Формула 1 обяви календара за сезон 2025

18:41
Формула 1 обяви календара за сезон 2025

Организаторите на световния шампионат във Формула 1 обявиха официално календара за сезон 2025, който включва същите 24 кръга, които са част и от тазгодишния график.

Промените спрямо сезон 2024 са минимални, а повечето от тях са в самото начало на календара. Първата голяма разлика е, че догодина битката за титлата ще стартира с Гран При на Австралия, която ще замени Гран При на Бахрейн като откриващ старт. За последно Мелбърн прие първия старт за годината през 2019.

Догодина състезанието в Австралия ще е на 16 март, а само седмица по-късно ще се проведе и Гран При на Китай. Третото състезание ще бъде в Япония на 6 април, като на „Сузука“ ще стартира първата от общо три серии от по три поредни състезания. След старта в Страната на изгряващото слънце керванът на Формула 1 ще се насочи към Близкия изток за състезанията в Бахрейн и Саудитска Арабия, които ще се върнат в неделя, след като тази година бяха съботни.

На 4 май ще бъде Гран При на Маями, а след старта във Флорида ще бъде втората серия от три последователни старта, която ще включва състезанията в Емилия-Романя, Монако и Испания. В средата на юни Формула 1 ще направи втората си визита в Северна Америка за Гран При на Канада, след което в средата на лятото ще се проведат състезанията в Австрия, Великобритания, Белгия и Унгария.

Стартът на „Хунгароринг“ ще предхожда лятната пауза, която ще завърши в края на август с Гран При на Нидерландия. Последният старт за сезона в Европа ще бъде на „Монца“ на 7 септември, а две седмици по-късно ще бъде и Гран При на Азербайджан, която отново ще бъде във втората половина на сезона. След старта в Баку ще последва и този в Сингапур, който ще бъде 14 дни след състезанието край бреговете на Каспийско море.

Нощната битка на „Марина Бей“ ще бъде последвана от състезанията в САЩ и Мексико във втората половина на октомври, които този път ще бъдат отделени от състезанието в Бразилия, което ще бъде самостоятелно. Сезонът ще завърши с последната серия от три поредни старта, които ще бъдат в Лас Вегас, Катар и Абу Даби. Състезанието в Лас Вегас остава залепено за тези в Близкия изток, въпреки молбите на всички в падока това да не се случва заради огромната дистанция, която трябва да се пропутъва. Гран При на Лас Вегас ще е единственото съботно състезание във Формула 1 през 2025 година.

Пълен календар във Формула 1 за сезон 2025:

1.      Гран При на Австралия, „Албърт Парк“, 16 март

2.      Гран При на Китай, „Шанхай“, 23 март

3.      Гран При на Япония, „Сузука“, 6 април

4.      Гран При на Бахрейн, „Сахир“, 13 април

5.      Гран При на Саудитска Арабия, „Джеда“, 20 април

6.      Гран При на Маями, „Маями“, 4 май

7.      Гран При на Емилия-Романя, „Имола“, 18 май

8.      Гран При на Монако, „Монако“, 25 май

9.      Гран При на Испания, „Каталуния“, 1 юни

10.  Гран При на Канада, „Жил Вилньов“, 15 юни

11.  Гран При на Австрия, „Ред Бул Ринг“, 29 юни

12.  Гран При на Великобритания, „Силвърстоун“, 6 юли

13.  Гран При на Белгия, „Спа“, 27 юли

14.  Гран При на Унгария, „Хунгароринг“, 3 август

15.  Гран При на Нидерландия, „Зандвоорт“, 31 август

16.  Гран При на Италия, „Монца“, 7 септември

17.  Гран При на Азербайджан, „Баку“, 21 септември

18.  Гран При на Сингапур, „Марина Бей“, 5 октомври

19.  Гран При на САЩ, „Пистата на Америките“, 19 октомври

20.  Гран При на Мексико Сити, „Ерманос Родригес“, 26 октомври

21.  Гран При на Сао Пауло, „Интерлагос“, 9 ноември

22.  Гран При на Лас Вегас, „Лас Вегас“, 22 ноември

23.  Гран При на Катар, „Лусайл“, 30 ноември

24.  Гран При на Абу Даби, „Яс Марина“, 7 декември

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация