Григор Димитров излиза на финал в Маями срещу шампиона от Australian Open

09:16
Григор Димитров излиза на финал в Маями срещу шампиона от Australian Open

Най-добрият български тенисист Григор Димитров е само на един мач от спечелването на турнира от сериите “Мастърс 1000” в Маями. Финалът довечера ще противопостави 32-годишния хасковлия на шампиона от Asustralian Open Яник Синер. И двамата се намират във великолепна форма и го доказват с представянето си във Флорида, а мачът помежду им обещава да се превърне в истинско зрелище.


Димитров играе излкючително уверено и в рамките на една седмица повали трима представители на топ 10 в световната ранглиста - Хуберт Хуркач, Карлос Алкарас и Александър Зверев. Самият той вече си гарантира завръщане в десетката след пауза от шест години. Гришо ще изпревари Стефанос Циципас и Алекс де Минор, но със сигурност не това, а възможността да завоюва втора “Мастърс” титла в кариерата си го вълнува повече.


Първият и единствен трофей на Григор от тази категория е от 2017 година, когато той триумфира в Синсинати. Българинът стигна и до още един финал - в Париж през миналата година, но беше спрян от Новак Джокович.


Любопитното е, че от “Мастърс 1000” турнирите Димитров не беше прескачал осминафиналите единствено в Маями, но сега не само запълни този пропуск, но заслужи правото да излезе в директния спор за трофея.


Григор вече спечели турнир от началото на сезона. Той ликува като шампион в Бризбън, а днес може да добави общо десета титла в професионалната си кариера.


Задачата на родния тенисист няма да е никак лесна, защото Яник Синер демонстрира изключително постоянство и след паметната победа над Даниил Медведев във финала на Australian Open не спира да прогресира. От началото на сезона италианецът е допуснал само едно поражение - срещу Алкарас в Индиън Уелс.


Синер вече два пъти е бил финалист в Маями - през 2021 и 2023 година, но и в двата случая се оказа на губещата страна. По пътя към днешния двубой той елиминира последователно Андреа Вавасори, Талон Грикспоор, Кристофър О’Конъл, Томаш Махац и Медведев. В тези мачове третият в световната ранглиста италианец загуби само един сет.


Григор Димитров имаше значително по-трудни препятствия. Още на старта той беше на две точни от загубата срещу чилиеца Алехандро Табило, но направи впечатляващ обрат в тайбрека на втория сет и загатна, че е способен да запише серия от силни резултати. Последва лесна победа срещу нк Хамфман, за да се стигне до трисетовата битка с Хуберт Хуркач, спечелена от българина с тайбрек в третия сет. След това дойде ред и на втория в света Алкарас да преклони глава пред Гришо, а на полуфиналите първата ни ракета изнесе истинска тенис лекция срещу Александър Зверев, от когото имаше седем поредни загуби.


Балансът между двамата е в полза на италианеца - 2:1. Григор се наложи в първия им мач - през 2020 година в Рим, а Синер спечели следващите два - в Маями и в Пекин през миналата година. Дали днес Димитров ще вземе реванш за поражението преди 12 месеца и ще вдигне един от най-ценните трофеи в кариерата си, ще разберем тази вечер. Началото на финалния дуел е в 22:00 часа.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация