ПСЖ разби на пух и прах мита за възродената Барселона

23:58
ПСЖ разби на пух и прах мита за възродената Барселона

Пари Сен Жермен направи знаменит обрат в реванша с Барселона от 1/4-финалите в Шампионската лига и успя да се добере до 1/2-финалите в турнира. Френският шампион спечели с 4:1 на "Луис Компанис" и така с общ резултат 6:4 намери място на 1/2-финала, след като губеше с 2:3 след първия мач на свой терен. Срещата започна добре за домакините, които първи поведоха с гол на Рафиня в 12-тата минута, но след това каталунците рухнаха, като първо Роналд Араухо си изкара червен картон в 29-ата минута, а по-късно останаха и без треньора си Чави Ернандес, който също получи червен картон за невъздържана реакция на тъчлинията в 56-ата минута. С човек повече пък парижани се развихриха и успяха да стигнат до успеха чрез попадения на Усман Дембеле в 40-ата, Витиня в 54-тата и Килиан Мбапе в 61-вата от дузпа и в 89-ата минута.

Чави Ернандес бе избрал за този мач Ламин Ямал, Рафиня и Роберт Левандовски да започнат в атака, а в средата на терена бе триото Френки де Йонг, Илкай Гюндоган и Педри.

Луис Енрике пък заложи на Брадли Баркола, Усман Дембеле и Килиан Мбапе в предни позиции. Витиня, Фабиан Руис и Уорън Заир-Емери пък си партнираха в халфовата линия.

ПСЖ започна мача по-настъпателно, но атаките на гостите се спираха някъде около дъгата на наказателното поле, където отбраната на Барса успяваше да укроти устрема на съперника.

В същото време домакините откриха резултата с първата си по-добра атака. В 12-ата минута Ламин Ямал направи страхотен пробив по дясното крило и почти от аутлинията центрира топката пред вратата, където Рафиня изпревари прекия си пазач и я засече във мрежата за 1:0.

Парижани отговориха с шанс пред Килиан Мбапе в 17-ата минута, който бе намерен с центриране в наказателното поле, но ударът му с глава бе доста неточен.

Барса имаше далеч по-добра възможност в 20-ата минута, когато една лошо изчистена топка попадна в Левандовски, който обаче реши да заложи на силата, вместо на точността и ударът му мина над вратата.

В 27-ата минута Марк-Андре тер Стеген трябваше да прави първо важно спасяване в мача след хубав удар от движение на Килиан Мбапе. Секунди по-късно отново Мбапе обстрелва вратата, този път с глава и в този случай Жул Кунде бе на правилното място, за да предотврати попадение, избивайки топката пред голлинията.

В 29-ата минута обаче ситуацията на терена се промени. Брадли Баркола изскочи зад защитата и надбяга Роналд Араухо, който го задържа в гръб и за това си действие получи директен червен картон. Усман Дембеле изпълни наказателния удар от границата на пеналта, но на сантиметри над вратата.

ПСЖ веднага се възползва от численото си предимство и се хвърли в атака. Така в 40-ата минута резултатът бе изравнен. Брадли Баркола центрира успоредно на голлинията, няколко играчи се разминаха с топката, която стигна до Усман Дембеле на далечната греда, където той от движение я засече във вратата за 1:1.

В 43-тата минута Витиня опита изстрел от дистанция, преминал над вратата.

В добавеното време на първата част французите бяха близо до втори гол. Дембеле получи центриране на задната греда и опита интересен удар от воле от труден ъгъл, като малко не му достигна, за да намери очертанията на вратата.

И втората част започна с натиск на ПСЖ и шанс пред Ашраф Хакими, който отправи коварен удар в 49-ата минута и Тер Стеген трябваше да се намесва решително.

В 52-рата минута Фабиан Руис бе изведен от Килиан Мбапе на стрелкова позиция в пеналта, но изстрелът на испанеца мина на сантиметри от гредата.

Две минути по-късно натискът на гостите даде резултат. Витиня бе оставен непокрит пред наказателното поле и с шут по земя намери вратата за 1:2.

Барса можеше да веднага да отговори, тъй като в 56-ата минута Илкай Гюндоган отправи страхотен удар от границата на наказателното поле, но кълбото профуча на сантиметри от гредата.

Секунди по-късно домакините останаха и без треньор на резервната скамейка. Чави Ернандес получи червен картон за невъздържана реакция на страничната линия.

Положението за каталунците обаче се влошаваше с всяка изминала минута. В 59-ата Жоао Кансело извърши нарушение срещу Усман Дембеле в наказателното поле и съдията отсъди дузпа, а Килиан Мбапе безпощадно реализира от бялата точка за 1:3. С това ПСЖ направи и пълен обрат в общия резултат.

В 64-тата минута и домакините поискаха дузпа за нарушение срещу Илкай Гюндоган в наказателното поле, но съдията прецени, че германецът падна твърде леко в ситуацията и не посочи бялата точка.

Барса отказваше да се предаде и в 73-ата минута Джанлуиджи Донарума трябваше да прави важно спасяване след мощен шут на Роберт Левандовски по земя от границата на пеналта.

В 78-ата минута Рафиня по блестящ начин се измъкна между двама защитници в наказателното поле, но от труден ъгъл не успя да отпави топката в очертанията на вратата.

В 88-ата минута Рафиня за малко да отбележи директно от ъглов удар, но Донарума успя да спаси в последния момент.

Веднага след това ПСЖ организира контраатака, на два пъти Тер Стеген спаси удари на Мбапе и Асенсио, но при третия изстрел, отново на Мбапе, вратарят бе безпомощен, а резултатът стана 1:4.

В 93-тата минута Мбапе можеше да направи и хеттрик с мощен шут, който обаче бе спасен от Тер Стеген.

В крайна сметка Пари Сен Жермен по категоричен начин спечели реванша и продължава към 1/2-финалите в Шампионската лига, където ще има за съперник Борусия (Дортмунд). Барселона пък загуби и последен шанс за трофей този сезон, като се сбогува и с този турнир.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация