на гостите буквално заспа и позволи топката да стигне до Рафаел Герейно вляво по контурите на пеналтерията, а той центрира на границата на малкото наказателно поле, където абсолютно необезпокояван връхлетя Йошуа Кимих и разстреля безпомощния Давид Рая.

Десетина минути по-късно Кимих можеше и да се превърне в абсолютен герой за своите с втори гол, но ударът му бе блокиран и излезе в корнер.

"Артилеристите" от своя страна отново се ориентираха прекалено бавно в ситуацията и чак четвърт час след като инкасираха попадение, опитаха да отговорят по някакъв начин и спечелиха ъглов удар, който бе изпълнен твърде несъстоятелно от Деклан Райс. Малко по-късно те отново се самосъботираха, след като получиха шанс да изсипят топката в наказателното поле на домакините, но извършиха фаул в нападение срещу Матиас де Лихт.

В изтичащите секунди на добавеното време "баварците" отново пропуснаха шанс да решат всичко след като хванаха лондончани на контраатака, но загубиха топката също в невралогична точка от терена и бързо трябваше да се прегрупират, за да се предпазят от късно изравняване.

Момчетата на Артета демонстрираха липса на психологическа устойчивост в добавеното време и извършиха две глупави нарушения, които отнеха ценни секунди, като първо Тросар събори съперник, а след това Жесус бе преопреден официално с жълт картон.

Байерн Мюнхен 1:0 Арсенал

1-0 Йошуа Кимих 64'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация