Григор Димитров е на финал в Маями след епичен сблъсък срещу Зверев

06:25
Григор Димитров е на финал в Маями след епичен сблъсък срещу Зверев

Първата ракета на България - Григор Димитров, се класира за финала в турнира от сериите “мастърс” в Маями, САЩ. Това стана след като 32-годишният хасковлия спечели по фамозен начин гладиаторска битка за 2 часа и 39 минути срещу олимпийския шампион и световен номер пет - Александър Зверев, с 6:4 6(4):7 6:4.


Двамата съперници изиграха мач на завидно темпо, като нието един от тях не позволи да се срине физически или психически дори за момент. Те демонстриаха отличен сервис и до деветия гейм в откриващия сет не позволиха успешен ретур на съперника си. Димитров обаче събра сили и при 5:4, когато посрещаше, направи неочаквано изригване, с което обърна при изоставане от 0:30 и затвори първата част в своя полза.


Във втория сет отново имаше абсолютен паритет и в играта, и в резултата дълго време, като Григор отново поведе с 5:4 и принуди Зверев да сервира за оставане в мача. Германецът показа, че е жив и се измъкна в следващите три гейма от неочаквани ситуации и доведе нещата до тайбрек, който спечели категорично със 7:4.


Заключителната част започна отлично за олимпийския шампион и той задаваше темпото до петия гейм, но след това волята на първенеца от Бризбън надделя и последният спечели три поредни гейма. Тогава Зверев изигра успешно сервирането за оставане в мача, но Димитров избухна отново в десетия гейм и го спечели на нула, взимайки още първия мачбол.


Удивителното е, че Григор Димитров изигра на пълни обороти този мач, след като по-малко от 24 часа по-рано българинът смачка с 6:2 6:4 втория в ранглистата на ATP - Карлос Алкарас.


Сега във финалния сблъсък за отличието Димитров ще играе с Яник Синер. От края на единия до началото на другия двубой 32-годишния хасковлия ще има малко над 15 часа, тъй като мача със Зверев завърши към 4:00 часа българско време на 30-и март, а двубоят със Синер е насрочен за 19:30 същият ден.


Италианецът стигна до схватката, след като осъществи истински погром срещу руснака Даниил Медведев с 6:2 6:1.


Конкретно за мача със Зверев, подвигът на Григор става още по-голям, когато победата бъде разгледана в цялостния контекст на съперничеството между двамата тенисисти, което датира от едно десетилетие насам. Това е един от най-неудобните съперници за Григор Димитров, българинът спечели само дебютната схватка помежду им преч 2014 г. Двамата след това изиграща още седем мача, като всичките бяха спечелени от Александър Зверев, а само за миналата година това стана цели четири пъти.


Освен това успехът гарантира завръщане на Григор Димитров в топ 10. С победата срещу Алкарас на 1/4-финалите той си подсигури прогрес до 11-тата позиция в ранглистата, но сега предстои още по-сериозен прогрес, какъвто тенисистът не е постигал през последните седем години.


Като цяло Димитров демонстрира висок дух още преди началото на срещата, тъй като в интервюто след победата срещу Алкарас, когато вече знаеше, че на пътя му е застанала истинска "черна котка", той сподели, че досегашните резултати са просто статистика.


Също както на четвъртфиналния сблъсък между Карлос Алкарас и Григор Димитров, който имаше звездно посещение от страна на великия боксьор Майк Тайсън, така и на трибуните на полуфинала между българина и Александър Зверев видяхме легендарен спортист в лицето на Серина Уилямс. За разлика от Тайсън, който аплодираше въздържано, но активно красивите разигравания, Уилямс бе изклюително бурна в овациите си.

 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация