Извънредно от "Гадзета дело Спорт": Ал Насър ще участва в Шампионската лига на УЕФА от новия сезон!

01:10
Извънредно от "Гадзета дело Спорт": Ал Насър ще участва в Шампионската лига на УЕФА от новия сезон!

Късно тази нощ европейският футбол беше разтърсен из основи от новината, че двата водещи саудитски отбора - Ал Хилал и Ал Насър, ще участват в Шампионската лига от следващия сезон. В официално комюнике европейската футболна централа УЕФА съобщи, че първият и вторият в класирането на саудитската Про лига ще получат правото да играят директно в груповата фаза на най-престижния клубен турнир през сезон 24/25.

За да стане това реалност, кралското семейство и лично кронпринцът на азиатската страна Мохамед бин Салман са приготвили умопомрачителната сума от 10 милиарда швейцарски франка, като те ще бъдат разпределени за три сезона. След този период работни групи от УЕФА и саудитската футболна федерация, както и висши членове на управляващата фамилия, ще направят анализ на сътрудничеството си и ще преценят дали то да бъде продължено.

Спортната библия - италианският вестник "Гадзета дело Спорт" - пръв съобщи шокиращата новина, а главният редактор на медията Стефано Бариджели прави анализ на решението на УЕФА и защо са се съгласили на тази меко казано спорна стъпка. Основната му версия, е че огромните финансови постъпления от саудитите ще се преразпределят към водещите клубове в Европа, които все по-сериозно обмислят да се включат в европейската Суперлига, като по този начин чиновниците на централата смятат, че веднъж завинаги ще откажат грандовете от идеята да напуснат Шампионската лига. По-специално това се отнася за Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, които са най-гласовити в подкрепа на новата мултимилиардна надпревара.

Силните хора, начело на европейския футбол, са убедени, че ще убият новозараждащия се турнир, ако в него няма да участват тимове от калибъра на испанските и италианските грандове. 

Европейската Суперлига произведе брожения сред феновете от целия континент. Надежда, че сега всичко ще бъде прието далеч по-спокойно от футболната общественост, идва от наскоро приетия дубайски отбор в Адриатическата лига по баскетбол, което пък се предполага, че е прелюдия към участие в Евролигата. Там имаше солидно недоволство от страна на различни клубове, но то бе успешно туширано с... много голяма финансова компенсация. 

Като малък жест към привържениците е фактът, че двата отбора от Саудитска Арабия ще домакинстват в Европа. Ал Хилал на стадиона на Тотнъм в Лондон, а Ал Насър на "Сантяго Бернабеу" в Мадрид. По този начин няма да се налага на гостуващи агитки да пътуват до Азия.

Допълнителен коз в ръкава на хората от УЕФА и саудитите се явява и участието на отбори от Казахстан и Израел, които географски не са част от Стария континент, но са членове на УЕФА и се състезават в трите турнира под егидата на евро централата.

От "Гадзета дело Спорт" допълват, че решението е взето окончателно, подписан е "железен" договор и всъщност каквото и недоволство да има от страна на европейските запалянковци, то ще е безпредметно и няма да може да спре процеса.

Съдейки по актуалното класиране в Про лигата участниците от Саудитска Арабия през следващия сезон ще са Ал Хилал Рияд на Милинкович-Савич и Александър Митрович и Ал Насър Рияд на суперзвездата Кристиано Роналдо, което означава, че португалецът се завръща в любимия си турнир, който е печелил цели пет пъти.


Честит първи април, уважаеми читатели! Тази новината има за цел да ви развесели по случай Денят на шегата и не отговаря на истината ... Засега!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация